de MARIA TIMUC

salonul rosu pusa roth dupa strindberg

Premiera absolută a superproducției Salonul roșu, teatru radiofonic serial

salonul rosu cd

Fotografie de Cristina Chirvasie

Luni, 11 aprilie 2016, la Hotel Ramada Majestic din București, a avut loc premiera absolută a piesei Salonul roșu, o superproducție a Teatrului Radiofonic, cu un scenariu de Pușa Roth, după romanul scriitorului August Strindberg. Lansarea piesei a fost însoțită de audiția a două dintre cele 10 episoade, respectiv episoadele 1 și 5, în prezența unora dintre „artizanii” importanți ai acestui eveniment cultural deosebit. Regizorul artistic, Vasile Manta, și redactorul și producătorul, Costin Tuchilă, au vorbit despre geniul scriitorului August Strindberg și despre culisele scrierii scenariului pe structura de teatru radiofonic, apreciind în mod special munca doamnei Pușa Roth pentru scrierea inspirată a acestuia, dar și forța și profesionalismul actorilor și al tuturor celor implicați în crearea evenimentului. 

salonul rosu teatru radiofonic

Salonul roșu mi s-a părut o satiră la adresa societății, al cărei personaj principal este „Funcționarul”. Toate personajele sunt „funcționari” la propriu, dar și la figurat. La propriu, funcționarii se mișcă pe scena lumii într-un ritm caragialesc, gândesc irațional și sfârșesc prin a transforma problemele dramatice ale lumii în… „comedii”. Singurul personaj care încearcă să iasă din lumea funcționarilor, să evadeze de pe scena cu reguli absurde, iraționale și ineficiente, să iasă din schemă și să creeze ceva nou este Arvid Falk, personajul principal, care intră într-un carusel al funcționarilor la modul propriu tocmai în încercarea de a ieși din el. Scriitorul Arvid Falk se lovește de limitele, de regulile, de iraționalitatea și de absurdul unei societăți a cărei crispare trece drept valoare, a cărei tensiune trece drept adevăr, a cărei virtute este respectul pentru reguli – de exemplu, nimeni nu mai muncește dacă trec două minute după închiderea programului de lucru – dar toate acestea devin demne de râs. Plânsul nu mai este posibil, drama e prea adâncă pentru a-ți pierde energia cu ea, așa încât nu-ți rămâne decât să râzi și să-ți dai seama că trăiești într-o lume în care speranța de a scăpa din sistemul „funcționarilor” este pierdută. Șansa de a trăi liniștit într-o lume guvernată de reguli iraționale este aceea de a te alinia lor. Iată un mesaj cât se poate de actual, ascultătorii piesei Salonul roșu se vor simți ca-n anul 2016, vor regăsi problemele lumii noastre în preocupările unui scriitor care a trăit înainte de anul 1900. Acesta este geniul: puterea de a reda trăsături ale societății și ale lumii și a le regăsi în orice timp, în orice spațiu și-n orice societate.

Honore Daumier, Portrete-caricatură, argiilă colorată, Muzeul Orsay, Paris

Honoré Daumier, Portrete-caricatură, argilă colorată, Muzeul Orsay, Paris

Salonul roșu este – cred eu – o piesă despre dictatura regulilor, care absorb creativitatea (nu întâmplător scriitorul este victima societății), forța spiritului și tulbură profund frumusețea ființei și a lumii în care trăim, aruncând-o în tipare pe cât de iraționale, pe atât de rigide și inutile.

Vasile Manta

Vasile Manta, Majestic, 11 aprilie 2016. Foto: Domnica Țundrea

Muzica din această piesă însoțește armonios anumite scene, subliniind parfumul epocii și al personajelor. Regizorul Vasile Manta a izbutit să creeze scenele în așa fel încât să sugereze prin auz atmosfera unei lumi, a unei societăți și frământările unor suflete pierdute prin hățișurile aparențelor. Salonul roșu e o piesă interesantă, spumoasă, frumoasă, bine făcută, iar jocul actorilor este chiar spectaculos în anumite scene. Realizatorii și actorii merită aplauze!

Salonul roșu, fragment din episodul 4, pe care îl puteți asculta astăzi, 14 aprilie 2016, la ora 22.30, la Radio România Cultural. Interpretează: Cristian Iacob, Gelu Nițu, Alina Teianu

Grafică, ilustrații și editare multimedia: Costin Tuchilă.

Celelalte episoade se vor difuza astfel: episodul 5 – vineri, 15 aprilie; episodul 6 – luni, 18 aprilie; episodul 7 – marți, 19 aprilie; episodul 8 – miercuri, 20 aprilie; episodul 9 – joi, 21 aprilie; episodul 10 – vineri, 22 aprilie, toate la ora 22.30, Radio România Cultural.

Traducere de Corneliu Papadopol. Distribuția completă: Cristian Iacob, Mihai Constantin, Mircea Rusu, Eugen Cristea, Dan Condurache, Marius Manole, Ionuț Kivu, Gelu Nițu, Ștefan Velniciuc, Petre Lupu, Mircea Constantinescu, Mihai Niculescu, Nicolae Călugărița, Marius Călugărița, Profira Serafim, Ion Mărgescu, Alina Teianu, George Grigore, Cristian Simion. Redactor și producător: Costin Tuchilă. Regia de studio: Janina Dicu, Renata Rusu. Regia de montaj: Mirela Anton, Dana Lupu, Florin Bădic, Radu Verdeş. Regia muzicală: Stelică Muscalu.

Maria Timuc

Maria Timuc

logo revista teatrala radioVezi și: În curând, „Salonul roșu”, scenariu radiofonic de Pușa Roth după romanul lui August Strindberg, articol de Costin Tuchilă

Revista Teatrului Național Radiofonic, ediția 10–17 aprilie 2016

O dramatizare de excepție: „Salonul roșu”, reportaj de Mirela Nicolae

Pagina de facebook Salonul Roșu

Arhiva Teatrul Național Radiofonic

Arhiva rubricii Audiții la Majestic

Arhiva rubricii Premieră

costintuchilaAUDIȚII LA MAJESTICauditii teatru radiofonic,cristian iacob,gelu nițu,honore daumier caricaturi argila,maria timus,mască,musee orsay paris,pusa roth,salonul rosu pusa roth,strindberg,teatrul national radiofonic,tub acustic,vasile manta
de MARIA TIMUC Premiera absolută a superproducției Salonul roșu, teatru radiofonic serial Fotografie de Cristina Chirvasie Luni, 11 aprilie 2016, la Hotel Ramada Majestic din București, a avut loc premiera absolută a piesei Salonul roșu, o superproducție a Teatrului Radiofonic, cu un scenariu de Pușa Roth, după romanul scriitorului August Strindberg. Lansarea...