homenade-teatrul-maghiar-de-stat-cluj

Homemade – în premieră la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj

Sâmbătă, 5 noiembrie 2016, ora 20.00, în Sala Studio, va avea loc premiera spectacolului Homemade, care a luat naștere în urma proiectului „Părinți”, realizat din nevoia de a vorbi prin intermediul teatrului despre problemele generației de 14–18 ani.

Homemade a fost inspirat de relația părinte-copil, iar la baza lui au stat un număr de 70 de interviuri realizate cu tineri și părinți, coordonați fiind de psihologii și sociologii implicați în proiect.
Din aceste interviuri, care au însumat aproape 900 de pagini, dramaturgii Réka Biró și Katalin Deák au scris, sub coordonarea regizoarei Márta Vargyas, scenariul spectacolului. Procesul de creație a fost completat de un workshop de o săptămână susținut de regizorul András Urbán din Subotica, Serbia. Inovația acestui proiect a constat și în faptul că fiecare participant și-a putut însuși mai multe roluri; cu toții au fost actori, au scris texte, au reflectat și au pus întrebări.

homenade-1

Actorul Áron Dimény a declarat la conferința de presă organizată cu ocazia premierei că spectacolul va ridica probleme acute care ne privesc pe toți. Pentru actrița Csilla Albert latura pozitivă a acestui proiect a fost posibilitatea de a sonda amintiri și a experiențe proprii.
Katalin Deák, dramaturgul spectacolului, a enumerat cele mai importante teme ale spectacolului: diferențele dintre generații, nepăsarea față de membrii propriei familii, alcoolismul, violența. În pofida temei oarecum pesimiste, spectacolul își propune să le arate spectatorilor că greșelile pot fi îndreptate.

În opinia regizoarei Márta Vargyas, spectacolul este o poveste de-a râsul plânsul despre cele mai importante probleme din relația părinte-copil.

homenade-2

Din echipa spectacolului fac parte actorii: Csilla Albert, Áron Dimény, Andrea Kali, Melinda Kántor, Csaba Marosán, Rudolf Molnár, Júlia Laczó, Gizella Kicsid, Ágnes Szucher și Dorottya Balogh, dramaturgii: Réka Biró și Katalin Deák, asistenții de dramaturgie: Tímea Éva Bogya, Emese György, Csenge Sorbán, Hanga Szabó, Kincső Veres – studenți la teatrologie, corepetitorul Bence Mányoki-Kántor, psihologii Ilona Deme și Ágnes Dávid-Kacsó și managerul de proiect Nóra Balázs.

Realizarea proiectului a fost posibilă datorită sprijinului oferit de Administrația Fondului Cultural Național, Fundația Communitas și Consiliul Județean Cluj.

Biletele pot fi achiziţionate online de pe site-ul www.biletmaster.ro şi de la casa de bilete a teatrului (de luni până vineri, între orele 10.00–14.00 şi cu 1 oră și 30 de minute înainte de spectacol). Următorul spectacol: sâmbătă, 17 decembrie 2016.

Comunicat al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj

logo-revista-teatrala-radioVezi: Arhiva Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca

Arhiva rubricii Premieră

costintuchilaPREMIERĂhomenade,Márta Vargyas,probleme tineret,teatrul maghiar de stat cluj
Homemade – în premieră la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj Sâmbătă, 5 noiembrie 2016, ora 20.00, în Sala Studio, va avea loc premiera spectacolului Homemade, care a luat naștere în urma proiectului „Părinți”, realizat din nevoia de a vorbi prin intermediul teatrului despre problemele generației de 14–18 ani. Homemade...