tartuffe sau impostorul teatru tv v i frunza

Casa de producție a TVR continuă seria re-evaluărilor contemporane ale dramaturgilor clasici prin preluarea spectacolului Tartuffe sau Impostorul de Molière, în varianta originală, necenzurată, pusă în scenă de Victor Ioan Frunză. Spectacolul va fi difuzat luni, 30 noiembrie, ora 20.10, la TVR 2 și TVR HD. Versiune scenică de Victor Ioan Frunză. În distribuţie: Adela Mărculescu, Sorin Miron, Nicoleta Hâncu, Adrian Nicolae, Irina Bucescu, Lucian Rus, George Costin, Mădălin Bradea, Elena Ghimpeţean. Dramaturgia: Victor Ioan Frunză, Adrian Nicolae. Decorul şi costumele: Adriana Grand. 

Echipa TV – Regizor TV: Andrei Măgălie; regia tehnică: Cristian Laszlo; asistența tehnică: Gh.Cimpoieru; sunet: Dan Guinea, Stelian Miu; director de imagine: Daniel Șerbanică; imaginea: Mihai Pătrașcu; asistent imagine: Alexandru Bengescu, Dragoș Tănase; sunet: Răzvan Nițescu, Valentin Bartolomeu; organizator producție: Sorin Cristea; producător: Lucia Constantinescu; producător coordonator: Demeter  András  István.

Tartuffe credit foto Adriana Grand (3)

Această poveste despre instinct, despre nedreptate și inegalitate, animată de caractere puternice, este pusă în scenă într-o cheie de joc neașteptată și proaspătă. Conflictul din sânul familiei capătă, pe rând, accente comice, dramatice și, în cele din urmă, tragice. O comedie despre bine și rău, dar și despre cât de greu e să deosebești binele de rău. Scandalul urcă pe scenă într-un spectacol deopotrivă amuzant și tulburător, crud și subtil. Ca Teatrul.

Tartuffe credit foto Adriana Grand (2)

La moartea lui Molière, Biserica nu a permis să i se țină slujba de înmormântare, atât a „supărat” Tartuffe pe prelații francezi. Era 1673, trecuse aproape un deceniu de la prima reprezentație a piesei, un deceniu în care trimișii Domnului pe pământ nu înțeleseseră, totuși, nimic din teatru. Piesa despre bigotul ipocrit Tartuffe, care adăpostit de Orgon în familia sa, ajunge, de fapt, să o dezbine, să o anuleze, să o siluiască și, în final, să o distrugă, aduce în prim-plan ipocrizia, folosirea religiei ca instrument de manipulare și modalitate de a ascunde cele mai josnice pofte umane.

Victor Ioan Frunză a propus publicului o nouă abordare a textului, pornind de la ceea ce îl făcea atât de incisiv și valoros din secolul al XVII-lea încoace – a pus în scena varianta necenzurată a piesei, fără ultimul act, cu happy-end adăugat de nevoie de dramaturgul-actor, care a trebuit să facă un compromis cu autoritățile vremii, și a tradus în versuri textul lui Molière, păstrând forma originalului.

Tartuffe credit foto Adriana Grand (1)

„În româneşte, piesa s-a jucat în proză şi nu înţeleg de ce. Pentru că asta schimbă fundamental lucrurile. Adaptarea de la vers la proză este cu totul altceva. Imaginaţi-vă cum ar arăta scena balconului din Romeo şi Julieta, în care el i-ar spune: «Vai de mine, eşti un soare!». Cred că va fi un lucru rar pe scena românească, pentru că Molière nu s-a mai jucat de mult timp în versuri”, spunea regizorul Victor Ioan Frunză în ziarul „Metropolis”, după premieră.

Tartuffe credit foto Adriana Grand (4)

Fotografii din spectacol de Adriana Grand

În decursul anilor, Victor Ioan Frunză a fost regizorul și mentorul unei trupe de actori tineri și talentați cu care a lucrat întotdeauna texte dintre cele mai dificile, precum Dom Juan al aceluiași Jean-Baptiste Poquelin, Familia Tot de Örkeny István, Scene din viaţa insectelor de Karel și Josef Čapek, Mobilă și durere de Teodor logo mic casa de productie tvrMazilu. Veți avea ocazia să vă întâlniți cu această trupă păstorită de Frunză și câștigătoare a numeroase premii, între care George Costin cu Premiul UNITER pentru cel mai bun actor în 2013

Preluarea a fost realizată de Casa de producție a TVR. Spectacolul se joacă în continuare, la Teatrul Metropolis.

Teatrul de televiziune este un proiect coordonat de Casa de producție a TVR şi difuzat pe TVR 2 în fiecare seară de luni.

Comunicat al Casei de producție a TVR

Videoclip

Vezi: Molière – fiziologia râsului de Costin Tuchilă și Pușa Roth

logo revista teatrala radio

Vezi: Arhiva rubricii Teatru TV 

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv de Ani Bradea 

costintuchilaTEATRU TVadela mărculescu,dom juan,moliere,moliere tartuff montari moderne,tartuffe sau impostorul,teatru tv,teatrul metropolis,victor ioan frunză
Casa de producție a TVR continuă seria re-evaluărilor contemporane ale dramaturgilor clasici prin preluarea spectacolului Tartuffe sau Impostorul de Molière, în varianta originală, necenzurată, pusă în scenă de Victor Ioan Frunză. Spectacolul va fi difuzat luni, 30 noiembrie, ora 20.10, la TVR 2 și TVR HD. Versiune scenică de Victor...