Cronică de teatru de MARIANA CIOLAN

incendii teatrul bulandra cronica de teatru mariana ciolan rev teatrala radio

Invitaţia primită la începutul verii de a merge la o premieră cu Incendii de Wajdi Mouawad, în fapt un examen de licență, la Sala Space a Teatrului „Bulandra”din București, acel loc unde se face concret simţită mâna întinsă tinerilor creatori de către directorul instituţiei, regizorul Alexandru Darie, m-a umplut de un soi de curiozitate temătoare. Știam textul jucat astăzi în mai multe țări şi avusesem ocazia de a-i aprecia şi mai bine valoarea anul trecut, la Sibiu, când am putut să văd în marele festival de acolo o montare făcută chiar de autorul acestei piese ce are şi o ecranizare foarte reuşită. Inspirată din propria biografie a autorului, scriitor, actor şi regizor născut în Liban, plecat în Canada, apoi stabilit la Paris, piesa Incendii, cu o structură complexă, făcând apel la un joc al planurilor temporale şi la împletirea abilă de accente grave şi o vibrantă doză de lirism, este tragedia unei familii confruntate cu efectele răvășitoare ale războiului. Ea  scoate copleșitor în relief o lume orientală marcată de violenţă şi intoleranţă, de terorism şi oroare, face trimiteri cutremurătoare la înfruntări fratricide, sângeroase şi devastatoare, la condiţia înjositoare a emigrantului, la consecinţele îngrozitoare ale lipsei de cultură şi ale îndoctrinării. Ceea ce putea să constituie o materie prea dificilă pentru o tânără care abia a absolvit cei trei ani ai Facultăţii de Regie la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică. Iată însă că Irina Alexandra Banea, alegând să monteze acest text, în traducerea inspirată a lui Zeno Fodor, reuşeşte să facă dovada exact a ceea ce constituie scopul unui examen de acest fel, anume buna stăpânire a pârghiilor meseriei, ba mai mult, o promiţătoare seriozitate şi maturitate. Nu doar spulberând orice reticenţă încă după primele secvențe, dar reuşind să ţină spectatorul cu sufletul la gură pe durata celor două ore şi jumătate fără pauză ale spectacolului său.

fotografii din spectacolul incendii teatrul bulandra

Regizoarea afirmă o stare de empatie a vârstei cu personajele centrale, Jeanne și Simon, gemeni de origine arabă școliți în Occident, mărturisește chiar atracția față de piesă din această perspectivă, cu traseul lor inițiatic pe care sunt îndemnați să își descopere originile/identitatea după moartea mamei care le lasă sarcina de a înmâna două scrisori, una, tatălui lor, pe care ei îl credeau decedat, cealaltă, unui frate despre a cărui existență nu aveau cunoștință. La început neîncrezători, distanți, străini și ostili față de pretenția mamei de a fi înmormântată goală, cu fața în jos, cei doi, vegheați cu tact și răbdare de notarul Lebel, executorul testamentar al mamei lor, explorează pământul ei natal, trecutul ei și al acelei lumi trecute printr-un cumplit război, recuperând din straturile succesive de temporalitate visuri curate și iluzii spulberate, spaime provocate de teroarea generată de înfruntări armate și demonii treziți în oameni, dar și curajul și puterea acelora care reușind să își adune forțele merg mai departe. Simon și Jeanne își dau seama că aceea care le-a dat viață, acum când a pierdut-o pe a ei, i-a ghidat să-și descopere în propriul eu acele sentimente care îi fac mai înțelegători, mai umani, mai buni. În pofida cumplitului adevăr care se află la capătul acestei labirintice aventuri prin timp, prin spațiu, prin suflet, anume că acela care este tatăl lor le este totodată fratele mai mare, copilul născut de mama lor din pură iubire adolescentină, care i-a fost smuls de la sân, pe care l-a căutat cu disperare prin lume încercând la sfatul bunicii să se salveze din strânsoarea unor tradiții nemiloase, traversând infernul războiului, spre a-l descoperi din nefericire ca torționarul ei violator.

foto incendii cosmin ardeleanu

Un atu major al spectacolului ni se pare coerența focusării pe trăirile personajelor, în spiritul scriiturii, spre a recupera arborescența temelor care se intersectează și se conjugă, compunând o construcție scenică ascendentă, învăluitoare, cu accente care marchează pertinent balansul între tragismul contemporan cu profundă rezonanță mitică și rarele dar profund intensele momente de luminozitate din viața personajelor. Regizoarea și-a alcătuit o echipă formată preponderent din actori absolvenți de anul acesta, aidoma ei. Spun echipă cu toată admirația pentru felul în care a știut să descopere și să pună în valoare calitățile celor opt actori care întrupează douăzeci și unu de personaje, schimbând cu o viteză uimitoare uneori tonalitatea și haina caracterologică, să construiască trainic, credibil relațiile acestora în scenă înnodând cu limpezime firele acțiunilor întretăiate. Dacă despre Cristina Constantinescu, deja cu un rol și pe prima scenă a țării,  putem spune că este o actriță formată, care își construiește cu precizie evoluția personajului Jeanne și creionează cu tușe pregnante figurile lui Jihane și Elhame, iar Constantin Dogioiu ne face acum, în rolul-liant al  notarului Lebel, bucuria reconfirmării unor viguroase înzestrări descoperite în creația sa din Tango, pe aceeași scenă, dintre ceilalți tineri actori o revelație a spectacolului ni s-a părut Maria Vârlan, interpreta lui Nawal. Ea dezvăluie veritabile calități de tragediană pe care le domină cu un bun instinct și o justă îndrumare, o scenă de memorabilă încărcătură emoțională fiind amplul monolog de la proces. O foarte bună impresie lasă Denis Hanganu, prezență scenică expresivă și în ipostaza angelică a lui Nihad, iubitul lui Nawal, și în contorsionările demonice când îl întrupează pe teroristul Wahab, reușind să evidențieze individualizarea altor două chipuri pe canavaua acestei „vremi ieșite din țâțâni”, Soldat 1 și Portarul școlii. De multă sensibilitate dă dovadă Flavia Hojda în rolul Nawal la 14 ani, iar Antonia Din, colaboratoare a mai multor teatre bucureștene, de grăitoare gramă a expresivității și corporalității compunând personajele care traversează mai multe vârste, Sawada, Nazira, Fotograf. Răzvan Enciu, cu patru roluri și Adrian Piciorea cu trei roluri, fac proba aceleiași disponibilități pentru o mobilitate benefică acestui demers în ansamblu și în detaliile care uneori obosesc puțin, fără a știrbi însă din aura unui construct scenic consistent și coerent gândit și împlinit. Vocea lui Dan Aștilean cu mereu seducătoarele inflexiuni inconfundabile completează acest tablou uman variat și emoționant.

Nu mai puțin meritorie este conlucrarea cu scenograful Vladimir Iuganu, care invită la un continuu exercițiu de imaginație creând multiple spații prin jocul dinamic al câtorva panouri ușor de manevrat de către interpreți, însoțite discret în fundal de defilarea unor proiecții video cu imagini familiare jurnalelor de știri de astăzi. Este un  cadru investit de multe ori cu valoare metaforică, potențată de un ecleraj dătător de mister, sugerând profunzimi abisale.

Incendii de Wajdi Mouawad

Fotografii din spectacol de Cosmin Ardeleanu. Sursa foto: Teatrul „Bulandra”

După premieră și alte câteva reprezentații în iunie, la începutul acestei luni, spectacolul cu Incendii de Wajdi Mouawad a avut posibilitatea unei ample confruntări internaţionale,  la cea de-a treia ediţie a Festivalului Şcolilor de Teatru de la Suceava. Din toamnă se va relua în programul de la „Bulandra”, unde este inclus în repertoriu. Pentru multă vreme desigur, căci este o producție incitantă. Are ritm, are tensiune, are poezie, are adâncime…  

LOGO RT CU CHENARCronici, reportaje și interviuri de Mariana Ciolan:

 Pălăria florentină

„Solitaritate”, un strigăt contemporan

„Blackbird” la UnTeatrumariana ciolan

Teatrul Tineretului în turneu la Bucureşti

„Titanic Vals” deschide anul teatral la „Odeon”

„Construim poduri, trecem graniţe”…

Sincronism european, cronică la spectacolul O poveste ciudată cu un câine la miezul nopţii

Strălucire și sens, cronică la spectacolul Cabaret

Lucian Vărșăndan: „Creșterea trupei Teatrului German din Timișoara este principalul nostru obiectiv”

Annie Muscă: „O lună dedicată unei actrițe inconfundabile”

Spre lumea largă… 

Shakespeare al tuturor

Cei doi Richard…

FITS 2014. Flash – Începutul

FITS 2014. Flash – Orașul pe scenă

FITS 2014. Flash – Omul-spectacol

FITS 2014. Flash. Bursa de spectacole – construind viitorul

Amintiri cu actori, amintiri despre actori: George Constantin

Annie Muscă – biograful și personajele sale

Mircea Cornișteanu: „Robert Wilson vorbește o altă limbă teatrală, pe care nici noi, nici alții nu o cunoaștem”

Eveniment: „Rinocerii” la Teatrul Naţional din Craiova

Saviana Stănescu pe scena Teatrului Odeon – interviu

Festivalul Internaţional de Teatru de la Oradea se deschide cu „Muzicanţii din Bremen”

Orădenii în festival

Premieră la Întâlnirile Internaționale de la Cluj-Napoca

Moartea pentru patrie sau râsu-plânsu… la bloc

Pledoarie pentru teatru

Aniversare Ștefan Mihăilescu-Brăila

Aniversarea a 10 de ani de audiții la Majestic

Bocsárdi László: „Dacă un spectacol de astăzi este și poetic, nu se strică teatrul”, interviu

Aura Corbeanu: „«Clipe de viață», un omagiu adus de artiști importanți din România colegilor lor”, interviu

„Adunarea păsărilor” la Teatrul „Țăndărică”

La Teatrul Excelsior, in focus: tinerii, cronică de teatru

Lucian Vărșăndan: „«Bremen», un spectacol în viziune ludică”, interviu

Constantin Chiriac: „Noi suntem aici pentru dialog”, reportaj

Școlile și academiile de teatru împreună, cronică de festival

Un spectacol-eveniment: „Dialog imaginar cu Anton Pann” de Pușa Roth

Ecouri FITS 2015, cronică de festival

Spectacolul-lectură la Teatrul „Nottara” – interviu cu Mădălina Negrea

Doina Lupu: „Gala Tânărului Actor – HOP 2015, o ediție cu multe noutăți”, interviu

Mircea M. Ionescu: „Există dramaturgie română. Trebuie doar să fie citită”, interviu

Luminița Puiuleț despre „Antisocial” și alte proiecte teatrale ale studenților sibieni

Alexandru Darie: „«The Bach Files», o poveste despre iubire și căutarea de sine”, interviu

Gala Tânărului Actor HOP în primele zile, reportaj

În căutarea actoriei în stare pură…, cronică de teatru

Festivalul de Teatru Scurt 2015, o ediție atipică, cronică de teatru

„Mai tare decât moartea e iubirea”, recital Emil Boroghină la Tel Aviv, interviu

Lucian Vărșăndan despre „Fuchsiada”, interviu

Petru Hadârcă: „Ne propunem să continuăm proiectul de teatru românesc pe ambele maluri ale Prutului”, interviu

„Omul din La Mancha” – celebrare pe scena FITO, interviu cu actorul Daniel Vulcu

Tragos – „un festival al iubirii de teatru”, interviu cu criticul de teatru Doru Mareș

Festivalul Tânăr de la Sibiu, interviu cu Adrian Tibu

Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași își onorează titlul de festival european, interviu cu Oltița Cîntec

 

Tudor Lucanu: „Îmi plac poveștile care să mă emoționeze mai întâi pe mine”, interviu

Liviu Timuș: „Teatrul a prins din nou viață, interviu

Festivalul Național de Teatru – în jurul scenei, cronică de teatru

La Teatrul „Nottara”, plăcerea lecturii continuă, cronică de teatru

Trupa Arcadia – două spectacole, două festivaluri, cronică de teatru

„Omul care mânca lumea” la Teatrul de Artă, cronică de teatru

George Albert Costea: „Un gen inedit deocamdată pentru Craiova”, interviu

Claudiu Goga: „«Dansând în noapte» este un spectacol care propune un stil”

Teatrul „Sică Alexandrescu” din Brașov – scenă a dramaturgiei contemporane, cronică de festival

Aplauze pentru Lena… la București, cronică de teatru

Trupa românească permanentă din Oradea a împlinit 60 de ani!, cronică de teatru

Lucian Vărșăndan: „Spectacolul «De fapt e frumos» aduce în prim-plan o realitate specifică oamenilor tineri, dar nu numai lor”, interviu

Alexandru Gherman: Proiecte de film și teatru, interviu

Trupa Osonó încheie anul 2015 cu două reprezentaţii la Sfântu Gheorghe, interviu cu actorul și regizorul Fazakas Misi

În căutarea… anului dispărut, cronică de teatru

Vlad Cristache: „Învăluite în umor, problemele grave capătă o valoare mult mai mare”, interviu

Teatrul „Nottara” deschide anul teatral cu un spectacol de Alexander Hausvater, reportaj

„Să fim atenți cum construim prezentul!”, cronică de teatru

Turneul Teatrului Național din Chișinău la București, cronică de teatru

Matei Vișniec: „Fiecare fapt divers are un fel de etaj metafizic”, interviu

Sânziana Stoican: „Caut locul și oamenii cu care să spunem ceva prin spectacolele noastre”, interviu

Teatrul Național din București – între Centenarul Dada și Anul Shakespeare

În retortele trăirii: „Respiră” la Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea, cronică de teatru

Teatru la Arhiepiscopia Râmnicului – interviu cu Doina Migleczi

Lucian Sabados: „Am adus întotdeauna la București spectacolele pe care le consider reprezentative”, interviu

Curajul de a-ţi asuma alteritatea: „Eu, Oblio” la Teatrul „Ţăndărică”, cronică de teatru

În căutarea „Omului aproximativ”, cronică de teatru

Teatrul la Gala Premiilor Radio România Cultural

Debutul în teatru al regizorului Radu Jude, cronică de teatru

Concursul New Drama prinde contur scenic: „Umbre” la Teatrul Excelsior, cronică de teatru

Doru Mareș despre Festivalul Internațional al Recitalurilor Dramatice „Valentin Silvestru”, interviu

Laura Vlad: „Din dorința de schimbare, putem deveni avizi de putere”, interviu

Deschiderea Festivalului Internațional Shakespeare Craiova, 2016, reportaj

Agenda Festivalului Shakespeare (1) 

Agenda Festivalului Shakespeare (2) 

Agenda Festivalului Shakespeare (3) 

Agenda Festivalului Shakespeare (4)

La Teatrul Național din Timișoara – o stagiune sub semnul diversității

Ada Lupu: „Teatrul este cea mai bună formă de a intra repede în hainele timpului”, interviu

Trupa de teatru școlar NIL la 20 de ani de existență, interviu cu Lucian Vărșăndan

„Oameni obișnuiți” deschide seria premierelor de primăvară la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, interviu cu actrița Ofelia Popii

Sub zodie orădeană: Gala UNITER în 2016

Liceenii au dat… relief pasiunii pentru teatru, cronică de festival

Călin Mocanu: „Festivalul «Teatru, stradă și copil» – puncte forte pe harta culturală a Capitalei, interviu

Actorul Bálasz Attila despre Festivalul Euroregional de Teatru Timișoara, interviu

Mc Ranin: „Tema Festivalului «Babel» 2016 este corpul”, interviu

Sfârşit de partidă pentru un strălucit… început, cronică de teatru

Arhiva rubricii Cronică de festival – 6 cronici despre Festivalul Internațional de teatru de La Sibiu, ediția 2016

„Povestea alfabetului”, un dar la începutul vacanței, cronică de teatru radiofonic

Paul Chiribuță: „Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru de la Suceava, o mare sărbătoare a teatrului studențesc european”, interviu

LOGO RT CU CHENARVezi și: arhiva rubricii Cronica de teatru  

costintuchilaCRONICA DE TEATRUalexandru darie,cronică de teatru rtr,Dan Aştilean,incendii de Wajdi Mouawad,Irina Alexandra Banea,lumea araba,mariana ciolan,teatrul bulandra bucuresti cronici
Cronică de teatru de MARIANA CIOLAN Invitaţia primită la începutul verii de a merge la o premieră cu Incendii de Wajdi Mouawad, în fapt un examen de licență, la Sala Space a Teatrului „Bulandra”din București, acel loc unde se face concret simţită mâna întinsă tinerilor creatori de către directorul instituţiei,...