caragiale o scrisoare pierduta liviu ciulei tvr

La 35 de ani de la înregistrarea spectacolului, TVR 3 a programat sâmbătă, 4 februarie, ora 20.00 și în reluare, duminică, 5 februarie 2017, la ora 7.30 O scrisoare pierdută de I. L. Caragiale, pusă în scenă la Teatrul ”Bulandra” de regizorul Liviu Ciulei și preluată de Televiziunea Română în  anul 1982. În distribuție: Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Petre Gheorghiu, Dem Rădulescu, Mircea Diaconu, Octavian Cotescu, Ştefan Bănică, Aurel Cioranu, Jean Reder, Simion Hetea, Fory Etterle. Regia artistică și decorul: Liviu Ciulei. Costumele: Doris Jurcea. Sunetul: Gheorghe Niţă, Alexandru Ivan. Imaginea: Maria Fotescu, Adrian Valentir, Radu Ioanid. Operator şef: George Grigorescu. Regia TV: Alexandru Căpuşneac. Realizator: Alexandra Orban. Iniţiatorii proiectului: Ileana Pop şi Tudor Vornicu.

La mulți ani, Victor Rebengiuc! (n. 10 februarie 1933).

Liviu Ciulei

Liviu Ciulei

Din cauză că maestrul Ciulei părăsise ţara şi trăia în S.U.A., munca sa nu mai putea fi cu ușurinţă popularizată. Cenzura acelor ani îşi spunea din plin cuvântul. Pentru a evita furcile caudine ale cenzurii, spectacolul lui Ciulei a fost filmat într-o singură noapte, pe ascuns, în mare grabă. Publicul din sală a fost adus special în acest scop. Preluarea nu fusese trecută în scriptele sau la avizierele TVR. Totul s-a făcut cu mare discreţie, pe răspunderea lui Tudor Vornicu, redactor-şef al Direcţiei Programe. În acei ani, spectacolele televizate erau imprimate pe peliculă alb-negru, numai evenimentele sportive fiind înregistrate pe peliculă color. Pentru înregistrarea piesei lui Caragiale s-a folosit peliculă color de la Departamentul Sport.

o-scrisoare-pierduta rebengiuc st banica

Victor Rebengiuc și Ștefan Bănică

Faţă de versiunea premierei de la ”Bulandra” din 1972, au fost operate câteva modificări în distribuţie. Toma Caragiu murise la cutremurul din 1977, iar în rolul prefectului Ştefan Tipătescu apărea Victor Rebengiuc. Mariana Mihuţ lua locul Rodicăi Tapalagă în rolul Zoe. Iar în locul maestrului Liviu Ciulei, creatorul unui Agamiţă Dandanache de referinţă, apărea maestrul Fory Etterle.

mariana Mihut

Mariana Mihuț

Teatrul Național de Televiziune este un proiect al Casei de Producție a TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.ro. Producător coordonator: Demeter András István.

Comunicat al Casei de Producție a TVR

 

Liviu Ciulei la repetiții, O scrisoare pierdută, 1972

logo-revista-teatrala-radioVezi și:  George Alexandru la TVR

Arhiva rubricii Teatru TV 

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv de Ani Bradea 

Arhiva Caragiale

costintuchilaTEATRU TVcaragiale,liviu ciulei,mariana mihuț,o scrisoare pierdută,teatru tv,teatrul bulandra,toma caragiu,tudor vornicu,victor rebengiuc
La 35 de ani de la înregistrarea spectacolului, TVR 3 a programat sâmbătă, 4 februarie, ora 20.00 și în reluare, duminică, 5 februarie 2017, la ora 7.30 O scrisoare pierdută de I. L. Caragiale, pusă în scenă la Teatrul ”Bulandra” de regizorul Liviu Ciulei și preluată de Televiziunea Română...