de MARIANA CIOLAN

teatrul national craiova ilie gheorghe

”Cel mai important moment pentru noi, ca teatru, a fost deschiderea stagiunii pe 23 septembrie 2018, ziua în care obișnuiam să îi spunem La mulți ani!, la aniversare, maestrului Ilie Gheorghe, din păcate, nu demult plecat însă dintre noi” – așa începea directorul Teatrului Național ”Marin Sorescu” din Craiova, regizorul Alexandru Boureanu, prezentarea noii stagiuni. O stagiune pe care tânăra conducere a teatrului o închină memoriei acestui actor excepțional. ”A fost actorul-locomotivă care a dus după el un întreg colectiv alcătuit la acea vreme din remarcabile talente”, ne reamintește acum Emil Boroghină, sub al cărui directorat Teatrul Național din Craiova a ajuns să fie ovaționat pe toate continentele, iar presa mondială îi prezenta la superlativ pe actorii craioveni pentru spectacolele concepute pentru ei de către Silviu Purcărete. Regizorul care pe Ilie Gheorghe l-a condus la o veritabilă strălucire în carieră. Începând cu acea întâlnire, actorul a adunat carate după carate interpretative într-un palmares fabulos. Pentru Silviu Purcărete se poate spune că Ilie Gheorghe a fost ceea ce se numește actorul-fetiș – alături de care regizorul a construit, la Craiova, spectacolele de răsunet mondial în numeroasele turnee începând cu 1991, ”Ubu rex cu scene din Macbeth”, ”Titus Andronicus”, ”Fedra”, ”Orestia”, mai apoi, tot la Craiova, Noaptea de la spartul târgului” și O furtună”, dar și în Franța, unde Ilie Gheorghe l-a întruchipat excepțional pe Marchizul de Sade ori în Marea Britanie unde i-a uimit pe englezi cu al său Caliban din Furtuna”, jucat în limba marelui Will, iar în 2007, acel ”Faust” pe scena sibiană. Ilie Gheorghe a lăsat deopotrivă amintirea unor eroi caragialieni întrupați pe scena craioveană cu har nepereche, a unor creații în spectacole goldoniene și shakespeariene purtând alte valoroase semnături regizorale, ca Vlad Mugur, Mircea Cornișteanu și Tompa Gábor, a reușit să provoace plecăciunea marilor dramaturgi D. R. Popescu și Marin Sorescu, dacă ne gândim la rolul din ”Paznicul de la depozitul de nisip”, și, respectiv, la acel ”Iona” cu care și-a împletit într-un fel propria personalitate artistică. A lăsat exemplul unui profesionalism cu majuscule și o inefabilă aură a omului de o simplitate cu rezentanțe de mare adâncime.

În acea zi a primului gong al stagiunii, fațada teatrului era dominată de un poster uriaș cu imaginea actorului în ultimul mare rol pe scena craioveană, Martorul în ”Rinocerii”, rol emblematic și pentru această omagiere prin felul în care a fost conceput în acel spectacol, rol pentru care faimosul regizor Robert Wilson, care a montat piesa la Craiova, i-a făcut o mare reverență publică. Iar imaginea din spectacol era străjuită simplu dar atât de semnificativ de numele său ca un blazon în istoria acestui teatru care îl omagiază acum ca om de stirpe aleasă, ca supraom în sensul artistic cel mai pozitiv cu putință. Omagiul adus uriașului actor și minunatului om care a fost Ilie Gheorghe prin faptul că se dedică memoriei sale întreaga stagiune, un fapt cultural mai rar, poate chiar singular, a fost marcat în acea zi de un vernisaj pe măsura expoziției alcătuită și prezentată cu o rafinată și profundă eleganță. O expoziție mică și prin aceasta cu atât mai emoționantă. Ea domină foaierul, amenajată într-o ”cutie neagră”, unde chemarea amintirii se însoțește de ceva tainic, de un ce care conferă liniștea necesară reculegerii sau luării aminte. Sunt dispuse aici obiecte personale ale actorului, semne ale împlinirii strălucitoarei sale cariere, sunt fotografii mari care îl înfățișează în roluri de neuitat și pentru cine dorește să le vadă/revadă, se poate accesa într-un spațiu și el discret semnalat înregistrarea video a două spectacole care și prin strădaniile domniei sale sunt astăzi memorabile.

Vlad Drăgulescu, directorul artistic al Teatrului Național din Craiova, o curatoriază și a vorbit de argumentele alcătuirii expoziției în forma pe care i-a dat-o: ”Am încercat împreună cu toți colegii noștri să găsim poate cea mai bună variantă de a aduce spiritul maestrului Ilie Gheorghe alături de noi în această expoziție. Ne-am gândit foarte mult cum să fie ea. Ne-am dat seama că am putea umple orașul de fotografii, teatrul de fotografii, să facem foarte multe lucruri de acest fel, pentru că maestrul ne-a lăsat o moștenire foarte, foarte mare, dar ne-am întors puțin către el și ne-am adus aminte că era un om gigantic dar modest. Așa că am hotărât să facem o expoziție mai mică, dar o expoziție vie în care elementele pe care le vedeți aici expuse vor fi înlocuite în timp de alte elemente. O expoziție vie care se schimbă permanent. Ea începe de pe esplanadă unde am pus citate din interviurile pe care domnia sa le-a acordat de-a lungul timpului, ca o legătură între acest spațiu expozițional, cutia neagră, un spațiu de amintiri ce conține cumva ceea ce am înțeles noi că a fost actorul Ilie Gheorghe, și exteriorul care este infinit, nu are pereți, nu are tavan, practic, ceea ce era cu adevărat Maestrul : o resursă infinită și un om care putea, așa cum spunea el însuși într-un interviu: la un moment dat, dacă un regizor i-ar fi cerut să leviteze, ar fi făcut-o. Veți putea să trăiți odată cu noi alături de maestru prin această expoziție.”

Nicolae Coande, șef serviciu dramaturgie, a făcut cunoscut deopotrivă faptul că pe tot parcursul stagiunii cât va trăi efectiv expoziția în succesive ipostaze, în acel spațiu, dar și în spații adiacente vor avea loc manifestări ce vor prilejui întâlniri cu aceia care au fost parteneri de scenă ai actorului Ilie Gheorghe. Un demers care devine complementar cu marea axă a stagiunii care și la Craiova va fi construită în jurul ideii de celebrare a României mari la o sută de ani de la întemeierea ei: ”Centenarul înseamnă actori, scriitori, poeți pictori, toate spiritele elevate care țin țara. Iar Ilie Gheorghe face parte dintre aceștia”.

logo-revista-teatrala-radioCronici, reportaje și interviuri de Mariana Ciolan:

Pălăria florentină

„Solitaritate”, un strigăt contemporan

„Blackbird” la UnTeatrumariana ciolan

Teatrul Tineretului în turneu la Bucureşti

„Titanic Vals” deschide anul teatral la „Odeon”

„Construim poduri, trecem graniţe”…

Sincronism european, cronică la spectacolul O poveste ciudată cu un câine la miezul nopţii

Strălucire și sens, cronică la spectacolul Cabaret

Lucian Vărșăndan: „Creșterea trupei Teatrului German din Timișoara este principalul nostru obiectiv”

Annie Muscă: „O lună dedicată unei actrițe inconfundabile”

Spre lumea largă… 

Shakespeare al tuturor

Cei doi Richard…

FITS 2014. Flash – Începutul

FITS 2014. Flash – Orașul pe scenă

FITS 2014. Flash – Omul-spectacol

FITS 2014. Flash. Bursa de spectacole – construind viitorul

Amintiri cu actori, amintiri despre actori: George Constantin

Annie Muscă – biograful și personajele sale

Mircea Cornișteanu: „Robert Wilson vorbește o altă limbă teatrală, pe care nici noi, nici alții nu o cunoaștem”

Eveniment: „Rinocerii” la Teatrul Naţional din Craiova

Saviana Stănescu pe scena Teatrului Odeon – interviu

Festivalul Internaţional de Teatru de la Oradea se deschide cu „Muzicanţii din Bremen”

Orădenii în festival

Premieră la Întâlnirile Internaționale de la Cluj-Napoca

Moartea pentru patrie sau râsu-plânsu… la bloc

Pledoarie pentru teatru

Aniversare Ștefan Mihăilescu-Brăila

Aniversarea a 10 de ani de audiții la Majestic

Bocsárdi László: „Dacă un spectacol de astăzi este și poetic, nu se strică teatrul”, interviu

Aura Corbeanu: „«Clipe de viață», un omagiu adus de artiști importanți din România colegilor lor”, interviu

„Adunarea păsărilor” la Teatrul „Țăndărică”

La Teatrul Excelsior, in focus: tinerii, cronică de teatru

Lucian Vărșăndan: „«Bremen», un spectacol în viziune ludică”, interviu

Constantin Chiriac: „Noi suntem aici pentru dialog”, reportaj

Școlile și academiile de teatru împreună, cronică de festival

Un spectacol-eveniment: „Dialog imaginar cu Anton Pann” de Pușa Roth

Ecouri FITS 2015, cronică de festival

Spectacolul-lectură la Teatrul „Nottara” – interviu cu Mădălina Negrea

Doina Lupu: „Gala Tânărului Actor – HOP 2015, o ediție cu multe noutăți”, interviu

Mircea M. Ionescu: „Există dramaturgie română. Trebuie doar să fie citită”, interviu

Luminița Puiuleț despre „Antisocial” și alte proiecte teatrale ale studenților sibieni

Alexandru Darie: „«The Bach Files», o poveste despre iubire și căutarea de sine”, interviu

Gala Tânărului Actor HOP în primele zile, reportaj

În căutarea actoriei în stare pură…, cronică de teatru

Festivalul de Teatru Scurt 2015, o ediție atipică, cronică de teatru

„Mai tare decât moartea e iubirea”, recital Emil Boroghină la Tel Aviv, interviu

Lucian Vărșăndan despre „Fuchsiada”, interviu

Petru Hadârcă: „Ne propunem să continuăm proiectul de teatru românesc pe ambele maluri ale Prutului”, interviu

„Omul din La Mancha” – celebrare pe scena FITO, interviu cu actorul Daniel Vulcu

Tragos – „un festival al iubirii de teatru”, interviu cu criticul de teatru Doru Mareș

Festivalul Tânăr de la Sibiu, interviu cu Adrian Tibu

Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași își onorează titlul de festival european, interviu cu Oltița Cîntec

Tudor Lucanu: „Îmi plac poveștile care să mă emoționeze mai întâi pe mine”, interviu

Liviu Timuș: „Teatrul a prins din nou viață, interviu

Festivalul Național de Teatru – în jurul scenei, cronică de teatru

La Teatrul „Nottara”, plăcerea lecturii continuă, cronică de teatru

Trupa Arcadia – două spectacole, două festivaluri, cronică de teatru

„Omul care mânca lumea” la Teatrul de Artă, cronică de teatru

George Albert Costea: „Un gen inedit deocamdată pentru Craiova”, interviu

Claudiu Goga: „«Dansând în noapte» este un spectacol care propune un stil”

Teatrul „Sică Alexandrescu” din Brașov – scenă a dramaturgiei contemporane, cronică de festival

Aplauze pentru Lena… la București, cronică de teatru

Trupa românească permanentă din Oradea a împlinit 60 de ani!, cronică de teatru

Lucian Vărșăndan: „Spectacolul «De fapt e frumos» aduce în prim-plan o realitate specifică oamenilor tineri, dar nu numai lor”, interviu

Alexandru Gherman: Proiecte de film și teatru, interviu

Trupa Osonó încheie anul 2015 cu două reprezentaţii la Sfântu Gheorghe, interviu cu actorul și regizorul Fazakas Misi

În căutarea… anului dispărut, cronică de teatru

Vlad Cristache: „Învăluite în umor, problemele grave capătă o valoare mult mai mare”, interviu

Teatrul „Nottara” deschide anul teatral cu un spectacol de Alexander Hausvater, reportaj

„Să fim atenți cum construim prezentul!”, cronică de teatru

Turneul Teatrului Național din Chișinău la București, cronică de teatru

Matei Vișniec: „Fiecare fapt divers are un fel de etaj metafizic”, interviu

Sânziana Stoican: „Caut locul și oamenii cu care să spunem ceva prin spectacolele noastre”, interviu

Teatrul Național din București – între Centenarul Dada și Anul Shakespeare

În retortele trăirii: „Respiră” la Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea, cronică de teatru

Teatru la Arhiepiscopia Râmnicului – interviu cu Doina Migleczi

Lucian Sabados: „Am adus întotdeauna la București spectacolele pe care le consider reprezentative”, interviu

Curajul de a-ţi asuma alteritatea: „Eu, Oblio” la Teatrul „Ţăndărică”cronică de teatru

În căutarea „Omului aproximativ”, cronică de teatru

Teatrul la Gala Premiilor Radio România Cultural

Debutul în teatru al regizorului Radu Jude, cronică de teatru

Concursul New Drama prinde contur scenic: „Umbre” la Teatrul Excelsior, cronică de teatru

Doru Mareș despre Festivalul Internațional al Recitalurilor Dramatice „Valentin Silvestru”, interviu

Laura Vlad: „Din dorința de schimbare, putem deveni avizi de putere”, interviu

Deschiderea Festivalului Internațional Shakespeare Craiova, 2016, reportaj

Agenda Festivalului Shakespeare (1) 

Agenda Festivalului Shakespeare (2) 

Agenda Festivalului Shakespeare (3) 

Agenda Festivalului Shakespeare (4)

La Teatrul Național din Timișoara – o stagiune sub semnul diversității

Ada Lupu: „Teatrul este cea mai bună formă de a intra repede în hainele timpului”, interviu

Trupa de teatru școlar NIL la 20 de ani de existență, interviu cu Lucian Vărșăndan

„Oameni obișnuiți” deschide seria premierelor de primăvară la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, interviu cu actrița Ofelia Popii

Sub zodie orădeană: Gala UNITER în 2016

Liceenii au dat… relief pasiunii pentru teatru, cronică de festival

Călin Mocanu: „Festivalul «Teatru, stradă și copil» – puncte forte pe harta culturală a Capitalei, interviu

Actorul Bálasz Attila despre Festivalul Euroregional de Teatru Timișoara, interviu

Mc Ranin: „Tema Festivalului «Babel» 2016 este corpul”, interviu

Sfârşit de partidă pentru un strălucit… început, cronică de teatru

Arhiva rubricii Cronică de festival – 6 cronici despre Festivalul Internațional de teatru de La Sibiu, ediția 2016

„Povestea alfabetului”, un dar la începutul vacanței, cronică de teatru radiofonic

Paul Chiribuță: „Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru de la Suceava, o mare sărbătoare a teatrului studențesc european”, interviu

O probă de maturitate: „Incendii” de Wajdi Mouawad, la „Bulandra”, cronică de teatru

Gáspárik Attila: „Într-un teatru național, valorile trebuie păstrate, dar regândite”, interviu

Startul festivalurilor autumnale se dă anul acesta la Timişoara

La Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște, Shakespeare – o continuă aventură spirituală, cronică de teatru

Miklós Bács: „La Gala HOP, aș vrea să văd actori care să-și clarifice poziția de artiști independenți, creativi”, interviu

„Teatrul și frica”, cronică de carte

Cazul „Nottara”: Final fericit pentru un nou început

UnTeatru. Povestea merge mai departe, cronică de festival

Simplitate și adâncime, cronică de teatru radiofonic

Chris Simion: „În teatrul independent, experiment înseamnă laborator”, interviu

„Călătorie dansantă” alături de Cosmin Manolescu

O celebrare marca UNDERCLOUD, cronică de festival

Arhiva Gala HOP

Festivalul Internațional de Teatru de la Oradea, 2016, interviu cu Victoria Balint

Poveste despre tatăl meu, cronică de teatru

Daniel Vulcu: Scena orădeană la o nouă întâlnire cu Victor Ioan Frunză, interviu

În căutarea autorului, la Întâlnirile Internaționale de la Cluj, cronică de festival

Viorica Samson Manea despre regizorul Aureliu Manea, interviu

Vlad Cristache: „«Suflete moarte» de Gogol, un roman de mare actualitate”, interviu

Citiți-ne, poftiți la teatru!

Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava – anul 1, interviu cu Carmen Veronica Steiciuc

Dedicație cu dragoste: Miriam Răducanu, cronică de festival

Maria Zărnescu: „Un festival este un creuzet alchimic”, interviu

Regia românească, de la act de interpretare la practici colaborative, cronică de carte

Deschiderea primului teatru țigănesc din România, interviu cu Mario Grosu

Eliza Noemi Judeu: „Remodelarea trupei Teatrului «Bacovia» din Bacău este obiectivul meu major”, interviu

În oglinda sufletului, cronică de teatru

Liviu Timuș: „Tinerii actori, acești copii ai unui Dumnezeu mai sărac, trebuie ajutați”, interviu

Helmut Stürmer a primit Premiul „Vlad Mugur” la Festivalul „Interferențe”

Festivalul „Interferențe” a împlinit zece ani, interviu cu Tompa Gábor

Emil Boroghină despre Anul „Shakespeare – 400” în România, interviu

Bucurie și speranțe redeșteptate

Caruselul premierelor la Teatrul Național din Cluj-Napoca, interviu cu Ștefana Pop Curșeu

S-a născut un autor dramatic, reportaj

Anul 400. Shakespeare trăiește!

Centrul Independent Coregrafic LINOTIP lansează primele spectacole, interviu

Vlad Cristache: ”Deșteptarea primăverii” de Frank Wedekind este poate cel mai important text despre adolescență din dramaturgia universală, interviu

Alexandru Mâzgăreanu: ”«Somnambulism» este o metaforă care se referă la o întreagă societate”, interviu

Adrian Roman: ”«Yen», un spectacol pe o temă provocatoare”, interviu

Controversa de la Valladolid… a ajuns la Timișoara, cronică de teatru

”Întâlniri la arlechin”, cronică de carte

O cronică a Teatrului Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău, în deschiderea celei de-a 95-a stagiuni, cronică de carte

Regizorul Mc Ranin despre spectacolul ”Mofturile lui nenea Iancu”, interviu

Alexandru Boureanu: ”În ultimul timp, repertoriul Teatrului Național «Marin Sorescu» din Craiova este bazat pe tineri regizori”, interviu

Doru Mareș despre noua ediție a Festivalului Internațional al Recitalurilor Dramatice ”Bacău Fest-Monodrame”, interviu

Lucian Vărșăndan: ”«Antigona» de Bertolt Brecht, un spectacol, sper, cu viață lungă”, interviu

Bacău Fest-Monodrame – un festival în evoluţie, cronică de festival

Codruța Popov: ”Identitatea, un subiect pe care istoria ne forțează să-l repunem în discuție”, interviu

Mc Ranin: ”Obligația unui om de cultură este de a crea un Babel al înțelegerii”, interviu

FITS 2017, cronici de festival

Ovidiu a fost omagiat în Festivalul Internațional de Teatru ”Miturile cetății”, cronică de festival

Showcase: Tineri regizori, cronică de festival

Doina Lupu despre Gala HOP 2017, interviu

”Eine Kleine Nacht Musik. O metaforă”, cronică de teatru

Fete/Băieți, cronică de teatru

Chris Simion: ”Festivalul «Undercloud» este o inițiativă de susținere și promovare a teatrului independent”, interviu

Să nu admitem!

Alexandru Colpacci: ”Mi-am pus foarte des întrebarea cum evoluează commedia dell’arte în timpul nostru”

Festivalul Internațional de Teatru de la Oradea (FITO): Privire înainte, cronică de festival

Ștefana Pop-Curșeu despre expoziția ”Extremele cărții”, interviu

„Teatrul: intrigă și iubire”, cronică de carte

Matei Vișniec și chipurile lumii, cronică de festival

Bambi a venit la… Țăndărică, cronică de teatru

Eliza Noemi Judeu: ”M-a atras în primul rând tipul de limbaj abordat de Matei Vișniec în «Țara lui Gufi»”, interviu

Teatrul ”Nottara” – ”100 de ani împreună”, cronică de teatru

Ziua porților deschise la Teatrul de Artă din București

Festivalul Național de Teatru și lumea (artistică), cronică de festival

”Visul unei nopți de iarnă” – o nouă premieră la TVR, cronică de teatru tv

Radu Afrim revine pe scena de la Piatra Neamț, cronică de teatru

Gabi Popescu: ”Dorința mea legitimă este ca despre Teatrul Municipal «Ariel» să se vorbească în curând ca despre un teatru de artă”, interviu

”Împăratul muștelor”, un demers artistic binevenit la Teatrul ”Excelsior”, cronică de teatru

Caruselul vieții, cronică de teatru

Moștenirea lui Cristian Munteanu

Mc Ranin: ”Obiectivul meu este fericirea spectatorului și a artistului”, interviu

Alexandru Mâzgăreanu: ”«Tartuffe» în cheie modernă”, interviu

Moștenirea Löwendal

Doru Mareș despre festivalul ”Bacău Fest Monodrame” 2018, interviu

Scena.ro – la 10 ani de la înființare

Aplauze pentru Emil Boroghină, cronică de festival

Craiova în festival

O scenă de-o seară pentru eternitate

Un Hamlet din… Moldova, cronică de teatru

FITS 2018. Flash 1: Festivalieri, trecem granițele!, cronică de festival

FITS 2018. Flash 2: Actorii sibieni și teatrul kabuki, cronică de festival

FITS 2018. Flash 3: Ecouri, cronică de festival

Obișnuințe de spectator, cronică de festival

logo revista teatrala radio

Vezi și: Arhiva rubricii Cronică de festival

Arhiva rubricii Cronica de teatru

Arhiva rubricii Expoziții

costintuchilaEXPOZIȚIIilie gheorghe,silviu purcărete,teatrul national craiova
de MARIANA CIOLAN ”Cel mai important moment pentru noi, ca teatru, a fost deschiderea stagiunii pe 23 septembrie 2018, ziua în care obișnuiam să îi spunem La mulți ani!, la aniversare, maestrului Ilie Gheorghe, din păcate, nu demult plecat însă dintre noi” – așa începea directorul Teatrului Național ”Marin Sorescu”...