o zi de vara mrozek tvr

Anul acesta se împlinesc 88 de ani de la naşterea dramaturgului şi prozatorului Sławomir Mrożek. Casa de Producţie TVR vă propune spectacolul ”O zi de vară” de Sławomir Mrożek, montat în anul 1994 de Anca Bradu. În distribuţie: Liana Fulga, George Ivaşcu, Marius Gâlea. Redactor: Alexandra Grigorescu. Director de imagine: George Grigorescu. Regia de montaj: Marga Niţă. Adaptarea şi regia artistică: Domniţa Munteanu.

Program de difuzare:

TVR3: duminică, 24 iunie 2018, ora 20.00
TVRi: sâmbătă, 23 iunie 2018, ora 16.00.

Doi bărbaţi, cel căruia îi reuşeşte totul şi cel căruia nu îi reuşeşte nimic, devin rivali. Rezultatul? Previzibil, dar mai ales imprevizibil. Cei doi creează un cuplu scenic în care comicul devine complementar tragicului permiţând talentatei regizoare Anca Bradu analogii de stil cu Charlot si Buster Keaton.

Sławomir Mrożek s-a născut în 29 iunie 1930 la Borzęcin, Polonia. A fost dramaturg și prozator, autor de povestiri satirice și de piese de teatru cu tematică filosofică, politică și psihologică. Creațiile sale sunt asociate cu teatrul absurdului.

Sławomir Mrożek

Sławomir Mrożek

A debutat în 1950 ca grafician, din 1953 publicându-și desenele în săptămânalul ”Przekrój”. Publicate în același an, seriile de povești ”Opowiadania z Trzmielowej Góry” și ”Półpancerze praktyczne” au reprezentat debutul său literar. Prima sa piesă de teatru a fost drama ”Policja”, publicată în 1958. Drama „Tango”, apărută în anul 1964, scrisă în spiritul teatrului absurdului, a fost piesa care l-a făcut pe Mrożek celebru în toată lumea.

Este unul dintre primii patru laureați cu Premiul Kościelski, pe care îl primește în anul 1962.

La cererea președintelui Aleksander Kwaśniewski, Mrożek primește în 1997 Crucea cu Stea a Comandantului a Ordinului Polonia Restituta (în limba polonă, Krzyż Komandorski z Gwiazdą Orderu Odrodzenia Polski), pentru meritele sale deosebite în domeniul culturii naționale. În septembrie 2010, a avut loc Festivalul „Mrożek în secolul XXI” (”Mrożek na XXI wiek”, în polonă), aniversându-l la împlinirea vârstei de 80 de ani. În cadrul acestui festival, lui Mrożek îi este acordată Medalia de Aur pentru Merite Culturale Gloria Artis (denumirea în polonă: Złoty Medal Zasłużony Kulturze Gloria Artis), de către Ministrul Culturii Bogdan Zdrojewski.

Se stinge din viaţă în 15 august 2013 la Nisa, în Franţa.

Teatrul Național de Televiziune este un proiect al Casei de Producție a TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.roProducător coordonator: Demeter András István.

Comunicat al Casei de Producție a TVR

logo-revista-teatrala-radioVezi și: Arhiva rubricii Teatru TV 

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv de Ani Bradea

costintuchilaTEATRU TVanca bradu,Domniţa Munteanu,Sławomir Mrożek,teatru tv
Anul acesta se împlinesc 88 de ani de la naşterea dramaturgului şi prozatorului Sławomir Mrożek. Casa de Producţie TVR vă propune spectacolul ”O zi de vară” de Sławomir Mrożek, montat în anul 1994 de Anca Bradu. În distribuţie: Liana Fulga, George Ivaşcu, Marius Gâlea. Redactor: Alexandra Grigorescu. Director de imagine: George...