vasile sigarev gargaritele se intorc pe pamant

Gărgărițele se întorc pe pământ de Vasili Sigarev, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț

La începutul spectacolului încerci să-ţi dai seama care e povestea, ce-i cu gărgăriţele. Până într-un punct e un ritm neted, o muzică ce se repetă, personaje care intră pe rând în scenă, par a fi din aceeaşi poveste, dar fiecare trăieşte povestea altfel. Alegerea regizorului e foarte importantă în acest caz. Ne face să înţelegem coerent firul poveştii sau ne duce direct la mesaj? Suntem încă uşor confuzi… Modul în care s-a realizat această montare tinde mai mult către cea de-a doua situaţie şi anume mesajul, mai important decât povestea.

om gargarita

„Gărgăriţă riţă, unde oi zbura, acolo…”, acolo ce?! Acolo e aici, pe pământ, iar gărgăriţele sunt oamenii care zboară după cum adie vântul, care încotro… şi zboară după ceva, aşa cum ne arată personajele acestei piese. Zboară după vise, cine le mai are, după vise superficiale (bani, imagine, putere), cu credinţa lor că Dumnezeu există; cine nu mai are vise e un mort frumos cu ochii vii, e mort pe dinăuntru… e o gărgăriţă ce zboară fără ţintă, cu convingerea că Dumnezeu nu există, aşa cum e unul dintre personaje, urmărit mereu de prezenţa fantomatică a mamei sale, care e doar un observator detaşat a tot ceea ce se întâmplă jos pe pământ. Mai sunt şi alte tipuri de gărgăriţe, cele care le chinuiesc pe altele, le şantajează, profită, râd de ele, le batjocoresc… și ele cu asta se hrănesc, iar de Dumnezeu nici nu se mai întreabă. E plăcut că personajele sunt conturate într-o nuanţă ironică şi umoristică.

gargaritele se intorc pe pamant spectacol piatra neamt

Gărgărițele se întorc pe pământ. Sursa foto: Teatrul Tineretului din Piatra Neamț

E atât de puternic contrastul redat în spectacol! Oameni care s-au nimerit în acelaşi loc şi timp, fiecare cu obsesia lui dezvăluită încă de la începutul spectacolului (obsesia pentru cruci, obsesia banilor, goana după femei sau după droguri). Înţelegi în momentul în care eşti pur şi simplu zdruncinat de pe scaunul tău de spectator de o petrecere a acelor gărgăriţe care încă mai speră în ceva, care sunt încă în viață. Petrecerea e violentă, redată cu un joc de lumină de club, ce dă senzaţia de slow-motion şi fragmentare, când te mişti sub ea. În acelaşi timp, în alt cadru, undeva pe o schelă, sus, în stânga scenei, pe un fundal sonor extrem de puternic şi potrivit („What else is there?” – Royksopp) e un festin al morţii. Unul dintre personaje îl omoară pe altul după ce acesta îşi omorâse mama bolnavă. Acum avem trei prezenţe fantomatice, gărgăriţele care se întorc pe pământ, care stau în tăcere şi privesc sau se plimbă în jurul celor vii. Totul ia forma unei depravări generale, dar până la urmă destinele ce ni se înfăţişează pe scenă, sunt şi ale noastre, şi diferenţa o face tipul de gărgăriţa care eşti.

În final, te alegi lângă tine cu o altă gărgăriţa care are acelaşi zbor cu tine, inevitabil… şi e un zbor comun într-un lan de verdeaţă şi fum către o lumină îndepărtată şi caldă. What else is there?!

Loredana Goagă

Premiera spectacolului a avut loc miercuri, 18 decembrie 2013, cu ocazia turneului Teatrului Tineretului din Piatra Neamț la București (Teatrul „Bulandra”, Sala „Liviu Ciulei”).

În distribuție: Ingrid Elena Robu, Ioan Paraschiv, Cezar Antal, Dragoş Ionescu, Florin Mircea, Alexandra Suciu, Loredana Grigoriu, Gina Gulai. Scenografia: Romulus Boicu. Muzica originală: Alexandru Suciu. Ilustraţia muzicală: Alexandru Mâzgăreanu.

 

costintuchilaCRONICA DE TEATRUalexandru mâzgăreanu,fragmentare,gărgărița,loredana goagă,mesaj,oameni- garagite,poveste,rouksopp,slow motion,teatrul tineretului piatra neamț,Vasili Sigarev
Gărgărițele se întorc pe pământ de Vasili Sigarev, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț La începutul spectacolului încerci să-ţi dai seama care e povestea, ce-i cu gărgăriţele. Până într-un punct e un ritm neted, o muzică ce se repetă, personaje care intră pe rând în...