premiera orchestra titanic tnb

sigla tnbSâmbătă, 13 ianuarie şi duminică, 14 ianuarie 2018, la Sala Pictura vor avea loc, în avanpremieră, primele spectacole cu ”Orchestra Titanic” de Hristo Boicev, în regia lui Felix Alexa şi scenografia Andradei Chiriac, cea dintâi premieră a anului 2018 la Teatrul Naţional ”I. L. Caragiale” din Bucureşti. În distribuţie: Claudiu Bleonţ, Mihai Constantin, Mihai Călin, Richard Bovnoczki, Tania Popa. Lighting design şi ilustraţia muzicală: Felix Alexa. Concept video: Răzvan Pascu.

Premiera oficială va avea loc în prezenţa autorului şi este programată pentru 16 şi 17 ianuarie 2018, de la ora 20.00, la Sala Pictura.

Orchestra T. FLGH

Claudiu Bleonț și Mihai Călin

Cu acest spectacol, TNB continuă preocuparea pentru zona balcanică, un spaţiu atât de special şi atât de ofertant dramatic, iar regizorul, fin observator al acestui spaţiu ne invită, într-o companie excepţională – distribuţia care îi dă viaţă scenică, la o poveste aflată la graniţa dintre real şi oniric.

Claudiu Bleonţ, Mihai Constantin, Mihai Călin, Richard Bovnoczki şi Tania Popa vă dau întâlnire cu o piesă care s-a bucurat de 30 de montări în toată lumea. ”Orchestra Titanic” este o comedie filosofică și absurdă despre dorința de evadare în iluzie.

foto orchestra titanic hristo

Mihai Constantin

Felix Alexa creează un univers de un realism magic, potențat și de decorul Andradei Chiriac.

”În Orchestra Titanic, patru personaje aflate într-o gară părăsită și distrusă, o imagine a singurătății și ratării fiecăruia dintre ei, repetă la nesfârșit un posibil scenariu al salvării din această existență lipsită de sens. Ei, de fapt, repetă propria piesă scurtă, cu final previzibil, intrând într-o iluzie pe care și-o alimentează jucând «teatru».

hristo boicev orchestra titanic

Tania Popa și Richard Bovnoczki

Un «teatru» văzut ca o salvare posibilă din monotonia unei vieți ratate, un «teatru» ce le poate da, fie și pentru scurt timp, iluzia salvării.

Ironia lui Boicev devine însă și mai puternică odată cu apariția lui Harry, un magician ce le aduce perspectiva salvării printr-o iluzie și mai mare decât teatrul, o iluzie supremă, ce reprezintă trecerea lor în altă dimensiune, în care totul devine posibil.

Spectacolul meu vorbește despre teatru și viață, despre cum ne putem salva, măcar parțial, dintr-o existență frustrantă și anostă, sperând la o altă dimensiune creată prin iluzie. O iluzie pe care ne-o creăm fiecare în intimitate, ca alternativă salvatoare. Și ce altceva reprezintă teatrul, dacă nu o iluzie ce poate deveni uneori mai reală și mai intensă decât realitatea însăși?”, spune Felix Alexa.

Orchestra Titanic FLGH

Fotografii de Florin Ghioca. Sursa: TNB

Hristo Boicev, cel mai cunoscut şi mai jucat dramaturg bulgar, era declarat dramaturgul anului 1989, cu 40 de montări pe tot teritoriul Bulgariei, iar astăzi este autorul jucat în 40 de ţări de pe cinci continente, multipremiat în ţara sa şi peste hotare. Printre piesele sale cele mai cunoscute se numără ”Colonelul Pasăre” (pentru o distribuție feminină, titlul este ”Colonelul și păsările sale”), ”Orchestra Titanic”, ”Spitalul comunal” (pusă în scenă, în România, de Felix Alexa, la Teatrul Metropolis), monodrama ”Fenomen”, ”Subteran”, ”Acel lucru”, ”Invazia” etc. A dramatizat romanele ”Zorba grecul” de Nikos Kazantzakis și ”Marele Gatsby” de F. Scott Fitzgerald.

Comunicat al Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti

logo-revista-teatrala-radioVezi: Arhiva Teatrul Național din București

Arhiva rubricii Premieră

costintuchilaPREMIERĂclaudiu bleonț,Colonelul Pasăre,felix alexa,Hristo Boicev,mihai calin,mihai constantin,orchestra titanic,premiera rtr,premiere teatrul national bucuresti,Richard Bovnoczki,tania popa,teatrul național bucurești,Zorba grecul
Sâmbătă, 13 ianuarie şi duminică, 14 ianuarie 2018, la Sala Pictura vor avea loc, în avanpremieră, primele spectacole cu ”Orchestra Titanic” de Hristo Boicev, în regia lui Felix Alexa şi scenografia Andradei Chiriac, cea dintâi premieră a anului 2018 la Teatrul Naţional ”I. L. Caragiale” din Bucureşti. În distribuţie: Claudiu Bleonţ,...