teatru tv othello shakespeare 400

Anul acesta comemorăm 400 de ani de la moartea unuia dintre cei mai cunoscuți creatori ai tuturor timpurilor, William Shakespeare. Casa de Producție a TVR vă invită ca pe tot parcursul anului 2016 să fiți parte din proiectul Shakespeare 400. Ne propunem să vă aducem în case montări ale unora dintre cele mai cunoscute scrieri, spectacole de dans, personaje puternice care au scris istoria, dar și istoria teatrului, actori cu har și forță.

Luni, 11 iulie 2016, la ora 19.50, la TVR 2 vom difuza spectacolul cu numărul 8: Othello de W. Shakespeare, Regia artistică şi adaptarea: Bocsárdi László. Cu: Pálffy Tibor, Kicsid Gizella, Váta Loránd, Péter Hilda, Mátray László, Nagy Alfréd, Szabó Tibor, Nemes Levente, Pál Ferenczi Gyöngyi. Muzica: Konczei Arpad. Imaginea: Mihai Ciubreag. Regia TV: Liliana Chiţescu. Redactor: Daniela Ciolan. Preluare de la Teatrul „Tamási Áron” din Sfântu Gheorghe.

Imagini din othello teatrul tamasi aron

Imagini din Othello. Sursa foto: TVR
 
Program de difuzare:

TVR 2 : luni, 11 iulie, ora 19.50
TVR 3: sâmbată, 16 iulie, ora 20.00 și duminică, 17 iulie, ora 8.00
TVR Moldova: sâmbată, 9 iulie, ora 17.00
TVR Internațional: duminică, 17 iulie, ora 18.00 și luni, 18 iulie, ora 9.00
Online pe www.tvrplus.ro.

william-shakespeare-400

William Shakespeare şi-a scris testamentul pe data de 25 martie 1616, când, după cum apare scris chiar în document, se afla „într-o stare perfectă a sănătăţii şi memoriei, Domnul fie lăudat”. Asta se întâmpla cu doar câteva săptămâni înaintea decesului său neaşteptat din 23 aprilie, ziua celei de-a 52 aniversări.

Deşi nu se ştiu prea multe lucruri despre ultimele zile ale dramaturgului, John Ward, vicarul bisericii Sfânta Treime din Stratford-upon-Avon, unde a fost înmormântat Shakespeare, şi-a amintit ulterior că bardul, însoţit de scriitorul Ben Johnson şi de Michael Drayton, un poet din Warwickshire, a ieşit la o plimbare. Se pare că Shakespeare „a băut prea mult”, s-a îmbolnăvit şi a murit de „febră”.

anne-hathaway

Anne Hathaway

Pe când avea 18 ani, necunoscutul Shakespeare s-a căsătorit cu Anne Hathaway, o fată din Stratford. Ea i-a născut o fiică, Susanna şi doi gemeni: Judith şi Hamnet (unicul fiu al dramaturgului, care a murit la vârsta de 11 ani).

Shakespeare a lăsat cea mai mare parte a averii sale moştenitorilor de sex masculin ai fiicei sale mari, Susanna; aici era inclus şi un pat dublu de mari dimensiuni ce-i aparţinea lui şi lui Anne Hathaway. În limbajul formal, juridic al testamentului, o frază a atras atenţia și a dat naştere unui şir nesfârşit de speculaţii: „De asemenea, îi las soţiei mele cel de-al doilea pat al meu.”  Poate fi considerată această moştenire dovada unei vieţi de cuplu nefericite?

Mulţi specialişti afirmă că patul al doilea în ordinea preferinţei era de fapt cel mai frecvent folosit de cuplu şi astfel lăsarea acestui obiect moştenire, departe de a reprezenta o insultă grosolană, a fost un gest sentimental motivat de dragoste.

Casa lui Shakespeare din Stratford-upon-Avon

Casa lui Shakespeare din Stratford-upon-Avon

Alţii nu sunt atât de siguri în această privinţă. Ei subliniază faptul că, în vremea lui Shakespeare, se obişnuia ca bărbaţii să-şi menţioneze soţiile în testamente cu elogii şi termeni cât mai înfloriţi de alint. Această efuziune sentimentală nu prea apare în documentul lăsat de un faimos meşteşugar al vorbei…

Oricât de ciudată pare în ziua de azi lăsarea unui pat ca moştenire, cu câteva secole în urmă acest lucru constituia o practică obişnuită. Un logo mic casa de productie tvrpat sculptat, cu o saltea moale, confortabilă – lipsită de purici şi de păduchi – era foarte scump şi foarte preţuit.

Teatrul Național de Televiziune este un proiect al Casei de Producție a TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.ro. Producător coordonator: Demeter András István.

Comunicat al Casei de Producție a TVR

LOGO RT CU CHENARVezi: Arhiva rubricii Teatru TV 

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv de Ani Bradea  

 

costintuchilaTEATRU TVanne hathaway,bocsardi laszlo,othello,Stratford-upon-Avon,susanna shakespeare,teatrul national de televiziune,testamentul lui shakespeare
Anul acesta comemorăm 400 de ani de la moartea unuia dintre cei mai cunoscuți creatori ai tuturor timpurilor, William Shakespeare. Casa de Producție a TVR vă invită ca pe tot parcursul anului 2016 să fiți parte din proiectul Shakespeare 400. Ne propunem să vă aducem în case montări ale unora dintre...