pana de automobil durrenmatt

sigla teatrul galatiSâmbătă, 18 ianuarie și duminică 19 ianuarie, la ora 19.00, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi prezintă premiera spectacolului Pana de automobil după Friedrich Dürrenmatt, în regia lui Radu Nichifor. În distribuţie: Lucian Pînzaru, Gheorghe V. Gheorghe, Stelian Stancu, Vlad Vasiliu, Dan Căpăţână, Ioana Citta Baciu, Liliana Lupan.

teatrul galati pana de automobil

Pana de automobil – O poveste încă posibilă

Aceasta e genul de carte pe care o alegi dintr-o bibliotecă cu zeci de volume în momente inevitabile, pe care le trăim cu toții: vizite în care ești nevoit să aștepți câteva minute bune, cu singurele alternative uitatul la televizor, pe pereți sau cititul unei cărți. Pana de automobil e destul de scurtă încât să nu o lași neterminată la plecare și destul de interesantă încât să nu te plictisească. Subiectul pare la prima vedere unul comun, o simplă pană, a unui om simplu, cu nimic ieșit din comun. Totul se schimba însă, în stilul propriu autorului elvețian, până ce ajunge la un final tragi-comic. Scriitura e într-un anumit fel paradoxală, uimitor de lentă și tărăgănată, însă în același timp progresând cu fiecare frază.

friedrich durrenmatt

Friedrich Dürrenmatt

Ce te-ai face dacă ai fi judecat pentru întreaga ta viață de oameni pe care nu-i cunoști și care nu acționează conform unor legi în vigoare? Ce ai face dacă ți s-ar spune că nici un om nu e nevinovat și că va trebui să mărturisești una din crimele tale și să te aperi? Ce ai face dacă nu ai avea convingerea că totul e o glumă și că e posibil ca aceste acțiuni să aibă repercusiuni neplăcute?

Cu dilemele de mai sus se luptă personajul principal, a cărui soartă stă în mare măsură în propriile mâini. Așa că, dacă vreodată aveți câteva zeci de minute și această carte la dispoziție, dați-i o șansă. Pana de automobil n-o să vă plictisească, pentru că Friedrich Dürrenmatt a știut să se oprească la timp.

pana de automobil dupa friedrich durrenmatt radu nechifor galati

Pana de automobil. Sursa foto: Teatrul Dramatic „Fane Tardini” din Galați

Un pasionant joc de societate pentru serile plicticoase: un om își povestește viața, ascultat de un judecător, un avocat și un procuror ieșiți la pensie. Cei trei cred că povestitorul ar trebui judecat pentru una dintre faptele lui. Procesul se desfășoară la masă, printre hohote de râs și pahare de vin, iar acuzatul se simte în largul lui: se știe nevinovat. Domnul Traps, reprezentant oarecare al unei firme de textile, va primi verdictul la sfârșitul nopții.

V-ați gândit vreodată care e lucrul cel mai urât pe care l-ați făcut în viață? Care e omul față de care sunteți cu adevărat vinovați? Dacă nu știți încă nimic rău despre dumneavoastră înșivă, dacă vă simțiți cu conștiința deplin împăcată – un sfat: aveti grijă să nu rămâneți în pană dupa ce v-ați cumpărat o mașină nouă și costisitoare. Și, mai ales, nu jucați cu necunoscuții jocuri de societate.


costintuchilaPREMIERĂfane tardini,frierich durrenmatt,jocuri de societate,pana de automobil,radu nichifor,teatrul galati
Sâmbătă, 18 ianuarie și duminică 19 ianuarie, la ora 19.00, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi prezintă premiera spectacolului Pana de automobil după Friedrich Dürrenmatt, în regia lui Radu Nichifor. În distribuţie: Lucian Pînzaru, Gheorghe V. Gheorghe, Stelian Stancu, Vlad Vasiliu, Dan Căpăţână, Ioana Citta Baciu, Liliana Lupan. Pana de...