aniversare pantelie tutuleasa 88 ani annie musca

Pantelie Tuțuleasa – cel mai longeviv cineast român, cu cea mai mare operă filmată în 127 de țări, pe 6 continente, cu cei mai importanți lideri mondiali din a doua parte a secolului XX – împlinește astăzi 88 de ani

pantelie tutuleasa annie musca biografie

Pantelie Tuțuleasa

15 iunie 1926

Născut într-un sat din România eternă, într-o zi de 15 iunie, Pantelie Tuțuleasa a plecat desculț în capitala unei țări aflată în plină conflagrație mondială și a ajuns numai prin muncă să petreacă jumătate de secol, filmând marii politicieni ai lumii.

„Satul meu natal are un nume aparte, Piria. În acele vremuri era comună și făcea parte din Plasa Bâcleș, județul Mehedinți. Era o comună de margine de județ. Astăzi aparține comunei Argetoaia, județul Dolj. Cine știe ce ceată de romani o fi trecut pe acolo, că gepizii au trecut sigur. De fapt, eu sunt născut într-un cătun al satului, cu o denumire de rezonanță: Războinicul.” (Annie Muscă, Pantelie Tuțuleasa. Întâlnire cu un alt fel de cineast, Focșani, Editura Terra, 2013).

Să fii cadreur, cum spun francezii, apoi șef operator peste o echipă de filmare, să concepi imaginea cu tot ce ține de estetic și lumină, de umbră și întuneric, apoi să mai faci și regia, nu-i puțin deloc. Să fii chemat de colegi la masa de montaj să le mai dai și lor câte o mână de ajutor, să vii cu idei și cu multă bunăvoință, să nu dormi nopți întregi doar ca să-ți fixezi pe retină fotogramele pentru ca a doua zi, în studio, să-ți iasă așa cum ai visat…

Acesta este Pantelie Tuțuleasa, cineastul care a trăit de fiecare dată emoția de a fi primul spectator al filmului său și șansa de a-și vedea în premieră actorii în cadru și în secvențe.

Ani de studiu în arta cinematografică…

Fascinat de prospecții încă din copilărie, tânărul Pantelie sosește la București pe timp de război și, cu o forță incredibilă de a-și găsi un rost, începe să studieze, dar să și muncească înainte de vârsta majoratului la „Industria Iutei” de pe strada Doina.

După un an la Politehnică se îndreaptă spre Cinematografie, unde va avea colegi viitori mari operatori, artiști ai imaginii de film din România, printre care: George Cornea și Alexandru Întorsureanu, Liviu Nițu, Tiberiu Olasz și Gheorghe Fischer, și celebrul regizor Mircea Drăgan, care studia Regia.

legitimatie de student pantelie tutuleasa

Legitimație de student

Și profesorii lui au fost remarcabili. De la Ott Wilfried, reporter de front și pionier al documentarului românesc, până la distinșii maeștri Jean Georgescu și Dinu Negreanu.

Și cum în reportajul cinematografic, trepiedul se reduce la mâinile tale, iar vibrația inimii nu trebuie să treacă dincolo de aparat, tânărul lua și ore de gimnastică de la profesorul Angelo Pellegrini, maestru emerit al sportului în scrimă și autor de cărți de specialitate.

Peste ani, prin 1976, cel care studiase în anii ’50 la Cinematografie revenea în rol de conferențiar la „Mijloace audio-vizuale”. Așadar, Pantelie Tuțuleasa avea acum discipolii săi…

După absolvirea Institutului de Artă Cinematografică în 1955, fiind atras de reportaj, alege repartiția la Studioul Cinematografic „Alexandru Sahia”, unde se face remarcat încă din primii ani prin profesionalism și seriozitate, legându-și numele definitiv de „Jurnalul Cinematografic de Actualități”, un săptămânal care consemna pe rubrici cele mai importante evenimente interne și externe. Acest jurnal, al cărui precursor de succes fusese „Jurnalul cinematografic de război”, era numit de profesorul D. I. Suchianu „savuroasă alianță de efemer și durabil… ceva momentan, adică trecător, dar nu instantaneu, ci mult mai durabil.” (Revista „Magazin istoric”, iunie 1969, p. 72).

filmare eclipsa 1961 pantelie tutuleasa

Pantelie Tuțuleaasa, unul dintre cei 30 de operatori meniți să surprindă eclipsa totală de soare din februarie 1961. Filmări de la Observatorul Astronomic din București

Studioul Sahia – o lume uitată?!

Grație lui și altor reporteri cinematografici care au lucrat în Studioul Sahia avem astăzi prețioase imagini de arhivă vehiculate pe drept sau pe nedrept de diverse televiziuni. Numele cineaștilor care curgeau odinioară pe generice în sălile de cinema, astăzi sunt într-un con de umbră…

Astăzi, personajul meu nu regretă nimic. Nici că părinții l-au învățat să fie harnic și cinstit, nici că a trăit războiul, nici că destinul l-a îndreptat către Studioul Sahia unde să facă nu una, ci multiple meserii din paleta cineastului. Operator de luat vederi și realizator de film documentar, reporter cinematografic și regizor, Tuțuleasa le-a făcut pe toate într-un mod excepțional. Și i-a mai fost dat să trăiască ceva în carieră. Să alerge prin munți și văi, să caute soarele și să ascundă umbra, să facă din nopți zile de veghe și să care pe umeri zeci de kilograme de aparatură și mii de metri de peliculă, purtând cu demnitate pe mapamond numele moștenit în Piria doljeană.

pantelie tutuleasa foto tinerete restituire annie musca

Foto 1: Cu transfocatorul pe Stadionul Dinamo, în căutare de noi imagini; 2: Filmări pe cea mai înaltă stâncă în Munții Făgăraș, în 1964, pentru filmul documentarTemelii de oțel, regizat de David Reu

Protagonistul primului film semnat de tânărul cineast a fost Yves Montand, actorul și cântărețul francez sosit în România anilor ̓60 cu frumoasa Simone Signoret pentru un concert la Sala Floreasca.

De la debut, cineastul, născut în aceeași zi și același an cu regizorul Savel Stiopul, a străbătut România în căutare de subiecte inedite pentru jurnalul cinematografic care rula în sala de cinema înaintea filmului. A filmat și în zbor, dintr-un avion de bombardament IL-28, dar și dintr-un draconic IAC-21, după luni de antrenamente pe la unități militare și Clinceni, rămânând prieten cu doi artiști ai zborului: Octavian Băcanu și Ștefan Calotă.

pantelie tutuleasa imagini din calatorii

Foto 1: La Florența în 1968, cu Dumitru F. Dumitru (în dreapta); 2: Persepolis, 1969; 3: Egipt, 1972. Cu Sfinxul în spate… (foto: Ion Miclea)

Annie Muscă

Citește integral pe site-ul Liber să spun

Volumul Pantelie Tuțuleasa. Întâlnire cu un alt fel de cineast poate fi comandat la adresa animusca@yahoo.fr.

costintuchilaANIVERSAREactualitatea in film,annie muscă biografii,cineasti romani,cinema,montaj film,muntii fagaras,pantelie țuțuleasa,record cinematografic,reportaj cinematografic,sfinxul din egipt,studioul sahia,volum despre pantelie tutuleasa
Pantelie Tuțuleasa – cel mai longeviv cineast român, cu cea mai mare operă filmată în 127 de țări, pe 6 continente, cu cei mai importanți lideri mondiali din a doua parte a secolului XX – împlinește astăzi 88 de ani Pantelie Tuțuleasa 15 iunie 1926 Născut într-un sat din România eternă, într-o...