teatru tv parintii teribili jean cocteau

Casa de Producție a TVR vă invită să urmăriți un spectacol realizat în colaborare cu Teatrul Național din București: Părinţii teribili de Jean Cocteau. Traducere de Nicolae Carandino. Direcția de scenă: Andreea Vulpe. În distribuție: Carmen Stănescu, Adela Mărculescu, Damian Crâșmaru, Tatiana Constantin, Mircea Anca. Scenografia: Constantin Russu. Costume: Mona Massaci. Ilustrația muzicală: Alexandru Preda. Data premierei: 6 martie 1993.

parintii teribili cocteau

Echipa TVR: Director de producție: Viorel Suciu. Scenografia TV: Ruxandra Bârsan. Sunet: Traian Banu, Ștefan Gheorghiu. Montaj: Constantin Marciuc, Daniel Niță. Regia de montaj: Emilia Andreescu. Director de imagine: Beatrice Drugă. Regia și adaptarea TV: Constantin Dicu.

Program de difuzare:

TVR 2: luni, 1 mai 2017, ora 21.00
TVR Moldova: sâmbătă, 6 mai 2017, ora 16.00
TVR Internațional: vineri, 5 mai, ora 23.00 și sâmbătă, 6 mai 2017, ora 18.00
TVR 3: duminică, 7 mai 2017, ora 22.00.

Parintii teribili la tvr

Jean Cocteau s-a născut în 1889 într-o familie de clasă mijlocie care locuia într-un mic sat lângă Paris. Tatăl său a fost avocat, dar și un mare iubitor al artelor, ca majoritatea membrilor familiei. S-a sinucis când Cocteau avea doar zece ani și a schimbat, se pare, pentru totdeauna, viața fiului său.
Cocteau s-a plictisit teribil în școală, pe care a absolvit-o cu greu, după ce a dat examenul final… de mai multe ori. Se simțea mult mai atras de poezie și desen. Educația și-a făcut-o în locuri mai puțin convenționale: cafenele, teatre, saloane și galerii de artă.
La 19 ani a publicat primul volum de poezie,  Lampa lui Aladin.

Jean Cocteau

„Cocteau era produsul perioadei imediat următoare Primului Război Mondial, perioadă a gustului artistic rafinat, lipsită de tulburări politice. Adevărata incursiune în lumea teatrului a început când a intrat în contact cu trupa Ballets Russes, atunci sub conducerea lui Serghei Diaghilev. Când Cocteau şi-a exprimat dorinţa de a crea spectacole de balet, Diaghilev l-a provocat spunându-i «étonne-moi» (în franceză, «surprinde-mă»). Această replică renumită se pare că l-a călăuzit atât în crearea spectacolelor sale, cum ar fi Parada (La Parade, 1917), pe muzica lui Erik Satie, şi Boul pe acoperiş (Le Boeuf sur le toit, 1920), pe muzica lui Darius Milhaud, cât şi în celelalte opere şi este uneori citată în piesele şi filmele sale.

În timpul Primului Război Mondial, Cocteau a fost şofer de ambulanţă pe frontul belgian. Lucrurile văzute aici le va folosi mai târziu în romanul Thomas impostorul (Thomas l’imposteur, 1923). S-a împrietenit cu aviatorul Roland Garros şi i-a dedicat primele poeme inspirate de aviaţie, Capul Bunei Speranţe (Le Cap de Bonne-Espérance, 1919). Între anii 1916 şi 1917, Cocteau a intrat în lumea artei moderne, care se năştea la Paris; în cartierul boem Montparnasse, a cunoscut pictori ca Pablo Picasso şi Amedeo Modigliani şi scriitori ca Max Jacob şi Guillaume Apollinaire.

La puţin timp după război, Max Jacob i-a făcut cunoştinţă lui Cocteau cu viitorul poet şi romancier Raymond Radiguet. În vârstă de 16 ani, Radiguet, un tânăr genial, pleda pentru simplitatea şi claritatea clasică, nişte calităţi care aveau să devină caracteristice operei lui Cocteau. Exemplul lui Radiguet a contat foarte mult pentru Cocteau; iar când Radiguet a murit în 1923, la 21 de ani, bărbatul mai în vârstă s-a simţit văduvit de o prietenie care se bazase pe un schimb constant de idei, încurajări şi entuziasm.

Dependenţa de opiu, provocată de durerea morţii lui Radiguet, a necesitat o perioadă de vindecare. Jacques Maritain, filozof francez tomist, l-a vizitat pentru prima dată pe Cocteau în sanatoriu. Prin Maritain, Cocteau a revenit o perioadă scurtă la religie. Aceste experienţe complexe au dus la o nouă perioadă în viaţa lui, când a produs câteva dintre cele mai importante lucrări.” (www.historia.ro).

imagine parintii teribili tnb

În ianuarie 1938, Cocteau a vrut să se concentreze pe scrierea unei noi piese și a plecat din Paris spre Montargis, însoțit de Jean Marais. O perioadă concentrată de muncă a dus la finalizarea textului până la sfârșitul lunii februarie. Titlul piesei Les Parents terribles era atunci La Roulotte ou La maison dans la lune, referindu-se la modul de viață neglijent al anumitor personaje și la atitudinea nerealistă a celorlalți. Cocteau a scris cele cinci roluri pentru actorii Yvonne de Bray, Madeleine Ozeray, Gabrielle Dorziat, Louis Jouvet și Jean Marais.

Piesa amestecă elemente de tragedie și farsă. Premiera absolută a avut loc la 14 noiembrie 1938.

Teatrul Național de Televiziune este un proiect al Casei de Producție a TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.ro. Producător coordonator: Demeter András István.

Comunicat al Casei de Producție a TVR

logo-revista-teatrala-radioVezi și: Arhiva rubricii Teatru TV 

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv de Ani Bradea 

costintuchilaTEATRU TVadela mărculescu,andreea vulpe,carmen stanescu,casa de productie tvr,Damian Crâșmaru,Darius Milhaud,Erik Satie,Gabrielle Dorziat,Jacques Maritain,jean cocteau,jean marais,La Roulotte ou La maison dans la lune,Lampa lui Aladin,Le Boeuf sur le toit,Les Parents terribles,louis jouvet,Madeleine Ozeray,mircea anca,Serghei Diaghilev,Tatiana Constantin,teatru tv,teatrul național bucurești,Thomas impostorul,Yvonne de Bray
Casa de Producție a TVR vă invită să urmăriți un spectacol realizat în colaborare cu Teatrul Național din București: Părinţii teribili de Jean Cocteau. Traducere de Nicolae Carandino. Direcția de scenă: Andreea Vulpe. În distribuție: Carmen Stănescu, Adela Mărculescu, Damian Crâșmaru, Tatiana Constantin, Mircea Anca. Scenografia: Constantin Russu. Costume:...