kulturfest new york teatru film romanesc

În perioada 14–21 iunie Teatrul Evreiesc de Stat (TES) din București și regizorul Alexander Hausvater participă la Kulturfest New York 2015. În acest an Kulturfest aniversează un secol de la nașterea teatrului idiș din SUA. Cu acest prilej, mai multe evenimente vor aduce în prim-plan rolul de întemeietor, la scară mondială, al teatrului idiș din țara noastră, cunoscând faptul că prima trupă de teatru idiș din lume a fost înființată la Iași, în 1876. Institutul Cultural Român de la New York susține participarea românească la acest festival.

kulturfest 2015

Pe parcursul celor 8 zile de festival, 100 de artiști și oameni de cultură vor prezenta 100 de evenimente (teatru, muzică, film, conferințe, expoziții), printre aceștia aflându-se și artiștii din România.

stele-ratacitoare-4 oana monica nae

Stele rătăcitoare. Fotografie de Oana Monica Nae

Luni, 15 iunie 2015, de la orele 15 și 20.30, spectacolul Stele rătăcitoare al Teatrului Evreiesc de Stat va fi prezentat la Abrons Arts Center Playhouse (466 Grand St, New York, NY 10002). Spectacolul va fi reluat marți, 16 iunie, de la ora 14.00.

trupa lui goldfaden

Trupa lui Goldfaden

Tot luni, 15 iunie, documentarul Moștenirea lui Goldfaden, regia: Radu Gabrea, va fi prezentat în cadrul unei serii de filme, la Simon Wiesenthal Center Museum of Tolerance (220 E 42nd St, New York, NY 10017). Invitat special, Nahma Sandrow, istoric de teatru idiș. 

alexander-hausvater

Alexander Hausvater

În cadrul seriei de simpozioane de la Museum of Jewish Heritage (36 Battery Pl, New York, NY 10280), miercuri 17 iunie, între orele 13.15 –14.15, regizorul Alexander Hausvater va susține conferința Avrom Goldfaden and the Legacy of Yiddish Theater in Romania, urmată de un concert, cu participarea lui Zalmen Mlotek și a invitaților speciali din trupa TES. 

De la ora 19.00, la sala Auditorium a ICRNY, Alexander Hausvater va vorbi despre creația sa regizorală, într-o conferință însoțită de film și slideshow, cu fragmente din spectacolele sale din România și din lume.

asta-seara-lola-blau maia morgenstern

Maia Morgenstern în Astă seară: Lola Blau. Fotografie de Oana Monica Nae

Joi, 18 iunie, ora 17, actrița Maia Morgenstern și pianista Tatiana Moroșanu vor prezenta spectacolul Astă seară: Lola Blau la Abrons Art Center (466 Grand St, New York, NY 10002). 

Kuklturfest NYC reprezintă un prilej unic pentru ICR New York de a pune în valoare multiculturalismul din România, așa cum a funcționat acesta de-a lungul ultimelor două veacuri, subliniind, totodată, calitățile unei politici culturale susținute de România contemporană, în promovarea creației minorităților. 

ICR New York a făcut toate eforturile necesare pentru realizarea acestui proiect de o importanță deosebită pentru România, pentru poziția artei spectacolului din România în lume, și pentru accesul la cea mai semnificativă audiență a profesioniștilor din cultura americană, formată, cum bine se știe, din mari regizori, actori, critici de teatru și film evrei. La inițiativa ICRNY, acestui proiect complex i s-a alăturat Guvernul României.

Prin artiștii participanți și evenimentele prezentate, România va lua parte la un eveniment istoric, alături de invitați din Australia, Austria, Canada, Republica Cehă, Franța, Germania, Israel, Japonia, Polonia, Federația Rusă, Africa de Sud, Spania, Ungaria, SUA, al căror scop comun este de a prezenta valorile teatrului idiș internațional, în fața miilor de spectatori, prezenți pe parcursul celor 8 zile de festival. 

logo revista teatrala radio

Arhiva rubricii Festivaluri

costintuchilaFESTIVALURIalexander hausvater,asta seara lola blau,icr new york,kulturfest 2015,Moștenirea lui Goldfaden,oana monica nae,radu gabrea,teatrul evreiesc de stat
În perioada 14–21 iunie Teatrul Evreiesc de Stat (TES) din București și regizorul Alexander Hausvater participă la Kulturfest New York 2015. În acest an Kulturfest aniversează un secol de la nașterea teatrului idiș din SUA. Cu acest prilej, mai multe evenimente vor aduce în prim-plan rolul de întemeietor, la...