Roma caput culturae, rubrică de RALUCA NIȚĂ

spectacol roma pasolini ultimul interviu

rubrica roma caput culturaeLa 40 de ani de la dispariţia lui Pier Paolo Pasolini, mort asasinat, Teatrul Vascello din Roma propune două iniţiative artistice: premiera spectacolului Siamo tutti in pericolol’ultima intervista di Pier Paolo Pasolini, scris şi regizat de Daniele Salvo, chiar pe 5 martie, ziua de naştere a cunoscutului scriitor, regizor şi jurnalist şi deschiderea unui laborator de teatru pentru 20 de actori tineri, unde se studiază piesa Pilade, scrisă de Pasolini în 1967. 

Siamo tutti in pericolo

Ideea spectacolului Siamo tutti in pericolo are la bază aşa-numitele Scrisori luterane publicate de Pier Paolo Pasolini în „Il Mondo” şi „Corriere della sera” în anul 1975, alături de documentul considerat profetic, un interviu luat de jurnalistul Furio Colombo cu o zi înainte de moartea sa tragică. Mai mult decât un interviu, o adevărată confesiune la câteva ore înainte de a fi asasinat, un semnal de alarmă lucid şi disperat în faţa declinului inevitabil al civilizaţiei noastre. 

pier_paolo_pasolini_

Pier Paolo Pasolini (5 martie 1922–2 noiembrie 1975)

Mai mult decât oricine, Pier Paolo Pasolini reprezintă intelectualul care cu armele poeziei şi cuvântului în general afirmă cu vigoare şi „disperată vitalitate” valoarea omului înţeles ca „homo poeticus” dar şi ca „homo politicus”, apărătorul idealurilor şi al privilegiului „de a medita”, astăzi atât de rar. 

Pasolini a fost simbolul unei lumi azi dispărută, o lume făcută din dorinţe pure şi impure, de primă necesitate, dorinţe fizice fără speranţă şi arzătoare, sete de dragoste, de curăţenie sufletească, de ochi, chipuri, zâmbete, încă neatinse de cinismul fără scrupule al modernităţii. 

Poezia sa este „fizică”,  e construită cu credinţă, sudoare, lacrimi, furie. O poezie care răneşte inimile în mod direct şi dur,  fără intermediar, devenind un act politic pentru că este simţită ca o voce asurzitoare în deşert, sinceră, ţipăt şi şoaptă deopotrivă, într-un univers codificat unde singura motivație a activităţii este interesul personal. 

pasolini ultimul interviu teatro vascello

Gianluigi Fogacci şi Raffaele Latagliata în Siamo tutti in pericolo. Foto: ©Roberto Martino

Vocea poetului, atunci ca şi acum, iar astăzi mai mult decât oricând, în ani de banalitate absolută, într-un context universal golit de idei, asigură continuitate şi un viitor sensibilităţii din orice colţ al lumii, dă posibilitate celor care încă mai cred în forţa imaginaţiei de a găsi un traseu posibil dincolo de nori şi ceaţă. 

Spectacolul poate fi văzut pe scena Teatrului Vascello din Roma din 5 până la 15 martie 2015. 

Gianluigi Fogacci in L'ultima  Intervista a Pasolini 5-15  marzo Teatro Vascello1

Foto: ©Roberto Martino

În afară de regizorul şi dramaturgul Daniele Salvo, la realizarea spectacolului au contribuit: actorii Gianluigi Fogacci şi Raffaele Latagliata; Erminia Bassi (costume şi scenografie). 

Siamo tutti in pericolo este o producţie realizată de Fabbrica dell’attore – Teatrul Vascello şi Fahrenheit 451 Teatro. 

Corespondenţă de la Roma

Daniel Salvo despre Siamo tutti in pericolo

raluca-nita

Raluca Niță

logo revista teatrala radio

Vezi: arhiva rubricii Roma caput culturae de Raluca Niță

Alte articole de Raluca Niță: Compania Ricci/Forte: doi Stanislavski ai anilor 2000   

„Dirty Dancing” devine musical la Milano 

Romeo Castellucci, un regizor care provoacă „în dulcele stil clasic”

Când Falstaff citează din Nietzsche, Kafka şi Orson Welles

Cine sunt noii dramaturgi italieni?

Viaţa lui Aung San Suu Kyi pe scena Teatrului din Ravenna

Peter Brook explorează nuanţele necunoscute ale minţii

Roman Polanski, regizor de musical la Paris

Eduardo De Filippo, 30 de ani de la moarte

Dario Fo se întoarce în televiziune cu povestea Sfântului Ambrozie

Filmul „Casablanca”, un mit născut dintr-o piesă de teatru

Jeroen Verbruggen, un coregraf pop care urăşte comparaţiile

Cazul Lehman Brothers la Piccolo Teatro din Milano

„Le intellettuali” la Teatrul Belli: când umbre misterioase se ascund în familie

„Antigona” africană în interpretarea tinerilor actori din Senegal la Prato

Lindsay Kemp: 76 de ani fără un pas greşit

S-a stins din viaţă Luca Ronconi, ultimul regizor vizionar din teatrul contemporan

 

costintuchilaROMA CAPUT CULTURAEdaniele salvo,Gianluigi Fogacci şi Raffaele Latagliata,pasolini ultimul interviu,pier paolo pasolini,pilade pe pasolini,raluca niță,roma,Siamo tutti in pericolo,teatro vascello
Roma caput culturae, rubrică de RALUCA NIȚĂ La 40 de ani de la dispariţia lui Pier Paolo Pasolini, mort asasinat, Teatrul Vascello din Roma propune două iniţiative artistice: premiera spectacolului Siamo tutti in pericolo, l'ultima intervista di Pier Paolo Pasolini, scris şi regizat de Daniele Salvo, chiar pe 5 martie, ziua...