Teatrul-National-Radu-Stanca-din-Sibiu-inceput-de-stagiune

sigla teatrul din sibiuMiercuri, 10 septembrie 2014 a avut loc conferinţa de presă dedicată deschiderii stagiunii 2014–2015 la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu. Conferinţa a fost susţinută de Constantin Chiriac, director general TNRS şi i-a avut invitaţi pe Charles Muller, regizor şi Dragoş Buhagiar, scenograf, doi dintre realizatorii spectacolului Marat /Sade, cu care stagiunea va debuta pe 14 septembrie. 

conferinta de presa sibiu

Constantin Chiriac a anunţat premierele şi turneele stagiunii 2014–2015, precum şi alte proiecte stabilite până la finalul anului 2015. „Teatrul Naţional «Radu Stanca» se pregăteşte să-şi întâmpine publicul începând din 14 septembrie cu un program extrem de bogat şi atractiv, ce include nu mai puțin de 14 premiere până la finalul anului viitor, la care se adaugă numeroase proiecte în colaborare cu alte teatre europene, proiecte cu finanţare europeană, turnee naţionale şi internaţionale. Sunt încântat să vă anunţ că deja am stabilit şi programul Festivalului Internaţional de Teatru şi curând vom începe să facem cunoscute punctele de atracţie maximă ale ediţiei din 2015”, a declarat Constantin Chiriac. 

Regizorul luxemburghez Charles Muller a oferit jurnaliştilor câteva detalii despre spectacolul care se repetă în aceste zile, Marat /Sade după Peter Weiss, şi a subliniat excepţionala colaborare pe care o are cu TNRS încă din anul 2007, când Luxemburg şi Sibiu au fost capitale culturale europene. Regizorul şi-a exprimat bucuria de a lucra din nou cu actorii sibieni, după ce în anul 2009 a montat la TNRS spectacolul Sfârşit de partidă de Samuel Beckett. Despre textul piesei Marat /Sade a declarat că este de o actualitate uluitoare, punând aceleaşi problematici sau întrebări în Est, ca şi în Vest, oriunde există situaţii politice tensionate, dar primind probabil răspunsuri diferite. 

Scenograful Dragoş Buhagiar, aflat la a doisprezecea colaborare cu TNRS a vorbit audienţei despre bucuria de a face teatru împreună cu regizorul Charles Muller şi întreaga echipă a Naţionalului sibian, despre atenţia şi implicarea cu care abordează lucrul la fiecare spectacol, despre importanţa comunicării cu artiştii şi cu personalul tehnic pentru ca rezultatul să fie cel dorit. 

După trei avanpremiere care vor avea loc în luna septembrie, programul Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu va continua cu microstagiunea premierelor în perioada 1–4 octombrie:  Marat /Sade după Peter Weiss, regia Charles Muller, Amadeus de Peter Shaffer, regia Gavriil Pinte (la Secţia Germană), Lecţia de Eugène Ionesco, regia Mihai Măniuţiu şi De ce Hecuba?! de Matei Vişniec, regia Anca Bradu, un proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.  Pe 5 octombrie va avea loc prima reprezentaţie din această stagiune a spectacolului Oidip, regia Silviu Purcărete. 

constantin-chiriac-interviu-despre-oidip-crenguta-manea

Constantin Chiriac

Constantin Chiriac a anunţat că regizorul Radu Afrim va veni la Sibiu pentru prima oară în cariera sa, pentru a monta spectacolul Tatoo de Igor Bauersima şi Réjane Desvignes, cu premiera pe 25 octombrie la Secţia Germană, urmat de un alt spectacol în premieră la Secţia Română. 

sigla teatrul din sibiuUnul dintre cele mai interesante proiecte ale anului 2015 va fi spectacolul Nathan Înţeleptul după Gotthold Eprhaim Lessing, o coproducţie între TNRS, Schauspiel Stuttgart şi Oslo National Theatre, în regia lui Armin Petras. Kushida Kazuyoshi (Japonia) revine la Sibiu cu o punere în scenă a piesei Stafia e aici de Kōbō Abe. De asemenea, Alexandru Dabija, Alexa Visarion şi Andriy Zholdak au răspuns invitaţiei directorului general Constantin Chiriac de a monta spectacole pe scena TNRS până la finalul anului 2015. 

La Secţia Germană, actorul şi regizorul Daniel Plier va monta un spectacol în premieră până la finalul anului. Pentru 2015 Şerban Puiu propune o adaptare după Dave Freeman cu titlul Un pat plin de oaspeţi (premiera în martie 2015), iar Cristi Popescu va monta spectacolul Cu mulţumirile firmei de Lutz Hübner, premiera fiind programată în decembrie 2015.

În cadrul unei colaborări a Secţiei Germane cu Teatrul Ecce din Salzburg, spectacolul Ulciorul sfărâmat de Heinrich von Kleist, regia Reinhold Tritsche se va juca în premieră la Sibiu în aprilie 2015. 

sigla teatrul din sibiuTeatrul Naţional „Radu Stanca” va susţine turnee în ţară la Festivalul Internațional de Teatru Oradea, la Festivalul Eurothalia din Timişoara, la Iaşi, la Festivalul Naţional de Teatru de la Bucureşti, dar şi în străinătate, la Minsk, Shanghai, Madrid, Bruxelles, Tokyo, Stuttgart, Bochum, Weimar, Bruchsal, Copenhaga, Tbilisi, alte turnee fiind în discuţie şi urmând a fi contractate. 

În încheiere, Constantin Chiriac a subliniat continuarea colaborării cu Departamentul de Artă Teatrală a Universităţii Lucian Blaga şi cu şcoala de management cultural din cadrul Universităţii, pentru realizarea de noi spectacole, turnee şi proiecte. 

Programul spectacolelor este afişat pe site-ul www.tnrs.ro. Biletele sunt disponibile la Agenţia Teatrală din Bdv. Nicolae Bălcescu nr. 17 şi online prin eventim.ro și în rețeaua națională a magazinelor Domo, Germanos, Orange și Vodafone, librăriile Humanitas și Cărturești. 

Daniela Plopeanu

PR, Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu

Charles Muller, regizor 

Născut la Luxemburg în 1953, Charles Muller a absolvit Cambridgeshire College of Arts and Technology în 1974.

În perioada 1974-1977 a studiat teatrul la State Academy for Music and the Performing Arts Stuttgart.

charles muller

Charles Muller

A fost angajat ca actor la Teatrul Municipal din Heidelberg (Germania), apoi la Teatrul Municipal din Bâle (Elveţia).

Charles Muller şi-a început cariera de regizor în anul 1984.

Între anii 1980 şi 2004 a predat la Faculty of Theatre of the Higher Academy of Music of the Sarre, la State Academy for Music and the Performing Arts Stuttgart şi la Baden-Württemberg Film Academy Ludwigsburg.

În septembrie 1998 a fost numit director la Faculty of Dramatic Art of the State Academy for Music and the Performing Arts Stuttgart, iar în 1999 director la Wilhelma Theatre Stuttgart.

Din septembrie 2004, Charles Muller este directorul Teatrului Municipal Esch-sur-Alzette din Luxemburg.

Charles Muller a mai montat la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu spectacolul Sfârşit de partidă de Samuel Beckett, în anul 2009.

Dragoş Buhagiar, scenograf 

Dragoş Buhagiar a absolvit Academia de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, promoţia 1992. În acelaşi an a primit premiul pentru cele mai bune costume la Festivalul Naţional de Teatru „I. L. Caragiale” pentru spectacolul Jacques şi stăpânul său, pus în scenă la Teatrul Mic din Bucureşti. 

S-a implicat în numeroase proiecte artistice şi din zona media şi advertising, de la spectacole de teatru, la filme de scurt şi lung metraj, emisiuni sau show-uri de televiziune, videoclipuri, spoturi şi grafică publicitară şi evenimente corporatiste. 

A colaborat cu majoritatea teatrelor de prim rang din ţară, creând spectacole alături de regizori şi artişti premiaţi, precum Silviu Purcărete, Helmut Stürmer, Alexandru Dabija, Alexandru Tocilescu, Radu Penciulescu, Andrei Şerban, Cătălina Buzoianu, Andriy Zholdak, Răzvan Mazilu, Dragoş Galgoţiu, Radu Afrim, Lia Bugnar sau Radu Alexandru Nica. 

dragos_buhagiar

Dragoş Buhagiar

Dragoş Buhagiar este câştigătorul a şase Premii UNITER (Uniunea Teatrală din România) pentru cea mai bună scenografie, pentru spectacolele Roberto Zucco şi Orfanul Zhao în 1996, Chira Chiralina şi Fraţii în 1997, Şcoala femeilor în 2000, Baal şi Alchimistul în 2003, Oblomov în 2004, Elisaveta Bam în 2007, Shaking Shakespeare în 2011. 

A fost distins cu câte două premii ale Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru din România (AICT) şi ale Festivalului de Dramaturgie Contemporană din Braşov şi a primit alte patru nominalizări UNITER. 

Din 2008 colaborează cu Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, semnând scenografia pentru spectacolele Hamlet şi Breaking the Waves (regia: Radu Alexandru Nica), Turandot (regia: Andriy Zholdak), Felii (de Lia Bugnar), Opinia publică şi Absolventul (regia: Theodor Cristian Popescu), Ultima zi a tinereţii (regia: Yury Kordonsky), D’ale carnavalului, Călătoriile lui Gulliver şi Oidip (regia: Silviu Purcărete), Platonov şi Împotriva democraţiei (regia: Alexandru Dabija) şi Marat/Sade (regia: Charles Muller).

MARAT prezentare

Program 14 sept-5 oct 2014

Proiecte_2014-2015_TNRS

costintuchilaCONFERINȚĂ DE PRESĂcharles muller,constantiin chiriac,daniela plopeanu,dragoș buhagiar,marat sade,matei vișniec,misk,peter weiss,premiere sibiu,serban puiu,teatrul national radu stanca sibiu

Miercuri, 10 septembrie 2014 a avut loc conferinţa de presă dedicată deschiderii stagiunii 2014–2015 la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu. Conferinţa a fost susţinută de Constantin Chiriac, director general TNRS şi i-a avut invitaţi pe Charles Muller, regizor şi Dragoş Buhagiar, scenograf, doi dintre realizatorii spectacolului Marat /Sade, cu...