teatrul evreiesc de stat

teatrul evreiesc de statMiercuri, 10 ianuarie 2018, de la ora 19.00, Teatrul Evreiesc de Stat din București vă invită la un spectacol-lectură și o discuție despre participarea evreilor români în Brigăzile Internaționale care au luptat în războiul civil spaniol.

În războiul civil spaniol din 1936–1939 s-au înrolat în brigăzile internaționale pentru apărarea Republicii legitime spaniole împotriva armatelor fasciste și 400 de voluntari români, dintre care o bună parte evrei. Chiar dacă demersul lor de a apăra statul democratic spaniol a fost unul legitim, steagul sub care s-au înrolat (Brigăzile Internaționale fuseseră înființate din inițiativa Uniunii Sovietice, prin intermediul Cominternului), cât și evoluțiile biografice ale unora dintre ei în timpul regimului socialist, au condus la un proces de obnubilare în memoria colectivă de după 1989. Însă poveștile de viață ale acestor voluntari, dintre care mulți și-au pierdut viața în lupta contra fascismului, sunt de cele mai multe ori povești eroice despre sacrificiu și luptă pentru idealuri și merită să fie cunoscute și dezbătute. Astfel, în cadrul unui spectacol-lectură, vor fi citite fragmente din autobiografii și scrisori către familie ale interbrigadiștilor evrei și va avea loc o discuție cu istoricul dr. Mihai Burcea, autorul tezei de doctorat Luptând pentru o iluzie. Voluntari români în brigăzile internaționale din Spania”.

Afi_ Ticun Olam - Pe baricade

Evenimentul este parte din Ticun Olam – program de teatru pentru dreptate socială, coordonat de David Schwartz și Andreea Vălean la Teatrul Evreiesc de Stat.

Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile! Mai multe informații despre programele și activitățile Teatrului Evreiesc de Stat puteți afla de pe site-ul nostru www.teatrul-evreiesc.ro sau de pe pagina de Facebook www.facebook.com/teatrulevreiesc.

Comunicat al Teatrului Evreiesc de Stat din București

logo-revista-teatrala-radioVezi: Arhiva Teatrul Evreiesc de Stat

 arhiva rubricii Spectacol-lectură

costintuchilaSPECTACOL-LECTURĂgăzile Internaționale care au luptat în,spania,teatrul evreiesc de stat
Miercuri, 10 ianuarie 2018, de la ora 19.00, Teatrul Evreiesc de Stat din București vă invită la un spectacol-lectură și o discuție despre participarea evreilor români în Brigăzile Internaționale care au luptat în războiul civil spaniol. În războiul civil spaniol din 1936–1939 s-au înrolat în brigăzile internaționale pentru apărarea Republicii legitime...