august strindberg pelicanul felix alexa

Regizorul Felix Alexa revine la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca și montează din nou o piesă a celebrului dramaturg suedez, August Strindberg, Pelicanul. Premiera va avea loc sâmbătă, 27 februarie 2016, ora 20.00, în Sala Studio, următorul spectacol fiind programat luni, 29 februarie 2016, la aceeași oră.  

afis pelicanul teatrul maghiar de stat

Regizorul a declarat că Pelicanul este o piesă mult mai puțin realistă decât Domnișoara Iulia, fiind caracterizată, cu precădere, de senzațiile vizuale și senzuale. Strindberg are, în opinia lui Felix Alexa, o viziune violentă asupra familiei și a omenirii, lucru care îi conferă actualitate chiar și în 2016. Această violență este totodată poetică, personajele fiind în același timp odioase și sublime. Regizorul a precizat că a conceput spectacolul Pelicanul ca un fel de muzică a senzațiilor, a sentimentelor personajelor.

Imola Kezdi_Zsolt Bogdan 2_Pelicanul

Imola Kezdi și Zsolt Bogdán în Pelicanul de August Strindberg, regia: Felix Alexa, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca

A juca Strindberg „e ca și cum ai dansa pe muchie de cuțit, pe marginea prăpastiei, acolo unde în fiecare clipă poți să cazi.” Rolurile din piesă sunt „de substanță, lucrate pe un anumit tip de senzație.” Traducere în limba maghiară de László Kúnos. Din distribuția spectacolului fac parte actorii Imola Kézdi (Elise), Zsolt Bogdán (Axel), Éva Imre (Gerda), Péter Árus (Fredrik) și Melinda Kántor (Margaret). Scenografia: Carmencita Brojboiu. Dramaturgia: Zoltán Csép. Lighting design şi ilustraţie muzicală: Felix Alexa. Regia tehnică: Pál Bőjthe.

Peter Arus_Eva Imre_Pelicanul

Péter Árus și Éva Imre

Biletele pot fi achiziţionate online de pe site-ul www.biletmaster.ro şi de la casa de bilete a Teatrului (de luni până vineri, între orele 10.00–14.00 şi cu 1h 30’ înainte de spectacol).

Durata spectacolului: 1 oră și 15 minute fără pauză.
Spectacolul nu este recomandat tinerilor până în 14 ani.

Felix Alexa_Pelicanul

Felix Alexa

Regizorul Felix Alexa despre spectacol:

Pelicanul este o piesă de cameră, face parte din cele cinci piese de cameră, pe care Strindberg le-a scris spre sfârșitul vieții. Sunt niște piese foarte muzicale, la nivelul muzicalității stărilor sufletești, muzicalitatea ritmurilor scenelor. Am și mers în această direcție în spectacol. Am lucrat mult la ritmurile diferite ale fiecărei scene. Strindberg era pasionat de muzică, cânta la unele instrumente și când a scris piesele avea în cap o anumită muzicalitate interioară a pieselor. Relațiile dintre personaje se dezvoltă cu suișuri și coborâșuri violente, ca un fel de partitură muzicală foarte ritmată.”

„În Pelicanul am mers într-o zonă mult mai absurdă, și nerealistă, și în același timp am păstrat ceea ce, pentru mine, este un numitor comun al pieselor lui Strindberg: intensitatea jocului actoricesc, o anumită emoție dusă uneori la extreme, o încărcătură emoțională dusă la limită aproape. Piesele lui Strindberg cu toate că au fost scrise în urmă cu aproape 100 de ani, sunt și azi foarte moderne, tocmai pentru că sunt scrise de un om care a avut o viziune aproape apocaliptică a lumii în care trăim.”

Imola Kezdi_Zsolt Bogdan_Pelicanul

Imola Kezdi și Zsolt Bogdán. Sursa foto: Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca

„Acest spectacol este o imagine a lumii în care trăim, cinică, de o violență latentă ce izbucnește uneori exploziv. O lume a distrugerii și autodistrugerii sufletești. Strindberg este de o modernitate acută tocmai prin detaliile acestei apocalipse familiale pe care ne-o prezintă cu umor negru și prin situații-limită. Acolo unde speranța a murit și iluziile devin inutile, începe teritoriul senzațiilor și emoțiilor extreme. Acest teritoriu straniu l-am explorat în Pelicanul, alături de o echipă de actori minunați.”

Comunicat al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca

logo revista teatrala radioVezi:  Alte știri despre Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca

Arhiva rubricii Premieră

costintuchilaPREMIERĂa teatrul maghiar de stat cluj,august strindberg,autodistrugere,Éva Imre,felix alexa,Imola Kézdi,lumea distrugerii,pelicanul piesă de cameră,zsolt bogdan
Regizorul Felix Alexa revine la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca și montează din nou o piesă a celebrului dramaturg suedez, August Strindberg, Pelicanul. Premiera va avea loc sâmbătă, 27 februarie 2016, ora 20.00, în Sala Studio, următorul spectacol fiind programat luni, 29 februarie 2016, la aceeași oră.   Regizorul...