pescarusul cehov teatru laborator

Luni, 21 decembrie 2015, la ora 19.10 (partea I) și 20.50 (partea a II-a) la TVR 2 și TVR HD, puteți viziona Pescărușul, spectacolul-laborator al regizoarei Antoaneta Cojocaru. Traducere de Moni Ghelerter şi Radu Teculescu. Distribuţia: Mihaela Teleoacă – Arkadina; Adrian Ciobanu – Trigorin; Antoaneta Cojocaru – Nina Zarecinaia; Ştefan Lupu – Treplev; Richard Bovnoczki – Sorin; Gabriel Răuță – Dorn; Ela Ionescu – Maşa; Isabela Neamțu – Polina Andreevna; Lari Giorgescu – Medvedenko; Vlad Oancea – Samraev; cu participarea lui Adrian-George Popescu în rolul Un pescăruş. Muzica originală: Adrian-George Popescu. Scenografie: Mihai Păcurar. Regia TV: Cornel Mihalache. Producător: Diana Dumitru.

pescarusul5

Pescărușul, spectacol-laborator

Pe parcursul ultimului an, Casa de producție a TVR, l-a omagiat pe Anton Pavlovici Cehov, clasicul dramaturgiei universale, născut în urmă cu 155 de ani, pe 29 ianuarie 1860 (stil nou). Prin propunerile sale de programare a spectacolelor de arhivă, cât și prin investiția în producții proprii, 2015 a stat sub semnul dramaturgului rus și al operei sale. Acum la final de an, vă dăm din nou întâlnire cu binecunoscutul Pescărușul, într-una „dintre cele mai frumoase propuneri scenice aflate în căutarea «formelor noi» din ultimii ani”, după cum spunea criticul de teatru Monica Andronescu, o montare vie, prezentă, bazată pe lucrul în atelier și inițiată de actrița Antoaneta Cojocariu la Laboratorul de noapte al Teatrului „Bulandra” din Capitală.

Raluca Penu (Mașa)

Raluca Penu (Mașa) în Trei surori de Cehov, teatru tv, regia: Cornel Todea, 1993

Ne-am început anul cu Trei surori, pusă în scenă în 1993, de Cornel Todea, cu Mirela Gorea, Raluca Penu și Ana Ciontea în rolurile titulare, căreia i-a corespuns, la început de toamnă, colorata montare a aceluiași spectacol, în regia lui Dominic Dembinski la Teatrul din Constanța.

livada-cu-visini- harag 2

Livada de vișini, regia: György Harag

Un omagiu adus regizorului de origine maghiară György Harag și marcarea sa prin programarea unui spectacol cehovian pe care mulți îl consideră de referință pentru istoria teatrului din România, cântec de lebădă al regizorului, a fost difuzarea Livezii de vișini, cu Silvia Ghelan, preluată de Silviu Jicman de la Teatrul din Târgu-Mureș. Peste vară v-am oferit descoperirea a două montări mai puțin cunoscute – Ursul, în regia aceluiași Harag cu Anna Széles în rolul principal și Cântecul lebedei, din 1972, cu Gheorghe Leahu.

Anna Szeles

Anna Széles

În iulie, v-am dat întâlnire cu spectacolul multi-premiat de UNITER: Unchiul Vanea de la Teatrul Național din Craiova, în regia lui Mircea Cornișteanu. Alături de acesta, am propus și debutul regizoral (la vremea sa), Nunta, piesă într-un act, în viziunea lui Beatrice (Bleonț) Rancea, spectacol de absolvență a UNATC, preluat în anii ’90.

Revenind în actualitate, Casa de producție a TVR a prezentat o altă versiune a piesei Unchiul Vanea, în regia lui Yuri Kordonsky, preluare realizată în platourile TVR, cu Horațiu Mălăele, Mariana Mihuț, Victor Rebengiuc, Andreea Bibiri, Cornel Scripcaru, Coca Blos și Ana Ioana Macaria. Dar și ecranizarea, în premieră la TVR, a nuvelei Salonul nr. 6, în regia lui Vitalie Lupașcu, cu Dan Aștilean în rolul lui Raghin, doctorul care își caută sufletul în infernul spitalului de nebuni pierdut în îndepărtata Rusie.

În urmă cu peste un an, în septembrie 2014, cu ocazia aniversării regizorului Petre Sava Băleanu, telespectatorii se întâlneau, pentru un adevărat regal teatral, cu Gina Patrichi în rolul Arkadinei și cu Valeria Seciu în Nina Zarecinaia, cărora le dădeau replica Victor Rebengiuc, Dan Nuțu și Octavian Cotescu. Acum le prilejuim spectatorilor întâlnirea cu același text, Pescărușul într-un spectacol proaspăt și vibrant, născut dintr-un experiment participativ, gestionat regizoral de actrița Antoaneta Cojocaru.

pescarusul foto emilia nicolae

Pescărușul, spectacol-laborator

Mircea Morariu scrie despre montare: „Spectacolul se joacă într-un decor minimal, pe o arenă de zgură. Opţiunea scenografului Mihai Păcurar pentru o atare soluţie nu mi se pare una defel întâmplătoare, ci simptomatică pentru esenţa montării, dar şi pentru natura relaţiilor dintre personaje. Ca şi pentru statutul actorilor cărora li se cere să fie mai degrabă performeri. Căci povestea nefericirilor şi a disperărilor conjugate din piesa lui Cehov ne este înfăţişată nu romantic, nu patetic, ci asemenea unei lupte, unui meci între personaje. E o continuă stare de agitaţie, de nervozitate în spectacol, de agresivitate chiar. O stare ce depăşeşte prin intensitate caracterizarea făcută de unul dintre personaje celor ce îl înconjoară: «Sunt atât de nervoşi toţi şi atât de plini de iubire!» Da, eroii cehovieni din Pescăruşul de la «Bulandra» sunt cuprinşi de o iubire disperată pentru cineva care nu le împărtăşeşte sentimentele. Maşa (Ela Ionescu) e disperat îndrăgostită de Treplev, tot la fel cum Arkadina (Mihaela Teleoacă), în pofida spiritului ei apăsat practic, e disperat sedusă de Trigorin (Adrian Ciobanu), un Trigorin de care e la fel de îndrăgostită şi sensibila Zarecinaia (Antoaneta Cojocaru), iubită cvasi-nevrotic de Treplev (Ştefan Lupu). Există de asemenea în spectacol şi o disperare a neiubirii ai cărei protagonişti sunt Medvdenko (Lari Giorgescu), dar şi o disperare, o exacerbare a urii (Vlad Oancea în rolul lui Samraev şi Isabela Neamţu în Polina Andreevna). Şi mai există deopotrivă şi o împăcare tristă cu neîmplinirea ( fals bătrânul Sorin, original structurat de Richard Bovnoczki) sau o cochetărie a raporturilor cu aceasta (Dorn în interpretarea meritorie a lui Gabriel Răuţă).”

pescarusul teatru laborator

Pescărușul, spectacol-laborator. Fotografii de Emilia Nicolae. Sursa foto: TVR

Teatrul de televiziune este un proiect coordonat de Casa de producție a TVR şi difuzat pe TVR 2 în fiecare seară de luni.

Comunicat al Casei de producție a TVR

logo revista teatrala radio

Vezi și: Arhiva rubricii Teatru TV 

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv de Ani Bradea  

costintuchilaTEATRU TVani bradea,cehov aniversare,György Harag,livada de vișini,mihaela teleoacă,pescarusul antoaneta cojocaru,petre sava băleanu,salonul nr 6,teatrul bulandra,unchiul vanea
Luni, 21 decembrie 2015, la ora 19.10 (partea I) și 20.50 (partea a II-a) la TVR 2 și TVR HD, puteți viziona Pescărușul, spectacolul-laborator al regizoarei Antoaneta Cojocaru. Traducere de Moni Ghelerter şi Radu Teculescu. Distribuţia: Mihaela Teleoacă – Arkadina; Adrian Ciobanu – Trigorin; Antoaneta Cojocaru – Nina Zarecinaia;...