Roma caput culturae, rubrică de RALUCA NIȚĂ

teatro vascello roma pescarusul de cehov

Spectacolul cu piesa lui Cehov, succes atât la public cât şi la critica de specialitate, poate fi văzut la Sala „Giancarlo Nanni” a Teatrului Vascello din Roma până la 25 ianuarie 2015. 

Piesa a fost scrisă în 1895 și a fost pusă în scenă pentru prima dată în 1896. Seara premierei, 17 octombrie 1896, a fost un eșec total. Interpreta Ninei, Vera Komissarjevskaia, a fost atât de intimidată de ostilitatea publicului încât și-a pierdut vocea. Cehov a părăsit sala și a stat în ultimele două acte în spatele scenei. 

Când susținătorii i-au scris ulterior înștiințându-l că piesa a devenit un succes, Cehov a presupus că aceștia încercau doar să fie amabili. În 1898 Konstantin Stanislavski a regizat piesa pentru Teatrul de Artă din Moscova, reprezentând un adevărat triumf. 

Producția lui Stanislavski a devenit „unul dintre cele mai mari evenimente din istoria teatrului rusesc și a provocat una dintre cele mai marcante evoluții în istoria dramaturgiei mondiale”. 

Il-Gabbiano

Compania Lafabbrica creează, în special datorită datorită viziunii regizorale a Francescăi Iacozzilli, o variantă foarte bogată a textului clasic, construită pe două concepte solide: ironia tragicului şi capacitatea de a povesti cu rafinament istoria unui faliment. Un dublu faliment: uman şi artistic, dovada faptului că viaţa se poate schimba într-o clipă, iar omul este destinat să alunece iremediabil şi ireversibil de la gustul dulceag al succesului iluzoriu la singurătate şi izolare profundă. 

montare roma pescarusul

Din distribuţia spectacolului fac parte: Simone Barraco, Jacopo Maria Bicocchi, Elisa Bongiovanni, Luigi Di Pietro, Francesca Farcomeni, Guglielmo Guidi, Anna, Mallamaci, Ramona Nardò, Benjamin Stender, Paolo Zuccari şi Matteo Latino. Scenografia este realizată de Matteo Zenardi iar costumele de Gianmaria Sposito. 

pescarusul teatro vascello roma

Compania teatrală Lafabbrica își confirmă statutul de top pe care îl ocupă în peisajul cultural italian de câţiva ani. Teatrul Vascello a crezut dintotdeauna în valoarea proiectelor sale şi tocmai de aceea va relua la sfârşitul lunii ianuarie un alt spectacol care s-a bucurat în trecut de succes: Trilogia dell’atte.

Corespondenţă de la Roma

pescarusul cehov roma

Il Gabbiano (Pescărușul) la Teatrul Vascello din Roma. Fotografii de Emanuela Bongiovanni

raluca-nita

Raluca Niță

Vezi: arhiva rubricii Roma caput culturae de Raluca Niță

Alte articole de Raluca Niță: Compania Ricci/Forte: doi Stanislavski ai anilor 2000   

„Dirty Dancing” devine musical la Milano 

Romeo Castellucci, un regizor care provoacă „în dulcele stil clasic”

Când Falstaff citează din Nietzsche, Kafka şi Orson Welles

Cine sunt noii dramaturgi italieni?

Viaţa lui Aung San Suu Kyi pe scena Teatrului din Ravenna

Peter Brook explorează nuanţele necunoscute ale minţii

Roman Polanski, regizor de musical la Paris

Eduardo De Filippo, 30 de ani de la moarte

Dario Fo se întoarce în televiziune cu povestea Sfântului Ambrozie

Filmul „Casablanca”, un mit născut dintr-o piesă de teatru

Jeroen Verbruggen, un coregraf pop care urăşte comparaţiile

costintuchilaROMA CAPUT CULTURAEil gabbiano,pescarusul de cehov la roma,premiera pescarusului 1896,raluca niță,stanislavski,Trilogia dell'atte,Vera Komissarjevskaia
Roma caput culturae, rubrică de RALUCA NIȚĂ Spectacolul cu piesa lui Cehov, succes atât la public cât şi la critica de specialitate, poate fi văzut la Sala „Giancarlo Nanni” a Teatrului Vascello din Roma până la 25 ianuarie 2015.  Piesa a fost scrisă în 1895 și a fost pusă în scenă...