Remember, rubrică de ANNIE MUSCĂ

annie musca despre petre gheorghiu

annie musca eterne reveniri in luna august rememberAstăzi, 6 august 2014, ne amintim de actorul Petre Gheorghiu (20 iunie 1929–6 august 2000).

Născut la Iași la sfârșitul anilor ’20

După studii la Conservatorul de Artă Dramatică din Iași, finalizate în 1950, Petre Gheorghiu debutează la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, unde creează câteva roluri de succes, printre care cel al spadasinului Tybalt din piesa shakespeariană, Romeo și Julieta, sub bagheta regizorală a lui Val Mugur, dramă în care rolurile îndrăgostiților din Verona au fost excelent interpretate de absolvenții Ion Omescu și Gilda Marinescu, în splendidul decor creat de Mircea Marosin.

La unul dintre spectacole, Petre Gheorghiu este remarcat de Lucia Sturdza-Bulandra și în 1956 este adus la Teatrul Municipal din București, viitorul Teatru „Bulandra”.

petre gheorghiu

Petre Gheorghiu

Pe scenă la „Bulandra”

Petre Gheorghiu a creat peste 50 de roluri de o mare diversitate, din dramaturgiarubrica remember annie musca revista teatrala radio națională și universală, remarcându-se prin rafinament și autenticitate.

Omul care aduce ploaia de Victor Eftimiu, Azilul de noapte de Maxim Gorki (regia: Liviu Ciulei, 1960), Cum vă place (regia: Liviu Ciulei, 1961), Macbeth (1968) și A douăsprezecea noapte (1973) de W. Shakespeare, Revizorul de Gogol (regia: Lucian Pintilie, 1972) sau Clipe de viață de William Saroyan; Mincinosul de Carlo Goldoni (1971) Ivanov și Livada de vișini de A. P. Cehov sau Play Strindberg de Friedrich Dürrenmatt. Antologic rămâne și rolul Zaharia Trahanache din piesa O scrisoare pierdută (1972) de I. L. Caragiale, un spectacol în decorul și regia lui Liviu Ciulei.

petre gheorghiu in rolul lui trahanache regia liviu ciulei

Petre Gheorghiu în rolul lui Trahanache 

„Petre Gheorghiu face mai expresivă înțepenirea onorabilă, de demnitar, a personajului său, Trahanache. Bosumflarea bătrânească și izbucnirile mânioase, poticnite într-o bâlbâială precipitată, indică un psihic labil, aglutinat în clișee verbale. Senilitatea ce se instalează și la el ține de procesul degradării vieții, fiind o formă a prostiei, cu motivație biologică.” (Constantin Radu-Maria, O scrisoare pierdută, cronică dramatică la reluarea spectacolului, „Teatrul”, nr. 3, martie 1979, p. 36).

Petre Gheorghiu în spectacolul O scrisoare pierdută de I. L. Caragiale, regia: Liviu Ciulei, TVR (1982) – integral

Cu dramaturgul Caragiale se va întâlni în 1981 în filmul semnat de Lucian Pintilie, De ce trag clopotele, Mitică?, o ecranizare a piesei D-ale carnavalului, în care Petre Gheorghiu este un veritabil Crăcănel.

Petre Gheorghiu în filmul De ce trag clopotele, Mitică?, regia: Lucian Pintilie (1981) – filmul integral

Figuri importante ale teatrului românesc i-au fost colegi de scenă la „Bulandra”, de la Ștefan Ciubotărașu, Clody Bertola și Fory Etterle la Ileana Predescu, Octavian Cotescu (fostul său coleg de conservator de la Iași), Toma Caragiu, Irina Petrescu, Gina Patrichi și Victor Rebengiuc.

Ultimul rol al actorului nostru a fost Martin Weller din Gin Rummy de Donald Coburn, o piesă în două personaje, al doilea fiind interpretat de actrița Clody Bertola.

Apariții pe micul ecran

Actorul Petre Gheorghiu a fost o prezență activă pe micul ecran în seri de teatru de petre gheorghiu roluriteleviziune.

A jucat alături de Ştefan Iordache și Dina Cocea în drama Micii burghezi (1973) de Maxim Gorki, în regia Soranei Coroamă Stanca, în comedia Mincinosul de Carlo Goldoni, alături de Ion Caramitru și Florian Pittiş, de Mariana Mihuţ, Mihai Mereuţă și Mircea Diaconu, în regia Sandei Manu. Apoi în Omul care a văzut moartea de Victor Eftimiu, cu Florin Zamfirescu, Coca Andronescu, Mişu Fotino și Mihai Dinvale, în regia Olimpiei Arghir, în Steaua fără nume de Mihail Sebastian, cu Florin Zamfirescu, Octavian Cotescu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Cornel Vulpe, Rodica Tapalagă, în regia lui Eugen Todoran, și în capodopera lui Mihail Sadoveanu, Baltagul, în regia Ancăi Ovanez Doroșenco, cu Dorina Lazăr și Gheorghe Visu.

Telespectatorii l-au admirat și pentru jocul lui din Sfântul Mitică Blajinu de Aurel Baranga, din distribuția căruia au făcut parte și Stela Popescu, Amza Pellea, Dem Rădulescu, Tamara Buciuceanu, Dan Damian, Dumitru Chesa, Hamdi Cerchez, Sorin Medeleni, Sorin Gheorgiu, Rodica Negrea, Gabriela Popescu.

Actorul născut la Iași a fost admirabil în rolul profesorului din Lanțul slăbiciunilor de I. L. Caragiale, prilej de întâlnire cu actorii Ion Lucian și Florina Cercel, Ileana Stana Ionescu și Lucia Boga, sau în schița Amici (1985) alături de Victor Rebengiuc, două momente de teatru scurt în regia lui Sergiu Ionescu.

Petre Gheorghiu în Lanțul slăbiciunilor de I. L. Caragiale, regia: Sergiu Ionescu, TVR (1985)

Iubitorii micului ecran l-au văzut rostind cu tâlc fabula Zero și unu (1985) de George Ranetti, în regia lui Alexandru Tocilescu, apoi, alături de Tamara Buciuceanu, în momentul umoristic realizat de Nae Cosmescu și Octavian Sava, intitulat Romeo și Julieta la sfârșit de noiembrie (1993), în regia lui Valeriu Moisescu.

A jucat și în câteva filme de televiziune. De la Michelangelo (1968), în rol principal, și Speranța nu moare în zori (1976) sau Douăsprezece ore înainte de amurg (1976), până la celebrul Lumini și umbre (1981). Fără vârstă rămâne Cireșarii (1984), serialul de aventuri pentru tineri, în regia lui Adrian Petringenaru, după un scenariu de Constantin Chiriță.

Înzestrat cu daruri de pedagog

Petre Gheorghiu a fost nu doar un renumit actor, ci și un pasionat profesor de teatru chiar și înainte de 1989. Nu puțini dintre actorii de astăzi se mândresc cu faptul că l-au avut profesor. Printre ei, Virginia Mirea, Florian Pittiș, Ion Caramitru, Jeanine Stavarache, Dan Puric, Mihai Bisericanu, Daniela Nane.

petre gheorghiu in fiilmul horea

În filmul Horea, regia: Mircea Mureșan (1984)

Pe Marele Ecran

Debut în cinema în Avalanșa (1959), un film de Gheorghe Turcu după un scenariu semnat de Horia Lovinescu, apoi rolul lui Dinu din filmul Tudor (1962) de Lucian Bratu, alături de Emanoil Petruț, protagonist al unor viitoare pelicule de succes, actorul Petre Gheorghiu va atrage atenția și admirația cinefililor în filme istorice, ca Neamul Șoimăreștilor (1965) de Mircea Drăgan, Mihai Viteazul (1971) de Sergiu Nicolaescu, și Horea (1984). Una dintre capodoperele genului cinematografic rămâne Nunta de piatră (1972) de Mircea Veroiu și Dan Pița, o ecranizare a nuvelei Fefeleaga de Ion Agârbiceanu, cu Leopoldina Bălănuță în rol principal, pe care Petre Gheorghiu o va întâlni și în filmul Dincolo de pod (1975), unica ecranizare a nuvelei Mara de Ioan Slavici, unde joacă rolul meșterului tăbăcar Bocioacă.  Poate actorul nostru, prin gravitatea lui, a fost cel mai potrivit pentru rolul lui Vasile Baciu din Blestemul pământului, blestemul iubirii (1979), în regia lui Mircea Mureșan, și mai târziu pentru cel al primarului din Moromeții (1988) lui Stere Gulea.

Petre Gheorghiu în filmul Blestemul pământului, blestemul iubirii, regia: Mircea Mureșan (1979) – filmul integral

Anii ’70 i-au adus actorului și un rol în comedia Astă seară dansăm în familie (1972) de Geo Saizescu.

Petrică Gheorghiu a fost și colecționarul de artă Saferian Manigomian din Bietul Ioanide (1980) de Dan Pița, alături de Ștefan Iordache și Gheorghe Dinică, de Ovidiu Iuliu Moldovan și Dorel Vișan, dar și protagonist al filmului Ştefan Luchian (1981) de Nicolae Mărgineanu, unul dintre puținele filme biografice românești.

film bietul ioanide petre gheorghiu

În filmul Bietul Ioanide (1980)

Anii ’80 îi aduc, inevitabil, și roluri de contabili sau secretari de partid. În Am o idee (1981) și Totul pentru fotbal (1982) în regia lui Alecu Croitoru, Petre Gheorghiu este inventivul contabil Zmeu, iar în Trepte spre cer (1977) de Andrei Blaier, actorul nostru este contabilul Buzatu. În Trei zile şi trei nopţi (1976) de Dinu Tănase, Petre Gheorghiu are veleități de secretar de partid, aflat în conflict cu Piticu, un șef al bandiților, genial interpretat de George Constantin.

După 1990, Petre Gheorghiu a fost Boorjan, protagonistul unui film american regizat de Craig Lahiff, Destin fatal (1997), coleg de platou fiindu-i actorul Russell Crowe. Se pare că ultima lui apariție cinematografică se datorează lui Lucian Pintilie care îl distribuie în Terminus Paradis (1998).

portret petre gheorghiu de annie musca

O voce inimitabilă în Teatrul Național Radiofonic

Dacă în 1965, regizorul Cristian Munteanu îl distribuia în piesa Galileo Galilei de Bertolt Brecht, cu George Calboreanu în rol titular, George Demetru, Dan Nasta, Ion Marinescu, Damian Crâșmaru, Tudor Popa și Victor Rebengiuc, în 1967 îi oferea rolul principal în piesa O problemă de încredere de Ferenc László, teatru scurt cu Eugenia Popovici și Anca Neculce Maximilian.

Petre Gheorghiu (Sagredo) și George Calboreanu (Galileo Galilei) în Galileo Galilei de Bertolt Brecht, regia: Cristian Munteanu. Data difuzării în premieră: 30 mai 1965 – fragment 

A urmat drama Alexandru Lăpușneanu (1967) după C. Negruzzi, în regia lui Paul Stratilat, apoi rolul principal din Platonov (1968) de A. P. Cehov, în regia lui Constantin Moruzan, sub bagheta căruia jucase și în Madame Sans-Gêne (1961) de Victorien Sardou, un spectacol dominat și de alte pregnante voci: Virginica Romanovski, Septimiu Sever, Constantin Lungeanu, Ionescu Gion, Nicolae Botez, Nely Cutava, Eugenia Bosânceanu, Jean Reder, Minel Klepper, Tony Buiacici, Corado Negreanu sau Mircea Constantinescu.

Petre Gheorghiu a colaborat în teatrul radiofonic și cu regizoarea Elena Negreanu, care i-a încredințat rolul lui Mr Burgess în faimoasa piesă Candida (1983) de George Bernard Shaw, prilej de întâlnire cu George Constantin în rolul reverendului James Morell, cu Valeria Seciu în Candida, cu Florin Zamfirescu (Alexander Mill) și Florin Călinescu (Eugene Marchbanks), cu Jeanine Stavarache (Miss Proserpine Garnett).

Petre Gheorghiu în Candida de George Bernard Shaw, regia: Elena Negreanu. Data difuzării în premieră: 28 februarie 1983 – fragment

Spectatorii fideli ai Teatrului „Bulandra” și-l amintesc pe Petre Gheorghiu în piesa Cum vă place? de William Shakespeare, în regia lui Liviu Ciulei, în care interpretează rolul Olivier de Boys. Varianta radiofonică, o adaptare de Mihai Zirra, a fost regizată de Liviu Ciulei și Elena Negreanu (1962).

Petre Gheorgiu a fost și protagonist al piesei Ultima oră (1988) de Mihail Sebastian, în regia lui Dan Puican, cu o distribuție generoasă: Marin Moraru, Dana Dogaru, George Constantin, Victor Rebengiuc, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Lucia Mureşan, Mihai Fotino, Cornel Vulpe, Şerban Cellea, Radu Panamarenco, Theodor Danetti, Aimée Iacobescu, Victoria Mierlescu, Gheorghe Pufulete și Cristian Molfeta.

biografie petre gheorghiu

Plecare în Zi Mare

În anul 2000, chiar în ziua în care semenii lui sărbătoreau Schimbarea la Față, actorul născut în capitala Moldovei la sfârșitul anilor ’20 părăsea lumea pământenilor.

Avea 71 de ani.

Nemurirea lui este certă prin nenumăratele roluri din teatru și film, păstrate în arhivă, și prin paleta de voci împrumutată rolurilor sale din teatrul radiofonic.

Hărăzit a fi nu doar actor, ci și dascăl, Petre Gheorghiu este pomenit deseori de foștii săi studenți, astăzi deveniți mari actori.

Sper ca revenirea la personalitatea actorului Petre Gheorghiu să fie asemeni unei invitații la film sau la teatru, și, de ce nu, la ascultare, dacă ne gândim la câteva roluri în piese mari jucate la Teatrul Național Radiofonic.

annie musca biografii portrete revista teatrala radio

Annie Muscă

Grafică, ilustrații și editare multimedia: Costin Tuchilă.

Vezi: arhiva rubricii Remember

costintuchilaREMEMBERannie muscă,annie muscă despre petre gheorghiu,biografii de annie muscă,brecht,candida de bernard shaw,crăcănel,cristian munteanu,critica despre petre gheorghiu,cum va place,de ce trag clopotele mitică,galileo galilei,george calboreanu,iași,ion rebreanu,ivanov,macbeth,monografii revista teatrală radio,petre gheorghiu,portrete mari actori annie muscă,remember,teatrul bulandra,trahanache petre gheorghiu
Remember, rubrică de ANNIE MUSCĂ Astăzi, 6 august 2014, ne amintim de actorul Petre Gheorghiu (20 iunie 1929–6 august 2000). Născut la Iași la sfârșitul anilor ’20 După studii la Conservatorul de Artă Dramatică din Iași, finalizate în 1950, Petre Gheorghiu debutează la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, unde creează câteva roluri de...