festivalul interferente

Festivalul „Interferențe” 2014, care se desfășoară în perioada 26 noiembrie–7 decembrie la Cluj-Napoca, un autentic maraton teatral, a continuat miercuri, 3 decembrie, cu o multitudine de evenimente. Astfel, de la ora 14.00, la Casa TIFF, a fost proiectat filmul Sangue, regizat de Pippo Delbono. La Sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat , la orele 17.00 şi 21.00, este programat spectacolul Lamb, regia: Phillip Adams (Lux Boreal Danza Contemporánea, Mexic).

Lamb Foto Natalia Vargas

Lamb. Foto: Natalia Vargas

Lamb (Mielul) e un flux-reflux de referinţe biblice, folclorice şi mitice, sub forma liberă a unei misse catolice, plină de contradicţii religioase. Ca o poveste, Lamb vorbeşte despre primele iniţieri, ritualuri şi vise ale nemuririi. Figura centrală a călăuzirii este, în Lamb, ciobăniţa ce-şi poartă turma într-o călătorie pastorală spre o ţară promisă. Păstorul şi mielul se apropie de inocenţa pură. Referinţa biblică la miel apare în spectacol prin punerea în scenă a unui cântec pentru copii, ce culminează, la final, cu un sacrificiu ritual. Adevăratul motiv din spatele acestuia este preocuparea lui Adam pentru iertarea de dinaintea morţii. Lamb este un amalgam de referinţe tradiţionale şi moderne, prezentate cu o francheţe ce sfidează temerile despre mortalitate şi moarte.

De asemenea, în Sala Mare a Teatrului Maghiar, de la ora 19.00, este programat spectacolul Amore e carne, pus în scenă de cunoscutul regizor italian Pippo Delbono (Compagnia Pippo Delbono, Italia), care va fi urmat, începând cu ora 21.00, în foaierul Teatrului, de o discuţie cu artiştii.

Pippo Delbono in Amore e carne Foto Chiara Ferrin

Pippo Delbono în Amore e carne. Foto: Chiara Ferrin

Despre Amore e carne, Pippo Delbono mărturisea: „Acest concert reprezintă întâlnirea mea cu vioara. Vioara la care cânta tatăl meu seara, când se întorcea de la serviciu. Vioara pe care apoi a vândut-o și pe care n-am mai auzit-o. Vioara ce aparține unei bănuite înrudiri a familiei mele cu Niccolò Paganini. Vioara demonului.

Când l-am auzit pe Bălănescu cântând la vioară am auzit niște note ce ieșeau precum tânguirile sufletului. Am mai auzit asemenea note, ce nu mă lăsau să dorm, și când eram copil. Și am auzit acolo cântecul altor vieți, al exilului, al mândriei unui popor, cântecul unei țări frumoase și triste: România.”

Miercuri, 3 decembrie, la ora 21.00, spectatorii sunt aşteptaţi şi la Centrul de cultură urbană CASINO unde vor putea putea vedea Medio Monte (Teatrul Sala Mică, Cluj in parteneriat cu Municipiul Baia Mare, Romania), regia: Mihaela Panainte, scenografia: Helmut Stürmer.

Seara se va încheia cu un concert Egy Kiss Erzsi Zene, care va avea loc la Casa TIFF, de la ora 23.00.

logo revista teatrala radio Vezi și: Deschiderea Festivalului Internaţional de Teatru „Interferențe”

Tompa Gábor: „Mărturiile corpului – un subiect deosebit de bogat, de generos și delicat în același timp” – interviu realizat de Raluca Rădulescu

Josef Nadj, Philip Miller şi András Urbán la Festivalul „Interferențe” 2014

George Banu, Josef Nadj şi Declan Donnellan la Festivalul „Interferențe” 2014

Thomas Ostermeier: „Teatrul este pentru mine iubire, putere și empatie” – interviu de Raluca Rădulescu

Robert Woodruff, Josef Nadj, Tompa Gábor şi Felix Alexa la Festivalul „Interferențe” 2014

„Noul locatar” la Festivalul Internaţional de Teatru „Interferenţe” 2014

Josef Nadj: „Sunt puține țările în care există un asemenea cult al teatrului ca în România” – interviu de Raluca Rădulescu

 

costintuchilaFESTIVALURIamore e carne,festivalul internațional de teatru interferențe 2014,lamb,mielul,paganini,pippo delbono
Festivalul „Interferențe” 2014, care se desfășoară în perioada 26 noiembrie–7 decembrie la Cluj-Napoca, un autentic maraton teatral, a continuat miercuri, 3 decembrie, cu o multitudine de evenimente. Astfel, de la ora 14.00, la Casa TIFF, a fost proiectat filmul Sangue, regizat de Pippo Delbono. La Sala Studio a Teatrului Maghiar...