premiera theodor danetti emil botta teatrul evreiesc de stat

Teatrul Evreiesc de Stat din București prezintă sâmbătă, 12 august 2017, de la ora 19.30, la Muzeul Naţional al Literaturii Române din București spectacolul de muzică şi poezie ”Poeţi-actori, actori-poeţi”, un remember liric dedicat poeţilor-actori și actorilor-poeţi Theodor Danetti şi Emil Botta. Spectacolul este realizat cu participarea actorilor Maia Morgenstern, Mirela Nicolau, Mircea Dragoman și Mircea Drîmbăreanu, acompaniați la violoncel de Sergiu Marin. Coordonator artistic: Alinta Ciucă.

Afis - Poeti-Actori, Actori-Poeti

Ilustraţie afiş: Jana Gertler

 

Acum un an şi jumătate, marele actor-poet Theodor Danetti, un om dedicat, discret, de o rigurozitate şi implicare care i-au adus succesul, s-a stins din viaţă. În memoria maestrului artei dramatice rămân roluri impresionante şi două cărţi de poezie, ”Toamna histrionului” (Editura Litera, 1989) şi ”Răspântii” (apărută postum la Editura Scrib în anul 2016).

Theodor Danetti

Theodor Danetti

Poezia ”Martor” din secţiunea ”Histrionul” dovedeşte ataşamentul său faţă de scris:Martor mi-e hârtia de un alb/ statut, / coala pe care s-au aşternut zilele şi poemele./ Cu sufletul prismatic am vrut să descompun lumina/ în cele şapte/ stihii ale sale./ Legiuit să restitui miezul tare / al lucrurilor,/ n-am ostenit să caut/ schemele, diafanele-pierdute de mult/ de care am fost îndrăgostit/ încă înainte de naştere,/ cum sunt de hârtia/ Ce-mi stă în faţă/ alb, antic/ pergament din Alexandria.”

Figura, vocea şi poezia lui Theodor Danetti vor rămâne cu noi şi dincolo de Mâine, ”în acel mâine fără sfârşit/ va străluci transparenţa pe care/ am purtat-o că pe o coadă de cometa, / prin târguri” (”În vasta linişte” din secţiunea ”Statornicie”).

emil botta actor si poet

Emil Botta

Artist emerit, născut pentru a scruta ce e dincolo de graniţa existenţei omeneşti şi de frontiera vieţii ”reale”, mistuit de un dor fără saţiu, care este chiar titlul unui dintre volumele cu care avea să-şi facă loc în istoria poeziei, Emil Botta a traversat viaţa ca slujitor al închipuirii, în poezie şi teatru, din ce în ce mai aproape de cer şi mai departe de pământ, având această profesiune de credinţă: „Liberi suntem să compunem din aparenţe figura tuturor realităţilor. Oare noaptea nu se agită pe străzi şi pătrund în locuinţe personagii ciudate, creaţii ale imaginaţiei noastre? Am crezut într-un alb şi îndepărtat teritoriu şi am ascultat, asemenea chemărilor de dincolo de noi, mesajul unei alte vieţi.”

”Apariţia eroilor înfăţişaţi de Botta avea darul de a acredita, de a depune mărturie că valoarea a existat, există.” (Crin Teodorescu – revista ”Teatru” , nr.4/1970).

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului București, prin intermediul Muzeului Național al Literaturii Române.
Partener: Teatrul Evreiesc de Stat
Parteneri media: Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio France International, TV City, Observator Cultural, AgentiaDeCarte.ro, IQool, Contemporanul.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. 

Detalii şi informaţii suplimentare la numărul de telefon 0721.313.736.

Comunicat al Teatrului Evreiesc de Stat din București

logo-revista-teatrala-radioVezi: Arhiva Teatrul Evreiesc de Stat

Arhiva rubricii Premieră

costintuchilaPREMIERĂactori-poeţi,emil botta,maia morgenstern,mircea dragoman,Mircea Drîmbăreanu,Mirela Nicolau,Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureșt,muzică şi poezie,Poeţi-actori,Teatrul Evreiesc de Stat din București,Theodor Danetti
Teatrul Evreiesc de Stat din București prezintă sâmbătă, 12 august 2017, de la ora 19.30, la Muzeul Naţional al Literaturii Române din București spectacolul de muzică şi poezie ”Poeţi-actori, actori-poeţi”, un remember liric dedicat poeţilor-actori și actorilor-poeţi Theodor Danetti şi Emil Botta. Spectacolul este realizat cu participarea actorilor Maia Morgenstern,...