Teatru și teatre la Praga, rubrică de LIDIA NAŠINCOVÁ

lari giorgescu poezia visului miriam raducanu praga

sigla rubrica teatru si teatre la pragaPe aceeaşi scenă pragheză, Teatrul Venuše ve Švehlovce (Venus din Švehlovka), unde în februarie ne-am întâlnit cu personajele lui Max Blecher (Příhody z bezprostředního neskutečna / Întâmplări în irealitatea imediată), duminică 14 iunie 2015 a avut loc spectacolul Poezia visului, scenariu de Miriam Răducanu pe versuri de Emil Botta, în interpretarea actorului Lari Giorgescu.

Inițiativa aducerii acestui spectacol al UnTeatru din București a aparținut poetei Aida Boldeanu, care de câţiva ani locuieşte la Praga, proiectul fiind realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Praga, sub egida Ambasadei României (sponsor: European Drinks). Textul a fost tradus de Lydie Černá.

emil-botta-revista-teatrala-radio poezia visului

Emil Botta

Spectacolul conceput și regizat de Miriam Răducanu (scenografia: Vladimir Turturică) ne-a transpus pentru o oră  în lumea visului, a nălucilor somnului şi ale nopţii. Versurile onirice ale excentricului poet și actor Emil Botta, uneori cu incantaţii folclorice, le auzisem doar la radio, interpretate de el însuşi. Alegorie, Spiriduşul somnului, Elegie, Oglinzile, Un vis sunt câteva dintre poeziile lui Emil Botta cuprinse în Poezia visului.

lari giorgescu poezia visului praga lidia nasincova

Lari Giorgescu în Poezia visului

Ideea acestui spectacol-experiment este curajoasă şi originală. „Într-o perioadă în care abundă producțiile comerciale, ca și spectacolele comerciale din spațiul independent, Poezia visului înoată contra curentului. Întâlnirea dintre o legendă ce revine brusc în peisaj, după ce a lipsit decenii, și un tânăr actor aflat la prima întâlnire cu poezia pe scenă se concretizează […] într-un exercițiu cu variații de ritm, care evită monotonia și transparența, plonjând în zonele nu tocmai ușor accesibile ale expresiei poetice.” (Dana Ionescu, Miriam Răducanu se întoarce. Cu Lari Giorgescu, Yorick, 7 ianuarie 2014).

Miriam Răducanu a construit cu măiestrie un spectacol unitar, coerent, de o tensiune aparte. Această poetică „prăbușire în vis” găsește în Lari Giorgescu interpretul ideal, cu o prezență scenică aparte în rostirea versurilor și în expresia corporală. Muzica lui Schubert completează perfect atmosfera.

Poezia visului rămâne o seară culturală românească de neuitat la Praga.

Corespondență de la Praga

Fragment din spectacol

 Fotografii și imagini filmate din spectacol: Lidia Našincová

lidia nasincova

Lidia Našincová

logo revista teatrala radioVezi: arhiva rubricii Teatru și teatre la Praga

costintuchilaTEATRU ȘI TEATRE LA PRAGAAida Boldeanu,emil botta,icr praga,lidia nasincova,miriam răducanu,poezia visului,Venuše ve Švehlovce
Teatru și teatre la Praga, rubrică de LIDIA NAŠINCOVÁ Pe aceeaşi scenă pragheză, Teatrul Venuše ve Švehlovce (Venus din Švehlovka), unde în februarie ne-am întâlnit cu personajele lui Max Blecher (Příhody z bezprostředního neskutečna / Întâmplări în irealitatea imediată), duminică 14 iunie 2015 a avut loc spectacolul Poezia visului, scenariu de...