Roma caput culturae, rubrică de RALUCA NIȚĂ

polvere roma caput culturae raluca nita

rubrica roma caput culturaeÎn perioada 10–15 februarie 2015 poate fi văzut pe scena Teatrului India din Roma spectacolul Polvere – dialogo tra un uomo e una donna, scris şi regizat de Saverio La Ruina. Cu Saverio La Ruina şi Jo Lattari. 

O delicată şi emoţionantă mărturie a povestitorului, autor-actor, despre universul feminin şi complexitatea sa nebănuită. 

Artist unic, unul dintre cei mai premiaţi autori din peisajul teatral italian, Saverio La Ruina analizează ascunzişurile tainice ale minţii, propunând un subiect dramatic şi încă foarte puţin cunoscut: feminicidul. 

polvere feminicid teatro india roma

Polvere – dialogo tra un uomo e una donna

În spectacolele sale, de la Disonorata, care a reprezentat şi debutul său de succes, până la Lo borto, care l-a consacrat, protagonistele au fost întotdeauna femeile din sudul peninsulei italiene, insultate, rănite dar orgoliase. 

De această dată, Polvere scoate în evidenţă violenţa fizică, construind prin contrast profilul unei „liturghii a rezistenţei” pe care fiecare femeie şi-l inventează pentru a merge mai departe. Dar trecând peste toate, personajele, paradoxal sau nu, devin tot mai fragile, lipsite de forţă şi de dorinţa de a visa o situaţie diferită. 

Polvere imagine spectacol

Violenţe de orice fel, violuri, până la crimă. Textul îşi propune însă să vorbească de timpul care se scurge între o agresiune şi alta. Un timp ca o pulbere, în care se ascund gânduri, neglijenţe, uitare, priviri dubioase, vorbe în doi peri. De aici întrebări şi răspunsuri născute doar din dorinţa de a explica atitudinea partenerului de viaţă, de a o justifica. 

Polvere La Ruina Foto Angelo Maggio 2

Polvere. Foto: Angelo Maggio

„Sigur, el e obosit, e normal, la serviciu lucrurile nu merg ca pe roate. Are dreptate, copiii fac prea multă gălăgie, creează confuzie, el e îngrijorat, apoi nervos, eu trebuie să fiu mai atentă. Trebuie să avem răbdare cu tati. Asta îmi spune şi mama, bărbaţii… se ştie, şi taică-tu la fel, trebuie să fim înţelegătoare. O ceartă ce e? Nimic. E normal. O femeie trebuie să ştie cum să facă şi pace.” 

Astfel, ia naştere o existenţă ascunsă, artificială, construită. Se joacă teatru cu vecinii, se sufocă orice tip de compasiune faţă de părinţi, se renunţă la propriul eu. 

Polvere La Ruina Foto Angelo Maggio

Foto: Angelo Maggio

Spectacolul Polvere – dialogo tra un uomo e una donna este produs de Scena Verticale. 

Corespondenţă de la Roma

Polvere roma

Polvere

raluca-nita

Raluca Niță

logo revista teatrala radio

Vezi: arhiva rubricii Roma caput culturae de Raluca Niță

Alte articole de Raluca Niță: Compania Ricci/Forte: doi Stanislavski ai anilor 2000   

„Dirty Dancing” devine musical la Milano 

Romeo Castellucci, un regizor care provoacă „în dulcele stil clasic”

Când Falstaff citează din Nietzsche, Kafka şi Orson Welles

Cine sunt noii dramaturgi italieni?

Viaţa lui Aung San Suu Kyi pe scena Teatrului din Ravenna

Peter Brook explorează nuanţele necunoscute ale minţii

Roman Polanski, regizor de musical la Paris

Eduardo De Filippo, 30 de ani de la moarte

Dario Fo se întoarce în televiziune cu povestea Sfântului Ambrozie

Filmul „Casablanca”, un mit născut dintr-o piesă de teatru

Jeroen Verbruggen, un coregraf pop care urăşte comparaţiile

Cazul Lehman Brothers la Piccolo Teatro din Milano

„Le intellettuali” la Teatrul Belli: când umbre misterioase se ascund în familie

„Antigona” africană în interpretarea tinerilor actori din Senegal la Prato

Lindsay Kemp: 76 de ani fără un pas greşit

costintuchilaROMA CAPUT CULTURAECu Saverio La Ruina,Disonorata,feminicid,Jo Lattari,Polvere – dialogo tra un uomo e una donna,raluca niță,teatro india roma,universul feminin,violență
Roma caput culturae, rubrică de RALUCA NIȚĂ În perioada 10–15 februarie 2015 poate fi văzut pe scena Teatrului India din Roma spectacolul Polvere – dialogo tra un uomo e una donna, scris şi regizat de Saverio La Ruina. Cu Saverio La Ruina şi Jo Lattari.  O delicată şi emoţionantă mărturie a...