premiera national cluj portocala mecanica

sigla teatrul national cluj napocaTeatrul Naţional din Cluj-Napoca anunţă a doua premieră a acestui an, Portocala mecanică de Anthony Burgess, traducere și adaptare de Diana David, care va avea loc în Sala mare, duminică, 15 ianuarie 2017, de la ora 19.00. Regia și decorul: Răzvan Mureșan. Distribuţia: Alex: Cristian Grosu. Dim: Radu Lărgeanu. George, Beethoven: Miron Maxim. Pete, Dr. Brodsky: Cristian Rigman. Fetele din lacto-barul Korova: Adriana Băilescu, Patricia Brad, Diana Buluga. Cerșetorul, Preotul: Ruslan Bârlea. Billyboy, Inspectorul de poliție: Silvius Iorga. Gașca lui Billyboy: Andrei Han, George Olar, Vlad Marin. Fata 1: Iuliana Danciu. Fata 2: Nadina Cîmpianu. Mama: Irina Wintze. Tatăl: Petre Băcioiu. Deltoid, Actorul: Matei Rotaru. Domnul Alexander: Mihai-Florian Nițu. Doamna Alexander: Alexandra Tarce. Doamna bătrână: Adriana Băilescu. Sergentul de poliție: Andrei Han. Gardianul-șef Barnes: George Olar. Ministrul de Interne: Ionuţ Caras. Dr. Branom: Diana Buluga. Actrița, Rubinstein: Patricia Brad. Joe: Vlad Marin. Costumele: Ilona Lőrincz. Video, animații: Cristian Pascariu, Marius Mureșan. Asistent de regie: Radu Lărgeanu. Maestru de lumini: Jenel Moldovan.

afis portocala mecanica

Portocala mecanică este cel mai cunoscut roman al lui Anthony Burgess (1917–1993), publicat în 1962 şi ecranizat în 1971 de regizorul Stanley Kubrick într-un celebru film, avându-i în rolurile principale pe Malcolm McDowell, Patrick Magee şi Michael Bates. Filmul a stârnit foarte multe controverse, fiind retras de pe piață timp de treizeci de ani, sporindu-și astfel notorietatea.

anthony burgess a clockwork orange

Semnificația titlului o explică chiar autorul romanului, spunând că o „portocală mecanică” este o veche expresie cockney care se aplică la orice presupune deviere de la normă. „Nimic, de altfel, nu poate fi mai nefiresc decât o portocală mecanică, spune Burgess. În perioada în care lucram în Malaezia ca profesor, elevii mei, când li se cerea să scrie un eseu despre o zi în junglă, adesea spuneau că luau cu ei o sticlă de «suc de orang». «Orang» este un cuvânt obişnuit în Malaezia şi înseamnă «fiinţă umană». Cockney şi limba malaeză s-au contopit în mintea mea şi au generat imaginea unor oameni suculenţi şi dulci precum portocalele, forţaţi să intre în forma unor obiecte mecanice.”

Anthony-Burgess

Anthony Burgess

Alex, Pete, Dim şi George, cei patru tineri rebeli trăiesc din jafuri nocturne aducătoare nu doar de bani, ci și de plăcere. Violențele pe care le practică împotriva celor mai slabi, cum este cazul Cerșetorului și nu numai, sunt savurate peste măsură de cei patru huligani. După o serie de astfel de infracţiuni, Alex, șeful bandei – pentru că, după cum spune el mândru, „om fi noi gășcari, dar unul dintre noi trebuie să conducă” – este închis şi supus unor tehnici de reeducare ce ar trebui să-l transforme într-un individ perfect integrat în societate. Chestiunea liberului arbitru pe care Preotul închisorii o ridică: „Oare ce vrea Dumnezeu? Vrea să fii bun sau să alegi să fii bun? Oare un om care alege să fie rău ar putea fi într-un fel mai bun decât un om căruia i se impune să fie bun?” este o problemă la care spectacolul ne invită să medităm. Și o face într-un mod foarte personal, extrem de alert, scenele succedându-se cu o repeziciune uimitoare. Un iureș de violență, muzică asurzitoare, dar și o foarte delicată scenă în care cei patru «răi», așezați pe jos, ridică ochii spre cerul împânzit de stele, ca și cum ar căuta acolo răspunsul la întrebarea pusă de omul bisericii. Portocala mecanică nu e o pledoarie pentru violență, ci un antidot împotriva ei. Altfel, de ce în mintea lui Alex ar răsuna mereu Simfonia a IX–a a lui Beethoven, iar Oda bucuriei ar fi delicat  interpretată, într-un anume moment al spectacolului, rupând pentru o clipă lanțul violențelor? 

Pentru regizorul spectacolului, Răzvan Mureșan Portocala mecanică, roman-cult al anilor ’60, este un joc psihologic. La fel cum o portocală nu poate fi nicicum asociată unui mecanism, nici omul nu poate fi lipsit de libertatea de a alege. Când un om nu poate alege, încetează să mai fie om, afirmă Burgess. Şi poate de aceea omul care alege răul poate fi mai bun decât un om căruia îi este impus binele. Ceea ce fac, fac pentru că îmi place… răutatea aparţine individului, lui, ţie sau mie, nouă înşine.”

Comunicat al Teatrului Național din Cluj-Napoca

logo-revista-teatrala-radioVezi: Arhiva Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca

 Arhiva rubricii Premieră

costintuchilaPREMIERĂa clockwork orange,anthony burgess,Malcolm McDowell,oda bucuriei,Patrick Magee,răzvan mureșan,Simfonia a IX–a a lui Beethoven,stanley kubrick,teatrul national cluj
Teatrul Naţional din Cluj-Napoca anunţă a doua premieră a acestui an, Portocala mecanică de Anthony Burgess, traducere și adaptare de Diana David, care va avea loc în Sala mare, duminică, 15 ianuarie 2017, de la ora 19.00. Regia și decorul: Răzvan Mureșan. Distribuţia: Alex: Cristian Grosu. Dim: Radu Lărgeanu. George, Beethoven:...