Remember, rubrică de ANNIE MUSCĂ

cornel vulpe de annie musca

annie musca eterne reveniri in luna septembrie portrete actoriAstăzi, 4 septembrie 2015, ne amintim de actorul Cornel Vulpe (19 mai 1930–4 septembrie 2002).

Grimase peste grimase, acuitate, vorbă clară și penetrantă. Cornel Vulpe a fost un mare actor de teatru, lucru dovedit din zecile de roluri de pe scena Teatrului de Comedie în cei 30 de ani de colaborare. Apariție ce nu îți dădea răgazul să o uiți, cu un limbaj special, cu gesturi unice, Cornel Vulpe menținea vii personajele întruchipate pe scenă sau în spatele microfonului din studiourile de radio, unde gravitatea vocii sale aducea, nu de puține ori, destinderea.

mari actori romani cornel vulpe revista teatrala radio

Cornel Vulpe

Născut în Basarabia

S-a născut în ziua de 19 mai a anului 1930 într-un sat basarabean și a absolvit înrubrica remember annie musca revista teatrala radio 1953 Institutul de Teatru „I. L. Caragiale” din București. Anul de final al institutului i-a adus două roluri în două piese de excepție la A.T.F.: Brănescu din Ultima oră(1953) de Mihail Sebastian, sub bagheta regizorului George Timică, și Percihin din Micii burghezi (1953) de Maxim Gorki, cu regizorii George Timică și Ion Simionescu, avându-l ca partener de scenă pe Ștefan Bănică.

Teatrul de Comedie

teatrul de comedie bucurestiLa Teatrul de Comedie din Bucureşti este angajat în 1969. Aici joacă în spectacole cucomedie piese de Cehov și Bertolt Brecht, de Jean Anouilh și Ben Jonson, de Caragiale și Tudor Popescu, de Goldoni și marele Shakespeare, Marin Sorescu sau Václav Havel, sub bagheta unor mari regizori.

Cu Lucian Giurchescu colaborează la nenumărate spectacole începând din primul an al sosirii sale la Teatrul de Comedie. Îl intrepretează pe Mah-Sing din Dispariţia lui Galy Gay (1969) de Bertolt Brecht, apoi pe Cravatar din Cher Antoine (1970) de Jean Anouilh, cu Tamara Crețulescu în Anemone, și predicatorul din Mutter Courage (1972) de Bertolt Brecht, pe Senatorul Logan din Buffalo Bill şi indienii (1973) de Arthur Kopit; pe Jupân Dumitrache din piesa O noapte furtunoasă (1974) de I. L. Caragiale și, un an mai târziu, pe Cebutikin din Trei surori de A. P. Cehov; pe Albeanu din Plicul (1976) de Liviu Rebreanu și trei personaje – Mika Loladze, Lavrenti și Primul avocat – din Cercul de cretă caucazian (1977) de Bertolt Brecht. Anii ’90 debutează cu Sladek din 3 Havel de Václav Havel și continuă sub aceeași baghetă cu Prospere din Papagalul verde (1991) de Arthur Schnitzler.

presul cornel vulpe

În Preşul de Ion Băieşu

Citește integral: Remember: „Cornel Vulpe”, Revista Teatrală Radio, 4 septembrie 2014. Fragmente din spectacolele radiofonice:  Judecata de A. P. Cehov (1969), Șambelan la viezuri de Pușa Roth (1999). Scenete TV cu Cornel Vulpe.

annie-musca-pe-urmele-marilor-voci-studioul-mihai-zirra-teatru-radiofonic

Annie Muscă – pe urmele marilor voci în Studioul „Mihai Zirra” al Radiodifuziunii

logo revista teatrala radio

Vezi: arhiva rubricii Remember de Annie Muscă

Alte articole și interviuri de Annie Muscă: 

Sandu Sticlaru

Vasilica Tastaman

Lucia Sturdza și Tony Bulandra jucau în primul film românesc înainte de a se căsători

Evocări: Leopoldina Bălănuţă

Evocări – Elia Kazan

De la rugby la film: Ilarion Ciobanu

Ingrid Bergman, actrița care s-a născut și a murit în aceeași zi

Prima femeie-pilot din lume cu brevet de zbor a fost actriță

Portrete – Jean Constantin – actorul care nu și-a stăpânit niciodată umorul

„Anda Călugăreanu a plecat departe”

Portrete – Dan Mihăescu: „Ar fi o glumă să devin octogenar”

Silvia Popovici, în premieră în presă

Portrete – Richard Burton

Aniversare – Sebastian Papaiani, o explozie de omenesc, un munte de emoții!

Oana Anagnoste: „Secretul armoniei dintre părinții mei a fost însăși pasiunea pentru profesia lor”– interviu realizat de Annie Muscă

Oana Anagnoste: „Gina Patrichi, o flacără, un fluture, o adiere…” – interviu realizat de Annie Muscă

costintuchilaREMEMBERannie muscă,cornel vulpe,judecata de cehov,mihail sebastian,portret cornel vulpe,preșul de ion baiesu,șambelan la viezuri,teatrul de comedie
Remember, rubrică de ANNIE MUSCĂ Astăzi, 4 septembrie 2015, ne amintim de actorul Cornel Vulpe (19 mai 1930–4 septembrie 2002). Grimase peste grimase, acuitate, vorbă clară și penetrantă. Cornel Vulpe a fost un mare actor de teatru, lucru dovedit din zecile de roluri de pe scena Teatrului de Comedie în cei...