medalion leopoldina balanuta

Au trecut două decenii de la moartea actriţei Leopoldina Bălănuţă. Casa de Producţie a TVR vă propune spectacolul ”Mama” de Karel Čapek, în montarea lui Petre Sava Băleanu, urmat de un portret In memoriam realizat de Daniela Ciolan. În distribuție: Leopoldina Bălănuţă, Fory Eterle,  Victor Rebengiuc, Ion Caramitru, Traian Stănescu, Emil Hossu, Cornel Fugaşin, Ştefan Sileanu. Redactor: Alexandra Orban. Productia: Nicolae Stănilă. Decorul: Teodora Dinulescu și Gabriela Zamfirescu. Costumele: Rodica Hanagic. Operator şef: Constantin Lungu. Montajul: Marga Niţă. Regia artistică: Petre Sava Băleanu.

Portret Leopoldina Bălănuţă. Montaj: Constantin Marciuc. Imagine: Cristian Glodeală. Producător: Cătălin Mireuță. Realizator: Daniela Ciolan. Producător coordonator: Demeter András István.

Program de difuzare:

TVR Internațional, vineri, 12 octombrie 2018, ora 23.00
TVR Moldova, sâmbătă, 13 octombrie 2018, ora 12.10
TVR 3, duminică, 14 octombrie 2018, ora 20.00.

Leopoldina Bălănuță și Victor Rebengiuc în ”Mama”

Leopoldina Bălănuță și Victor Rebengiuc în ”Mama”

La două decenii de la moartea Leopoldinei Bălănuță, portretul rememorează prin mărturii și imagini de arhivă, momente semnificative din spectacolele de teatru și filmele în care a jucat marea actriță. Au mărturisit: Maria Ploae, Dan Condurache, Liliana Pană, Vitalie Bantaș.

Leopoldina Bălănuţă s-a născut în 10 decembrie 1934 în comuna Păuleşti, judeţul Vrancea.

A absolvit în 1957 Institutul de de Artă Teatrală și Cinematografică (IATC) din București, la clasa Mariettei Sadova și a lui Marcel Anghelescu. A debutat la București, în regia lui Ion Cojar, jucând-o pe Velea din ”Prima întâlnire” de Tatiana Sîtina. Ultimul ei rol a fost cel din ”O batistă în Dunăre” de D. R. Popescu, la Teatrul Național, montat de același regizor. A avut roluri memorabile în ”Vassa Jeleznova” și ”Mama” de Maxim Gorki, ”Anna Karenina” de Lev Tolstoi, ”Medeea” de Euripide, ”Martin Eden” de Jack London, ”Noaptea Iguanei” de Tennessee Williams, ”Oameni sărmani” de Feodor Dostoievski, ”Livada cu vișini” de Anton Pavlovici Cehov, ”Doi pe un balansoar” de William Gibson și, în special, în piesele lui Dumitru Radu Popescu, ”Ca frunza dudului în rai” și ”O batistă în Dunăre” (alături de Mariana Mihuț și Ileana Stana Ionescu).

Leopoldina Bălănuță

Iată ce spunea marea actriţă despre ea însăşi, în volumul ”Actorul în căutarea personajului” de Andrei Băleanu şi Doina Dragnea: ”Am fost trasă de urechi să merg dreaptă şi nici în ziua de azi nu merg dreaptă. Mi s-a spus că nu ştiu să mă îmbrac, că sunt şleampătă, că n-am niciun lucru de valoare în casă. Dar eu nu m-am supărat. La mine astea intră într-o zonă neutră. Nu contează. Ceea ce contează pentru mine, lucrul pe care trebuie să-l spun ca să mă fac bine înţeleasă, este puterea de a aştepta. De la lucrurile mici la lucrurile mari. De la autobuzul 31 la un rol minunat. Pentru mine aşteptarea e sinonimă cu speranţa. Chiar şi ceea ce fac, meseria mea, ce este altceva decât un fel de a oferi oamenilor puterea să spere? Dar să nu mă înţelegeţi greşit. Nu e vorba de o aşteptare pasivă, ci o pregătire pentru ceea ce urmează să se întâmple. Chiar şi acel ultim lucru care i se poate întâmpla omului are nevoie de pregătire. Pentru mine aşteptarea este un sentiment puternic şi pozitiv. Aşteptarea este pregătire.”

A fost distribuită și în filme ca ”Nunta de piatră” (1972), ”Dincolo de pod” (1975), ”Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii” (1979), ”Clipa” (1979), ”Bietul Ioanide” (1979), ”Năpasta” (1982) etc. 

”Mama” (1976), ”Gaițele” (1993), ”Strigoii” (1992), ”Trandafirul și coroana”, ”Conu’ Leonida față cu reacțiunea”(1985), ”Moartea unui comis voiajor” (1977), ”Idolul și Ion Anapoda” (1991) sunt doar câteva din piesele în care a apărut la Televiziune. A fost căsătorită cu actorul Mitică Popescu mai bine de două decenii. A murit la Bucureşti în dimineaţa zilei de 15 octombrie.

Comunicat al Casei de Producție a TVR

Vezi: Arhiva rubricii Teatru TV 

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv de Ani Bradea

costintuchilaTEATRU TVcasa de productie tvr,karel capek,leopoldina balanuță,mitică popescu,teatru tv
Au trecut două decenii de la moartea actriţei Leopoldina Bălănuţă. Casa de Producţie a TVR vă propune spectacolul ”Mama” de Karel Čapek, în montarea lui Petre Sava Băleanu, urmat de un portret In memoriam realizat de Daniela Ciolan. În distribuție: Leopoldina Bălănuţă, Fory Eterle,  Victor Rebengiuc, Ion Caramitru, Traian...