de MARIANA CIOLAN

majestic povestea alfabetului pusa roth vasile manta mariana ciolan

La Hotelul Ramada Majestic din București, audiția de luni, 27 iunie 2016 a îmbrățișat teatrul radiofonic pentru copii prin premiera absolută cu Povestea alfabetului, în regia lui Vasile Manta. Spectacolul are la bază un scenariu radiofonic de Puşa Roth, inspirat din propriul text omonim. Acesta, apărut la Editura Ars Longa, în colecția „Gepetto” și în volumul Povestiri pentru Eric, aparține unei arii de interes al acestei viguroase și prolifice scriitoare care s-ar circumscrie artei de a fi… bunică.

Eric Alexander Roth și Pușa Roth, Majestic, 27 iunie 2016. Fotografie de Renata Rusu

Eric Alexander Roth și Pușa Roth, Majestic, 27 iunie 2016. Fotografie de Renata Rusu

Numele personajului-copil, Eric, este numele real al nepotului domniei sale, un băiețel de vreo șase anișori, prezent, de altfel, la lansarea acestui proiect radiofonic, unde a oferit autografe pe volumul care a inspirat spectacolul, ca semn al unui deznodământ firesc al poveștii pe care urma să o ascultăm. Alături de părinți și de frățiorul încă în cărucior, ceea ce o propulsa pe bunica-autoare într-o zonă de emoție și aceea în premieră absolută și care nu avea cum să lase indiferentă asistența.

cronica mariana ciolan povestea alfabetului pusa roth
Grafică CD: Ion Andrei Puican

Povestea alfabetului este o suită de povestitoare brodate în jurul fiecărei litere, declanșate de dorința exprimată de copilul Eric-litera aMărgeluță de a scrie și el „ca bunica”. Aidoma poetului care odinioară făcea să se nască surprinzătoare culori din litere, Pușa Roth, dotată cu deplină sensibilitate ea însăși, se joacă cu literele, cu cuvintele și cu imaginile, născocește cu o fantezie dătătoare de viu avânt pentru cititor/ascultător scene savuroase și moralizatoare descriind marea „familie” a alfabetului. Literele-copii sunt văzute fiecare într-un fel particular, rând pe rând, ca o fetiță delicată însoțită de sora ei cu pălărioară, ca un băiețel cu ochelari, un litera bdovlecel, o scăriță sau un covrigel ș.a.m.d., fiind accentuate cu umor, cu detașare, cu gingășie amănunte definitorii. Într-un dans mereu schimbător unde intervin fulgurant și ademenitor personaje din basmele bine știute, altele cu dibăcie inventate de autoare, dar și scene din viața cotidiană a celor mici, cu problematicul moment al spălatului pe dinți și pe față, cu cocoțări în copaci și alergări soldate cu genunchi zdreliți… Autoarea recuperează parfumul duios al litera camintirii din copilărie și pătrunde cu delicatețe și o înțelegere dătătoare de mare emoție pe teritoriul fragil al sufletului de copil, surprinzând în „replicile” lui Eric-Mărgeluță ingenuitatea, curăția, curiozitatea la acea intensitate irepetabilă dată doar de vârsta când ochii sunt larg deschiși către lume în întregul ei, și totul este un bulgăre de trăiri ce își așteaptă modelarea, cu înțelegere, răbdare, dedicare și nespus de multă iubire. Povețele, nucleu forte al acestui univers, nu au deloc stridență didacticistă, ci curg firesc și lin, cu simplitatea și seninătatea iradiantă a câte unui proverb ori a unei personificări insolite.

Adela Mărculescu și Eric Alexander Roth

Adela Mărculescu și Eric Alexander Roth la Majestic

Amfitrionul întâlnirii de la Majestic, dl. Costin Tuchilă, care girează acestă producție radiofonică în calitate de redactor, este acela care a dat primul impuls proiectului îmbrățișat apoi cu dăruire, entuziasm, pricepere de redacția Teatrului Național Radiofonic. Cu o experiență ce însumează numai cu teatrul pentru copii vreo trei sute de titluri, regizorul Vasile Manta a știut să își aleagă cu iscusință echipa care a conferit contur auditiv scenariului radiofonic. Rolul Bunica, închipuit de Adela Mărculescu, actriță aflată acum la o nouă vitalitate creatoare, fiind constant prezentă pe mai multe scene din Capitală, capătă o bogăție de nuanțe cu valoare antologică, aș îndrăzni să opinez. Prin forța și căldura glasului inconfundabil, actrița „se joacă” pe această partitură generoasă, cu artă și meserie, sentimentele unduitoare ale personajului sunt sugerate pe un larg foarte larg diapazon de vibrații, devin tușante în auzul și simțirea auditoriului.

povestea alfabetului de pusa roth auditie la majestic

Un alt mare câștig al spectacolului ni se pare interpreta lui Eric-Mărgeluță, actrița Ștefania Dumitru, care, după ce a șomat o vreme deși avea diploma de mare câștigătoare la Gala HOP în buzunar, și-a găsit o cale potrivită în teatrul pentru copii judecând după câteva creații ale sale remarcabile. Ca interpretă de teatru la microfon, este o descoperire pentru care merită laude patriarhul teatrului radiofonic, dl. Vasile Manta, acela care o vede deja drept o demnă urmașă a acelor actrițe care au creat, cu credibilitate și har, vocile de copii de neuitat, păstrate în tezaurul Radioului, Silvia Chicoș, Daniela Anencov, Genoveva Preda, Alexandrina Halic… O probă indubitabilă a talentului său este și felul minunat în care a reușit să intre în dialog real, ca parteneră de joc veritabilă, cu ilustra și magnifica Adela Mărculescu. Asta sporește desigur impactul spectacolului asupra publicului. Un spectacol pentru copii, educativ și ludic, dar încărcat de acele virtuți care deschid căi de atenție pentru spectatorul de orice vârstă.

Eric Alexander Roth Majestic 27 iunie 2016

Eric Alexander Roth, Majestic, 27 iunie 2016

Nu o dată am observat privind la cei prezenți în sala de audiție nu doar zâmbete de condescendentă înțelegere, de caldă comprehensiune întipărite pe chip, ci și o undă de amintire, de nostalgie sau de preocupare pentru propriul prezent cu o poveste reală bunic/nepot. Și impresia avea să aibă confirmare în timpul animatei discuții cu publicul, care, stimulat de caracterul deschis și direct, firesc și atrăgător al scriiturii puse admirabil în lumină de spectacol, nu s-a dat în lături de la confesiuni împletite cu calde cuvinte admirative. Ba chiar și chelnerii s-au lăsat în câteva momente prinși de aventura slalomului printre copiii-litere, nelipsit de încordare și surpriză continuă. Ca să nu mai zic de testul trecut cu brio în fața acelui mic auditoriu format din copiii care s-au putut afla acolo, aduși de… bunice, pentru că vremea vacanței a venit, iar un cadou la începutul ei poate fi de bun augur.

George Marcu la înregistrarea spectacolului Povestea alfabetului Studioul MIhai Zirra al Radiodifuziunii joi 12 mai 2016 Foto Costin Tuchila

George Marcu la înregistrarea spectacolului Povestea alfabetului Studioul „Mihai Zirra” al Radiodifuziunii, joi, 12 mai 2016. Foto: Costin Tuchilă

Caracterul dramatic prezent în text prin resortul principal, al dialogului, dar și izvorînd din acea stare de alertă, de trezie continuă impusă cugetului și simțirii, din relaxarea sau tensionarea trăirilor celor două personaje, este accentuat prin spectacolul radiofonic grație interpretării merituoase a rolurilor principale, dar și unor componente care dau farmec aparte acestui gen artistic. Astfel, bunăoară, trăsăturile de individualitate evidentă a fiecărui personaj-literă capătă un plus de „vizibilitate”, de contur prin refrenele compozitorului George Marcu, de o cuceritoare diversitate ritmică, punctând meandrele firului narativ și valențe descriptive, și prin dinamizatoare poezioare interpretate într-un fel care nu strivește, ci, sub bagheta fină a regizorului, înviorează demersul artistic, contribuind, totodată, la omogenitatea acestuia, cu aportul discret dar de evidentă participare afectivă al actrițelor Daniela Ioniță-Marcu, Ioana Calotă, Corina Dragomir, alături de care distribuția este completată de copilul Silviu Stănescu. La împlinirea unui ansamblu cu armonios înveliș și-au adus contribuția același Vasile Manta prin coloana sonoră sugestivă, precum și Janina Dicu (regia de studio), Mirela Anton și Dana Lupu (regia de montaj).

Vasile Manta Foto Renata Rusu

Vasile Manta la audiția de la Majestic. Foto: Renata Rusu

Luxurianța imaginilor și a sugestiilor acestui text cred că îl recomandă deopotrivă drept o materie incitantă, stimulatoare pentru materializarea pe scândura unei scene. Desigur, asta e… altă poveste.

Vasile Manta Pusa Roth Costin Tuchila Foto Cristina Chirvasie

Vasile Manta, Pușa Roth, Costin Tuchilă. Foto: Cristina Chirvasie

Deocamdată, Povestea alfabetului va avea premiera absolută duminică 3 iulie 2016, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.

Fragment din spectacol

Imagini de la Majestic

Grafică, ilustrații și editare multimedia: Costin Tuchilă.

Vezi și: „Povestea alfabetului” de Puşa Roth, în premieră absolută la Teatrul Național Radiofonic pentru Copii – de Costin Tuchilă

Revista Teatrului Național Radiofonic, ediția 26 iunie–10 iulie 2016, realizator: Irina Soare

Avanpremieră: „Povestea alfabetului” de Pușa Roth, reportaj de Mirela Nicolae

LOGO RT CU CHENARCronici, reportaje și interviuri de Mariana Ciolan:

 Pălăria florentină

„Solitaritate”, un strigăt contemporan

„Blackbird” la UnTeatrumariana ciolan

Teatrul Tineretului în turneu la Bucureşti

„Titanic Vals” deschide anul teatral la „Odeon”

„Construim poduri, trecem graniţe”…

Sincronism european, cronică la spectacolul O poveste ciudată cu un câine la miezul nopţii

Strălucire și sens, cronică la spectacolul Cabaret

Lucian Vărșăndan: „Creșterea trupei Teatrului German din Timișoara este principalul nostru obiectiv”

Annie Muscă: „O lună dedicată unei actrițe inconfundabile”

Spre lumea largă… 

Shakespeare al tuturor

Cei doi Richard…

FITS 2014. Flash – Începutul

FITS 2014. Flash – Orașul pe scenă

FITS 2014. Flash – Omul-spectacol

FITS 2014. Flash. Bursa de spectacole – construind viitorul

Amintiri cu actori, amintiri despre actori: George Constantin

Annie Muscă – biograful și personajele sale

Mircea Cornișteanu: „Robert Wilson vorbește o altă limbă teatrală, pe care nici noi, nici alții nu o cunoaștem”

Eveniment: „Rinocerii” la Teatrul Naţional din Craiova

Saviana Stănescu pe scena Teatrului Odeon – interviu

Festivalul Internaţional de Teatru de la Oradea se deschide cu „Muzicanţii din Bremen”

Orădenii în festival

Premieră la Întâlnirile Internaționale de la Cluj-Napoca

Moartea pentru patrie sau râsu-plânsu… la bloc

Pledoarie pentru teatru

Aniversare Ștefan Mihăilescu-Brăila

Aniversarea a 10 de ani de audiții la Majestic

Bocsárdi László: „Dacă un spectacol de astăzi este și poetic, nu se strică teatrul”, interviu

Aura Corbeanu: „«Clipe de viață», un omagiu adus de artiști importanți din România colegilor lor”, interviu

„Adunarea păsărilor” la Teatrul „Țăndărică”

La Teatrul Excelsior, in focus: tinerii, cronică de teatru

Lucian Vărșăndan: „«Bremen», un spectacol în viziune ludică”, interviu

Constantin Chiriac: „Noi suntem aici pentru dialog”, reportaj

Școlile și academiile de teatru împreună, cronică de festival

Un spectacol-eveniment: „Dialog imaginar cu Anton Pann” de Pușa Roth

Ecouri FITS 2015, cronică de festival

Spectacolul-lectură la Teatrul „Nottara” – interviu cu Mădălina Negrea

Doina Lupu: „Gala Tânărului Actor – HOP 2015, o ediție cu multe noutăți”, interviu

Mircea M. Ionescu: „Există dramaturgie română. Trebuie doar să fie citită”, interviu

Luminița Puiuleț despre „Antisocial” și alte proiecte teatrale ale studenților sibieni

Alexandru Darie: „«The Bach Files», o poveste despre iubire și căutarea de sine”, interviu

Gala Tânărului Actor HOP în primele zile, reportaj

În căutarea actoriei în stare pură…, cronică de teatru

Festivalul de Teatru Scurt 2015, o ediție atipică, cronică de teatru

„Mai tare decât moartea e iubirea”, recital Emil Boroghină la Tel Aviv, interviu

Lucian Vărșăndan despre „Fuchsiada”, interviu

Petru Hadârcă: „Ne propunem să continuăm proiectul de teatru românesc pe ambele maluri ale Prutului”, interviu

„Omul din La Mancha” – celebrare pe scena FITO, interviu cu actorul Daniel Vulcu

Tragos – „un festival al iubirii de teatru”, interviu cu criticul de teatru Doru Mareș

Festivalul Tânăr de la Sibiu, interviu cu Adrian Tibu

Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași își onorează titlul de festival european, interviu cu Oltița Cîntec

 

Tudor Lucanu: „Îmi plac poveștile care să mă emoționeze mai întâi pe mine”, interviu

Liviu Timuș: „Teatrul a prins din nou viață, interviu

Festivalul Național de Teatru – în jurul scenei, cronică de teatru

La Teatrul „Nottara”, plăcerea lecturii continuă, cronică de teatru

Trupa Arcadia – două spectacole, două festivaluri, cronică de teatru

„Omul care mânca lumea” la Teatrul de Artă, cronică de teatru

George Albert Costea: „Un gen inedit deocamdată pentru Craiova”, interviu

Claudiu Goga: „«Dansând în noapte» este un spectacol care propune un stil”

Teatrul „Sică Alexandrescu” din Brașov – scenă a dramaturgiei contemporane, cronică de festival

Aplauze pentru Lena… la București, cronică de teatru

Trupa românească permanentă din Oradea a împlinit 60 de ani!, cronică de teatru

Lucian Vărșăndan: „Spectacolul «De fapt e frumos» aduce în prim-plan o realitate specifică oamenilor tineri, dar nu numai lor”, interviu

Alexandru Gherman: Proiecte de film și teatru, interviu

Trupa Osonó încheie anul 2015 cu două reprezentaţii la Sfântu Gheorghe, interviu cu actorul și regizorul Fazakas Misi

În căutarea… anului dispărut, cronică de teatru

Vlad Cristache: „Învăluite în umor, problemele grave capătă o valoare mult mai mare”, interviu

Teatrul „Nottara” deschide anul teatral cu un spectacol de Alexander Hausvater, reportaj

„Să fim atenți cum construim prezentul!”, cronică de teatru

Turneul Teatrului Național din Chișinău la București, cronică de teatru

Matei Vișniec: „Fiecare fapt divers are un fel de etaj metafizic”, interviu

Sânziana Stoican: „Caut locul și oamenii cu care să spunem ceva prin spectacolele noastre”, interviu

Teatrul Național din București – între Centenarul Dada și Anul Shakespeare

În retortele trăirii: „Respiră” la Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea, cronică de teatru

Teatru la Arhiepiscopia Râmnicului – interviu cu Doina Migleczi

Lucian Sabados: „Am adus întotdeauna la București spectacolele pe care le consider reprezentative”, interviu

Curajul de a-ţi asuma alteritatea: „Eu, Oblio” la Teatrul „Ţăndărică”, cronică de teatru

În căutarea „Omului aproximativ”, cronică de teatru

Teatrul la Gala Premiilor Radio România Cultural

Debutul în teatru al regizorului Radu Jude, cronică de teatru

Concursul New Drama prinde contur scenic: „Umbre” la Teatrul Excelsior, cronică de teatru

Doru Mareș despre Festivalul Internațional al Recitalurilor Dramatice „Valentin Silvestru”, interviu

Laura Vlad: „Din dorința de schimbare, putem deveni avizi de putere”, interviu

Deschiderea Festivalului Internațional Shakespeare Craiova, 2016, reportaj

Agenda Festivalului Shakespeare (1) 

Agenda Festivalului Shakespeare (2) 

Agenda Festivalului Shakespeare (3) 

Agenda Festivalului Shakespeare (4)

La Teatrul Național din Timișoara – o stagiune sub semnul diversității

Ada Lupu: „Teatrul este cea mai bună formă de a intra repede în hainele timpului”, interviu

Trupa de teatru școlar NIL la 20 de ani de existență, interviu cu Lucian Vărșăndan

„Oameni obișnuiți” deschide seria premierelor de primăvară la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, interviu cu actrița Ofelia Popii

Sub zodie orădeană: Gala UNITER în 2016

Liceenii au dat… relief pasiunii pentru teatru, cronică de festival

Călin Mocanu: „Festivalul «Teatru, stradă și copil» – puncte forte pe harta culturală a Capitalei, interviu

Actorul Bálasz Attila despre Festivalul Euroregional de Teatru Timișoara, interviu

Mc Ranin: „Tema Festivalului «Babel» 2016 este corpul”, interviu

Sfârşit de partidă pentru un strălucit… început, cronică de teatru

Arhiva rubricii Cronică de festival – 6 cronici despre Festivalul Internațional de teatru de La Sibiu, ediția 2016

LOGO RT CU CHENARVezi și: Arhiva rubricii Audiții la Majestic

Arhiva rubricii Premieră absolută

Arhiva rubricii Cronica de teatru radiofonic

Arhiva Teatrul Național Radiofonic

Arhiva rubricii Premieră

costintuchilaAUDIȚII LA MAJESTICadela mărculescu,auditii la majestic,cronica povestea alfabetului de pusa roth,cum invatam literele alfabetului,eric-margeluta,george marcu,imagini auditie majestic,mariana ciolan,pusa roth,rrc,Ştefania Dumitru,teatru national radiofonic pentru copii
de MARIANA CIOLAN La Hotelul Ramada Majestic din București, audiția de luni, 27 iunie 2016 a îmbrățișat teatrul radiofonic pentru copii prin premiera absolută cu Povestea alfabetului, în regia lui Vasile Manta. Spectacolul are la bază un scenariu radiofonic de Puşa Roth, inspirat din propriul text omonim. Acesta, apărut la...