avioane de hartie premiera absoluta teatrul national timisoara

Vineri, 18 decembrie 2015, de la ora 19.00, la Studio „Uțu Strugari” din Timișoara va avea loc ultima premieră a Teatrului Național din Timișoara în anul 2015. Este un proiect cu o valoare specială, deoarece spectacolul Avioane de hârtie de Elise Wilk reprezintă montarea în premieră absolută a piesei câștigătoare a Concursului Național de Dramaturgie.

avioane de hartie tntm

Spectacolul este semnat de regizorul Ion-Ardeal Ieremia. Echipa care face posibilă această întâlnire este formată din actorii Raul Bastean, Ana Munteanu, Amalia Huțan, Mădălina Toderaș, cărora li se alătură Dragoș Lupău și Alexandru Olariu, studenți ai Facultății de Muzică și Teatru, aflați la prima întâlnire cu scena Teatrului Național. Echipa de creație este completată de Zsolt Fehervári (scenografia) și muzicianul Horea Crișovan (sound design).

elise wilk

Elise Wilk

Elise Wilk este un nume din ce în ce mai cunoscut în dramaturgia contemporană românească după ce în 2008 s-a numărat printre câştigătorii concursului dramAcum5 cu primul ei text de teatru, dar și al Premiului Ambasadei Irlandei pentru cel mai bun text montat în stagiunea 2012–2013 (pentru Pisica verde, spectacol prezentat și în FEST-FDR2014). Elise Wilk a fost declarată de Revista Forbes România printre tinerii trendsetter ai anului 2014, iar în anul 2015 a fost unul dintre cei zece dramaturgi români selectaţi în programul internațional „Fabulamundi. Playwriting Europe”, spectacole pe texte ale sale jucându-se nu doar în teatre din România, ci și din străinătate (SUA, Norvegia etc.).

avioane de hartie elise wilk

Fotografii din spectacol de Adrian Pîclișan, Teatrul Național din Timișoara

Spectacolul Avioane de hârtie repune în discuție problemele cu care se confruntă tinerii de astăzi, probleme despre care se vorbește mai mult sau mai puțin, dar care își păstrează acuitatea și care constituie, în continuare, o necesitate. Spectacolul urmărește cu luciditate, dar și cu umor amar, destinele unor copii și adolescenți ai căror părinți i-au lăsat pe la rude și au plecat să muncească în străinătate. De-a lungul unui an școlar – din septembrie până în iunie – publicul va fi alături de șase colegi de clasă, cercetându-le reacțiile, relațiile, spaimele, speranțele și, nu în ultimul rând, felul în care o societate bolnavă care îi ia pe părinți de lângă copiii lor ucide nevinovăția și capacitatea de a visa frumos.

Premiera spectacolului Avioane de hârtie se joacă cu casa închisă. Bilete pentru a doua reprezentație, programată sâmbătă, 19 decembrie 2015, se mai găsesc la Agențiile Teatrului Național (Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, Parcul Civic), al căror program este de la ora 11 la ora 19, de marți până duminică, sau online, pe www.tntimisoara.com.

Comunicat al Teatrului Național din Timișoara

logo revista teatrala radioArhiva Teatrul Național din Timișoara

Arhiva rubricii Premieră absolută

Arhiva rubricii Premieră

costintuchilaPREMIERĂ ABSOLUTĂAvioane de hârtie,elise wilk,fabulamundi,ion ardeal ieremia,pisica verde,teatrul nationa timisoara,tineri dramaturgi
Vineri, 18 decembrie 2015, de la ora 19.00, la Studio „Uțu Strugari” din Timișoara va avea loc ultima premieră a Teatrului Național din Timișoara în anul 2015. Este un proiect cu o valoare specială, deoarece spectacolul Avioane de hârtie de Elise Wilk reprezintă montarea în premieră absolută a piesei...