premiera teatru radiofonic ceaikovski nina berberova scenariu

Ceaikovski de Nina Berberova este titlul celei mai recente premiere a Teatrului Național Radiofonic, un spectacol dens, concentrat, surprinzător, semnat de regizoarea Diana Mihailopol, care a realizat  și traducerea  volumului. Dramatizarea rememorează destinul tulburător al ilustrului compozitor, brodat pe canavaua unei epoci care a dăruit umanității opere de o indiscutabilă valoare. Spectacolul se va difuza, în premieră, miercuri, 11 noiembrie și joi, 12 noiembrie, de la ora 23.05, la Radio România Actualități.

ceaikovski nina berberova teatru radiofonic

Scenariul radiofonic al Dianei Mihailopol, inspirat din romanul Ceaikovski de Nina Berberova îmbină inspirat realitatea şi ficţiunea, într-o montare care surprinde și emoționează deopotrivă. Sub bagheta tinerei si talentatei regizoare, evoluează o distribuție excepțională de actori, cu Marius Manole, în rolul  titular, alături de Oana Pellea, Gelu Niţu, Marian Lepădatu, Adrian Ciobanu, Mihai Niculescu, Alexandru Potocean, Gabriel Răuţă, Rodica Mandache, Crina Mureşan, Dorina Lazăr, Ion Arcudeanu, Ruxandra Maniu, Vasile Manta şi Allen Christian Ilica. Decorul sonor rafinat, construit cu talent, intuiţie artistică şi desăvârşit profesionalism de regizorii muzicali  Patricia Prundea şi Stelică Muscalu, amplifică stările, accentuând vulnerabilități, într-un crescendo tulburător. Din echipa de realizatori ai spectacolului mai fac parte: Renata Rusu – regizor de studio, Monica Wilhelm și Radu Verdeș – regizori de montaj, Vasile Manta – regizor tehnic și Irina Soare – redactor.

Nina Berberova

Nina Berberova

,,Calamităţile vremurilor pe care le-am trăit mi-au fost, mai degrabă de folos: revoluţia m-a eliberat, exilul mi-a dat echilibru, războiul m-a purtat către o lume protectoare’’ notează, spre sfârşitul vieţii, Nina Berberova, una dintre personalităţile cele mai proeminente aletchaikovski-nina-berberova-L-1 literaturii ruse din exil.  Născută  în cel dintâi an al secolului XX, la Sankt Petersburg, într-o familie de intelectuali, Nina Berberova va intra, încă din adolescenţă, în cercul spiritualităţii ruse: în anii de liceu citeşte literatură interzisă, începe să scrie poezii  iar, în anii ’20, avalanşa de sentimente, trăiri şi emoţii iscate de teroarea şi mizeria care începuseră să se instaleze, după Revoluţia din 1917, iau forma paginilor de proză. Doi ani mai târziu, va sosi momentul deciziilor radicale, în care plecarea din ţară devenea o opţiune definitivă iar asumarea exilului, singura modalitate posibilă de supravieţuire a conştiinţei. În exil va reîncepe să scrie intens şi, în ciuda faptului că  va fi publicată rar şi doar în revistele emigraţiei ruse, se va face cunoscută şi apreciată în cercurile literare. Bucuria de a-şi vedea numele pe coperta unei cărţi i-o va aduce anul 1935, când, la Berlin i se va publica romanul Suverana. Nina Berberova va intra, însă, cu adevărat, în atenţia lumii literare, la vârsta de 84 ani, odată cu  Acompaniatoarea, roman publicat la Editura Actes Sud, care va împrumuta mai apoi statutul de best-seller aproape tuturor volumelor sale ulterioare de ficţiune dar şi tulburătoarelor pagini diaristice, adunate sub titlul Sublinierea îmi aparţine.

nina_berberova_1964

Nina Berberova în 1964

În avanpremieră, luni, 9 noiembrie, de la ora 11.00, la Clubul Ramada Majestic, a avut loc audiția cu public, în prezența actorilor din distribuție, a echipei de creatori, a  jurnaliștilor, oamenilor de teatru dar și a ascultătorilor  fideli ai Teatrului Național Radiofonic, deopotrivă, cititori avizaţi şi melomani pasionaţi.

Fragment din spectacol

Vezi și: Revista Teatrului Național Radiofonic, 9–15 noiembrie 2015

logo revista teatrala radioArhiva rubricii Premieră

Arhiva Teatrul Național Radiofonic

costintuchilaPREMIERĂAdrian Ciobanu,alexandru potocean,ana Pellea,ceaikovski,crina mureșan,diana mihailopol,dorina lazăr,dramatizare dupa nina berberova,gabriel răuță,gelu nițu,Ion Arcudeanu,Marian Lepădatu,mihai niculescu,nina berberova,premieră teatru radiofonic,rodica mandache,Ruxandra Maniu,skt petersburg,Suverana de Nina Berberova,vasile manta
Ceaikovski de Nina Berberova este titlul celei mai recente premiere a Teatrului Național Radiofonic, un spectacol dens, concentrat, surprinzător, semnat de regizoarea Diana Mihailopol, care a realizat  și traducerea  volumului. Dramatizarea rememorează destinul tulburător al ilustrului compozitor, brodat pe canavaua unei epoci care a dăruit umanității opere de o...