Jurnal de festival de MARIANA CIOLAN

program intalnirile internationale de la cluj

Pentru prima dată în scurta dar deja atât de bogata istorie a festivalului teatral gândit și pus în practică de către Mihai Măniuțiu, directorul Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, au fost acordate premii pentru prestația artistică și munca depusă de-a lungul unui an de acest colectiv. Celebrarea acestei creației prin decernarea Premiilor Teatrului Național Cluj-Napoca ține de logica și specificul manifestării complexe menite a pune în valoare și în evidență prestigioasa instituție de spectacol care vine în festival cu o veritabilă „vitrină” artistică, în fața a numeroși oaspeți, oameni de teatru, intelectuali de marcă din toată țara și din lume, diaspora fiind vizată cu precădere, ca o recuperare, ca o alăturare a unor valori de teatrul clujean, de viața spirituală a orașului. Premiile au fost oferite de personalități, asociații, companii clujene doritoare a susține arta de valoare.

intalnirile internationale de la cluj

Printr-o ceremonie simplă dar elegantă, unde amfitrioană a fost doamna Ștefana Pop Curșeu, director artistic, în Sala mare a teatrului, în fața unor numeroși spectatori care au dovedit prin nuanțarea aplauzelor cu care i-au întâmpinat pe laureați că fac parte din publicul fidel (mulți actori în rândul lor, am regretat însă că nu am văzut acolo și mai mulți slujitori ai acestui teatru), au fost rostite numele a trei nominalizați la fiecare categorie și laureații au urcat pe scena îmbrăcată astfel în sărbătoare.

cornel raileanu premiu cluj
Cornel Răileanu. Foto: Nicu Cherciu

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal i-a revenit experimentatului și mereu fermecătorului Cornel Răileanu, pentru rolul din spectacolul Ce nemaipomenită aiureală, de Eugene Ionesco, în regia lui Silviu Purcărete. Cea mai bună actriță în rol principal a fost desemnată Anca Hanu pentru rolurile Amalia din spectacolul Amalia respiră adânc de Alina Nelega, în regia lui Tudor Lucanu, și Sânziana, din spectacolul Sânziana și Pepelea, în regia lui Alexandru Dabija, partituri împlinite cu acea energie iradiantă care o caracterizează pe tânăra actriță. Premiile pentru rol secundar au revenit deopotrivă unor interpreți din spectacolul cu Sânziana și Pepelea, anume Radu Lărgeanu (Papură Vodă) și Romina Merei (Tândală, Baba Gheorghița), acesta fiind deopotrivă remarcată de juriul „intern” care a acordat aceste premii și pentru rolurile din Ce nemaipomenită aiureală.

anca hanu

Anca Hanu

Un premiu pentru experiment și inovație este denumit „Mona Marian” în amintirea artistei excepționale, atât de repede plecate dintre pământeni. Acesta i-a revenit regizorului Răzvan Mureșan pentru spectacolul cu Spectatorul condamnat la moarte. L-a primit în uralele sălii. Le-am înțeles deplin, la reprezentația acestui spectacol în festivalul clujean, trăisem, în seara precedentă, puternice emoții, într-o gamă largă de stări de la satisfacția umorului de bun gust, la dramatică tensiune în mijlocul unui public unde era chiar autorul piesei, Matei Vișniec, el însuși puternic marcat afectiv la modul plăcut.

spectatorul-condamnat-la-moarte

Spectatorul condamnat la moarte. Foto: Nicu Cherciu

În chip cu totul lăudabil, s-au acordat premii pentru tehnicieni de scenă. Le-au primit Jenel Moldovan (maestru de lumini), Giovanni Mateescu și Ion Negrea (tehnicieni de scenă), iar premiul poartă numele „Estera Biro”, cea atât de devotată teatrului, care până nu demult era colega lor.

Sanziana-si-Pepelea-c-Nicu-Cherciu-10

Sânziana și  Pepelea. Foto: Nicu Cherciu

Spectacol-emblemă pentru stagiunea 2013–2014, Sânziana și Pepelea a fost deopotrivă câștigătorul premiului acordat de public, iar Alexandru Dabija a primit premiul pentru cel mai bun regizor, premiu care poartă numele regretatului marelui creator Aureliu Manea și a fost oferit de către sora acestuia, doamna Viorica Samson Manea. Întoarcere la copilăria teatrului, la sursele lui tonice, melanj de umor moldovenesc și ardelenesc, sunt doar câteva gânduri exprimate de directorul de scenă despre acest spectacol inspirat de textul lui Vasile Alecsandri, autor care se regăsește pe afișul teatrului clujean încă de la primele piese montate aici. Spectacolul face parte din selecția Festivalului Național de Teatru și va putea fi văzut cu acel prilej la București. Mai sunt selecționate în FNT 2014 alte două spectacole ale Teatrului Național din Cluj-Napoca, Amalia respiră adânc și Trilogia Aureliu Manea.

alexandru dabija

Alexandru Dabija

Anul acesta Întâlnirile Internaționale de la Cluj, ajunse la ediția a IV-a, au fost programate între 8 și 12 octombrie și au avut genericul „Căile libertății”. Vom reveni cu un amplu comentariu.

logo revista teatrala radioCronici, reportaje și interviuri de Mariana Ciolan:

 Pălăria florentină

„Solitaritate”, un strigăt contemporan

„Blackbird” la UnTeatrumariana ciolan

Teatrul Tineretului în turneu la Bucureşti

„Titanic Vals” deschide anul teatral la „Odeon”

„Construim poduri, trecem graniţe”…

Adrian Roman: „Prin spectacole de calitate, încercăm să menținem sincronismul european al Teatrului din Râmnicu Vâlcea”

Sincronism european, cronică la spectacolul O poveste ciudată cu un câine la miezul nopţii

Strălucire și sens, cronică la spectacolul Cabaret

Lucian Vărșăndan: „Creșterea trupei Teatrului German din Timișoara este principalul nostru obiectiv”

Annie Muscă: „O lună dedicată unei actrițe inconfundabile”

Spre lumea largă… 

Shakespeare al tuturor

Cei doi Richard…

FITS 2014. Flash – Începutul

FITS 2014. Flash – Orașul pe scenă

FITS 2014. Flash – Omul-spectacol

FITS 2014. Flash. Bursa de spectacole – construind viitorul

Amintiri cu actori, amintiri despre actori: George Constantin

Annie Muscă – biograful și personajele sale

Mircea Cornișteanu: „Robert Wilson vorbește o altă limbă teatrală, pe care nici noi, nici alții nu o cunoaștem”

Eveniment: „Rinocerii” la Teatrul Naţional din Craiova

Saviana Stănescu pe scena Teatrului Odeon – interviu

Orădenii în festival

costintuchilaPREMIIalina nelega,anca hanu,cornel răileanu,jurnal de festival,mariana ciolan,mihai maniutiu,premii intalnirile internationale dela cluj,sânziana și pepelea,tehnicieni de scenă premiati la cluj
Jurnal de festival de MARIANA CIOLAN Pentru prima dată în scurta dar deja atât de bogata istorie a festivalului teatral gândit și pus în practică de către Mihai Măniuțiu, directorul Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, au fost acordate premii pentru prestația artistică și munca depusă de-a lungul unui an...