20-de-ani-in-siberia-la-tnb-amalia-ciolan

Sâmbătă, 7 februarie 2015, ora 20.00, la Sala Media, Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București prezintă premiera oficială a spectacolului 20 de ani în Siberia, dramatizare de Sorin Misirianțu după cartea Aniței Nandriș-Cudla, 20 de ani în Siberia. Amintiri din viață. Monologul dramatic este interpretat de actrița Amalia Ciolan.

Cunoscut reprezentant al tinerei generații de creatori de spectacol, cu numeroase montări pe scenele din țară, mai ales la Teatrul Național din Cluj-Napoca și la Teatrul Național din Târgu-Mureș, actor, dar și scenarist și regizor de film, Sorin Misirianțu semnează de asemenea regia și scenografia pentru această producție din cadrul Programului TNB „Procesul comunismului prin teatru”.

Avanpremiera spectacolului a avut loc în 23 și 24 ianuarie 2015.

20 de ani in siberia amalia ciolan tnb

20 de ani în Siberia este un spectacol despre destinul unei țărănci bucovinence, autoare a uneia dintre cele mai importante mărturii despre calvarul din Gulagul sovietic. Printre cei 13.000 de români din nordul Bucovinei, care au trăit, în iunie 1941, groaza deportării, s-a aflat şi Aniţa cu întreaga familie. A supraviețuit regimului de înfometare, bolilor și muncii într-un mediu extrem de dur, reușind să își crească fiii și să se întoarcă cu ei pe plaiurile natale în 1961. Cartea sa de memorii  a fost tipărită abia după 1989, în România, la Editura Humanitas, fiind distinsă cu Premiul „Lucian Blaga” al Academiei Române. A fost tradusă în mai multe limbi de circulație internațională. „După o asemenea carte, orice complex de inferioritate a noastră ca neam ar trebui să dispară”, aprecia Monica Lovinescu.

amalia ciolan foto florin ghioca

Amalia Ciolan

Adusă în scenă, la TNB, povestea dă naștere unui spectacol care trezește conștiințele amorțite și demască teroarea comunismului. O invitație de a descoperi adevărata dimensiune a acestui flagel al secolului XX,  asupra căruia mulți își proiectează astăzi o viziune edulcorată și nostalgică.

monolog amalia ciolan 20 ani siberia

În interpretarea de un puternic dramatism a Amaliei Ciolan vom descoperi o țărancă simplă, înzestrată cu o fluență a scriiturii și un firesc al povestirii în fața cărora talentul multor scriitori consacrați pălește. Neîmpovărată de ură sau blesteme, fără a pronunța vreodată cuvântul „comunism”, Anița/Amalia își acordează gândurile și trăirile într-o interpretare artistică excepțională, care ne relevează „statura net aristocratică a țăranului român”, așa cum spunea Ștefan J. Fay.

amalia ciolan 2

Pentru Amalia Ciolan, actriță a Teatrului Național din București din 1994, acest tulburător monolog dramatic este totodată o redescoperirea a valențelor ei actoricești. Ați putut-o vedea și în alte creații încărcate de dramatism, A patra soră de Janusz Glowacki, Trei surori de A.P. Cehov, Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal de Matei Vişniec, Amanţii însângeraţi de Chikamatsu Monzaemon, Povestiri din zona interzisă după Svetlana Alexievici, Tamerlan cel Mare de Christopher Marlowe sau Macbeth de William Shakespeare, spectacol la care i-a fost încredințat și rolul de asistent al regizorului Radu Penciulescu.

tnb 20 ani in siberia

anita nandris cudla amalia ciolan

Fotografii de Florin Ghioca

logo revista teatrala radioVezi și: Premiere și alte evenimente la Naționalul bucureștean în 2015

Arhiva Teatrul Național din București

Retrospectivă 2014: „Furtuna” de William Shakespeare la Teatrul Național din București

Arhiva rubricii Premieră

costintuchilaPREMIERĂ20 de ani în siberia,Amalia Ciolan,deportare,monolog dramatic,sala media teatrul national i l caragiale,siberia,Sorin Misirianţu,teatrul național bucurești
  Sâmbătă, 7 februarie 2015, ora 20.00, la Sala Media, Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București prezintă premiera oficială a spectacolului 20 de ani în Siberia, dramatizare de Sorin Misirianțu după cartea Aniței Nandriș-Cudla, 20 de ani în Siberia. Amintiri din viață. Monologul dramatic este interpretat de actrița Amalia...