premiera micul print tatru radiofonic mihai lungeanu

premiera tnrTeatrul Naţional Radiofonic pentru Copii prezintă în premieră, la Radio România Cultural, sâmbătă, 2 mai şi duminică, 3 mai 2015, de la ora 10.00: Micul prinţ de Antoine de Saint-Exupéry, traducere şi dramatizare de Dumitru Solomon. Adaptarealogo rrc radiofonică şi regia artistică: Mihai Lungeanu. În rolul pilotului/scriitorului: Marcel Iureş, alături de: Ştefania Dumitru, Virgil Ogăşanu, Irina Mazanitis, Costina Ciuciulică, Mircea Constantinescu, Ion Haiduc, Constantin Cojocaru, Mihai Bisericanu, Mihai Dinvale, Violeta Berbiuc. Redactor: Irina Soare. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia de montaj: Monica Wilhelm şi Robert Vasiliţă. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Regia tehnică și producător: Vasile Manta.

coperta micul print tnr

Spectacolul va putea fi audiat, în avanpremieră, luni, 27ne auzim la majestic mai 2015, de la ora 11.00, la Clubul Ramada Majestic din Bucureşti.

Născut în vara anului 1900, cel care va semna Antoine de Saint-Exupéry şi-a pus pecetea asupra secolului său, chiar dacă nu l-a însoţit decât o perioadă scurtă: în cei 44 de ani de viaţă, a scris romane, eseuri dar şi reportaje de război, opere care dau mărturie asupra unei spirit neliniştit, avid de răspunsuri, sedus de mistere, mereu tentat să descifreze  tainele existenţei, căutând înfrigurat o lume ideală, lipsită de spaimă şi teroare, un tărâm magic al prieteniei, comuniunii şi dragostei. Opera sa literară, alcătuită din şase lucrări antume (romanele Curierul de miazăzi, Zborul de noapte, Pământ al oamenilor, Pilot de război, Scrisoare către un ostatec şi Micul prinţ) şi din alte şase postume (Carnete, Scrisori, Scrisori din tinereţe, Citadela, Sensul unei vieţi, Aviatorul) dezvăluia o scriitură avangardistă, care îmbina, într-un mod original, fragmente, aparent, disparate, experienţe de viaţă dintre cele mai contradictorii şi afirma una dintre personalităţile cele mai puternice ale prozei franceze de după primul război mondial.

antoine-de-saint-exupery

Antoine de Saint-Exupéry

Cu toate acestea, numele lui Antoine de Saint-Exupéry a rămas legat, pentru totdeauna, de Micul prinţ, volum publicat simultan, în versiunile engleză şi franceză,  la New York,  în anul 1943, cu puţin timp înainte ca scriitorul să moară ca martir al Franţei, într-un raid aerian, pentru eliberarea patriei sale. Cartea a făcut o carieră excepţională, fiind tradusă, în peste 260 de limbi şi dialecte şi este, după Biblie, a doua cea mai bine vândută carte din lume, după cum afirmă Fundaţia Exupéry de la Paris. Povestea Micului prinţ  deşiMicul Print catalogată, unanim, la început, drept capodoperă a autorului dar adresată exclusiv copiilor, a sedus, treptat, cititori de toate vârstele. Motivele? Simplitatea esenţială a poveştii, mesajul ei de o limpezime frapantă, dialogul firesc dintre cele două personaje principale, aviatorul, al cărui aparat de zbor  se prăbuşeşte în deşert şi copilul, venit de pe un asteroid necunoscut, să ofere lecţii de umanitate. Eroii  pornesc, astfel, împreună,  într-o dublă călătorie iniţiatică,  la sfârşitul căreia cel îmbogăţit va fi, mai ales, omul mare, reîntors la valorile fundamentale ale vieţii, reîmpăcat cu sine şi cu lumea, „rememorând experienţa purităţii pe tărâmul magic al copilăriei: unire, dincolo de logică, dintre suprema fragilitate şi suprema forţă’’, după cum afirma regizorul Virgil Tănase. Poveste, parabolă şi eseu filosofic, deopotrivă,  Micul prinţ continuă şi astăzi, la peste şapte decenii de la apariţie, să fie o lectură fundamentală, o carte de căpătâi, nelipsită, din rafturile bibliotecilor, din cataloagele editurilor ori din repertoriile teatrelor pentru copii (recent, şi pentru adulţi) din întreaga lume.

Nu ratați această premieră-eveniment, dedicată ascultătorilor de toate vârstele, ai Teatrului Naţional Radiofonic pentru Copii.

Fragment din spectacol

Grafică, ilustrații și editare multimedia: Costin Tuchilă.

 logo revista teatrala radioVezi: arhiva Teatrul Național Radiofonic pentru Copii

Arhiva rubricii Premieră

Arhiva Teatrul Național Radiofonic

costintuchilaPREMIERĂauditii la majestic,carti de saint exupery,dumitru solomon,glob pamantesc,majestic,marcel iureș,micul prinț,premiera,teatrul national radiofonic pentru copii,vis

Teatrul Naţional Radiofonic pentru Copii prezintă în premieră, la Radio România Cultural, sâmbătă, 2 mai şi duminică, 3 mai 2015, de la ora 10.00: Micul prinţ de Antoine de Saint-Exupéry, traducere şi dramatizare de Dumitru Solomon. Adaptarea radiofonică şi regia artistică: Mihai Lungeanu. În rolul pilotului/scriitorului: Marcel Iureş, alături de:...