livada de visini premiera teatrul national cluj

sigla teatrul national cluj napocaDuminică, 27 aprilie 2014, de la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Naţional din Cluj-Napoca va avea loc premiera spectacolului Livada de vişini de A. P. Cehov, în regia lui Roberto Bacci. Traducere de Maria Rotar. Dramaturgia: Stefano Geraci. Distribuția: Ramona Dumitrean – Ranevskaia Liubov Andreevna; Alexandra Tarce – Ania; Anca Hanu – Varia; Ionuţ Caras – Gaev Leonid Andreevici; Sorin Leoveanu – Lopahin Ermolai Alexeevici; Cristian Grosu – Trofimov Piotr Sergheevici; Cătălin Herlo – Simeonov-Pişcik Boris Borisovici; Irina Wintze – Charlotta Ivanovna; Radu Lărgeanu – Epihodov Semion Panteleevici; Patricia Brad – Duniaşa; Cornel Răileanu – Firs; Matei Rotaru – Iaşa; Miron Maxim – Ofiţer, Vagabond, Lacheu. Scenografia: Adrian Damian. Asistenţi de regie: Maria Rotar, Francesco Puleo.

a p cehov livada de visini eveniment cluj napoca

Prin această transpunere inedită şi impresionantă a Livezii de vişini a lui Cehov, Naţionalul clujean marchează o dublă sărbătorire: 110 ani de la premiera piesei, în 17 ianuarie 1904, la Teatrul de Artă din Moscova în regia lui Stanislavski şi 110 ani de la moartea scriitorului (2 iunie 1904).

O simfonie în alb ar putea fi numită pe scurt această livadă, întrucât spectacolul e inundat într-o mare de alb: alb-transparente sunt perdelele, care creează spaţii de joc, albe sunt petalele florilor scuturate ale livezii de vişini, împrăştiate atât pe scenă cât şi pe puntea ce pătrunde în sală, pe culoarul central. Albe sunt şi scaunele pe care spectatorii se află aşezaţi, fiind făcuţi părtaşi ai sfâşierii sufleteşti a personajelor cehoviene. (Acesta este motivul pentru care regizorul sugerează spectatorilor să încerce o variantă de vestimentaţie pe tonuri de alb…). Pata de culoare întunecată este Lopahin, omul materiei, trăind cu o jumătate din sine în lumea oamenilor practici, îmbogăţiţi, şi cu cealaltă, în lumea livezii, a frumosului gratuit. Livada reprezintă melancolia, trecutul, liniştea lumii tradiţionale, o anumită acalmie, armonia dintre om şi natură, pentru care e străină şi stranie în acelaşi timp atitudinea modernă, de comerciant, a lui Lopahin. Livada aparţine trecutului pierdut; este livada morţilor. Această livadă reverberează sunete, zgomote, nostalgii şi deziluzii care ne vorbesc şi nouă astăzi, mai mult decât oricând.

livada de visini cluj roberto bacci

Regizorul italian Roberto Bacci este director artistic şi fondator al Fondazione Pontedera Teatro din Italia. Fondazione Pontedera Teatro, care funcţionează sub acest nume din 1999, a fost înfiinţată în 1974, sub denumirea de Centro per la Sperimentazione e la Ricerca Teatrale (Centrul pentru Experimentare şi Cercetare Teatrală). Inspiraţi de Living Theatre, fondatorii lui au creat „un teatru care era la început necesar doar pentru puţină lume, făcut în casă, sărac şi megaloman, dar gândit la cote înalte; izolat, la început, în oraşul de origine, dar iniţiator de legături cu teatre aflate la mare distanţă (întâi de toate cu Odin Teatret al lui Eugenio Barba şi, imediat după aceea, cu Teatrul Laborator al lui Jerzy Grotowski)” –  www.pontederateatro.it. Din 2002, Fondazione Pontedera Teatro este coordonatorul pe partea de teatru a festivalului Fabbrica Europa, cel mai important şi mai cunoscut Festival de Artă Contemporană din Toscana.

Roberto Bacci este cel care, în 1985, alături de Carla Pollastrelli, l-a invitat pe Jerzy Grotowski la Pontedera, pentru a crea un Institut în care acesta să desfăşoare o activitate de cercetare sistematică. Din 1986, Grotowski s-a mutat la Pontedera unde a înfiinţat, în acelaşi an, Workcenter of Jerzy Grotowski, şi unde acesta a trăit până la sfârşitul vieţii, în 1999.

roberto bacci

Roberto Bacci

Roberto Bacci a lucrat la numeroase proiecte de teatru atât în Italia, cât şi în alte ţări, alături de artişti de renume ca Peter Brook, Anatoli Vasiliev, Raul Ruiz, Sanjukta Panigrahi, Julian Beck, Judith Malina. Între anii 1978 şi 1987 a fost directorul artistic al Festivalului Internaţional de Teatru din Santarcangelo di Romagna, iar din 1990 până în 1998 a condus Festivalurile Internaţionale Volterra Teatro şi Passaggio a Pontedera (acesta din urmă cunoscut, din anul 2000, ca Generazioni). Roberto Bacci este absolvent de studii teatrale, cu teza Teatru şi Alchimie, despre spectacolul lui Eugenio Barba de la Odin Teatret, Min Fars Hus. Din 1976, a regizat numeroase spectacole, mai întâi la Piccolo Teatro di Pontedera, iar apoi la Compagnia Laboratorio di Pontedera. Spectacolele sale au fost prezentate în Europa, America Latină şi Orientul Mijlociu.

Regizorul italian se află la a doua colaborare cu trupa Naţionalului clujean. În urmă cu doi ani, Roberto Bacci a montat pe scena clujeană spectacolul de mare succes cu Hamlet de W. Shakespeare, spectacol care se află în stagiunea curentă a teatrului.

Eugenia Sarvari

Secretar literar, Teatrul Naţional din Cluj-Napoca

sigla teatrul national cluj napocaSponsori ai Teatrului Naţional din Cluj-Napoca: BCR, Deloitte, Floarea ta, Aegon

Parteneri ai Teatrului Naţional din Cluj-Napoca: Banca Transilvania, Asociaţia Conexio, Book Corner-Librarium, Carrefour.

Parteneri media: Zile şi nopţi, Radio România Cluj, Radio România Cultural, Făclia, Infotrafic – radioul de pe strada ta, Cluj Life, Art Act magazine, Thevents, Evenimente în Cluj, Clujul de buzunar, Cluj.com, Niştebrand, Welcome2Cluj.

www.teatrulnationalcluj.ro

 

 

costintuchilaPREMIERĂalb,alchimie,eugenia sarvari,livada de visini montare cluj,min fars hus,perdele albe,peter brook,ranevskaia,roberto bacci,teatru si alchimie,teatrul national cluj
Duminică, 27 aprilie 2014, de la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Naţional din Cluj-Napoca va avea loc premiera spectacolului Livada de vişini de A. P. Cehov, în regia lui Roberto Bacci. Traducere de Maria Rotar. Dramaturgia: Stefano Geraci. Distribuția: Ramona Dumitrean – Ranevskaia Liubov Andreevna; Alexandra Tarce...