maia-morgenstern

Miercuri, 20 septembrie şi joi, 21 septembrie 2017, la ora 19.00, Teatrul Evreiesc de Stat din București prezintă în premieră spectacolul ”O lecție de bune maniere” de Jean-Claude Grumberg, unul dintre cei mai premiați și prolifici dramaturgi contemporani. Cu: Maia Morgenstern. Regia și scenografia: Alexandru Berceanu. Grafica: Manuela Marcovici.

Noi vă propunem un joc. Sau un exercițiu de imaginație cel puțin inedit. Acestuia i se va adăuga mai apoi și puțină istorie. Închideți ochii. Imaginați-vă că trăiți în cel mai înfiorător univers distopic. Imaginați-vă că undeva, într-o cameră secretă, Zamiatin, Orwell, Burgess și Wells scriu. Iar tot ce scriu se materializează imediat în realitate. Nu deschide nimeni ochii deocamdată, mai durează puțin. Acum e momentul! Din păcate, ce veți vedea pe scenă nu are nimic de-a face cu imaginația sau suprarealismul. Tot ce vedeți pe scenă este cât se poate de real. S-a întâmplat, nu demult. Iar dacă nu suntem atenți, toate atrocitățile trecutului sunt la un pas să se repete.

O lectie de bune maniere

”Cine este Celine, cine este Drumont? Cine este Montandon, profesorul doctor, Montandon? Cărți secrete, oglinzi strâmbe. O lecție de bune maniere, administrată cu curaj. Maia Morgenstern m-a atras în aventura sistemului fals catoptric care a condus la cel mai agresiv și absurd atac asupra omului. Având în mână piesa lui Jean-Claude Grumberg, dacă te uiți unde indică autorul, urletele de groază se transformă în râsete.
Adunând câteva file de poveste românească la marele curent antisemit european, vrem să facem o reparație istorică, să învățăm să îi recunoaștem mai bine pe proștii noștri și să ne întrebăm cât mai putem să îi lăsăm să se odihnească în pace. Ia mai mânați, măi, hăi, hăi! Îi mulțumesc Maiei Morgenstern că ne strâmbăm împreună. Dumneai, mai curajoasă, în văzul lumii, eu, mai timid, în repetiții. Poftă bună, luați cu râs!”
Alexandru Berceanu, regizor.

Comunicat al Teatrului Evreiesc de Stat din București

logo-revista-teatrala-radioVezi: Arhiva Teatrul Evreiesc de Stat

Arhiva rubricii Premieră

costintuchilaPREMIERĂAlexandru Berceanu,Burgess,Celine,Claude Grumberg,distopic,fals catoptric,O lecție de bune maniere,orwell,premiera rtr,suprarealism,Teatrul Evreiesc de Stat din București,Wells,Zamiatin
Miercuri, 20 septembrie şi joi, 21 septembrie 2017, la ora 19.00, Teatrul Evreiesc de Stat din București prezintă în premieră spectacolul ”O lecție de bune maniere” de Jean-Claude Grumberg, unul dintre cei mai premiați și prolifici dramaturgi contemporani. Cu: Maia Morgenstern. Regia și scenografia: Alexandru Berceanu. Grafica: Manuela Marcovici. Noi vă...