premiera teatrul de divertisment

Un nou proiect al Teatrului Național Radiofonic

Teatrul de divertisment

Duminică, 22 februarie 2015, la ora 17.30, la Radio România Cultural, Teatrul Național Radiofonic vă invită să ascultați, în premieră, spectacolul de divertisment Muppets Fonic Show, fantezie distractivă cu Dem Rădulescu, Stela Popescu, Alexandru Arşinel, Radu Zaharescu, Mihai Fotino, Cornel Vulpe, Jeanine Stavarache, Nicu Constantin, Jorj Voicu, Paula Rădulescu, Mihai Stoenescu. Regia tehnică și muzicală: Dana Lupu. Realizatori: Silvia Cusursuz, Manuella Popescu, Mircea Zăvoianu. 

Ediţia de duminică, din seria „Mari actori de comedie”, deschide un nou proiect destinat promovării teatrului de divertisment.

teatrul de divertisment proiect nou al tnr mari actori comedie

Teatrul de divertisment a apărut la începutul anului 1973, mai exact a debutat pe data de 17 martie 1973 ca o alternativă a Orei vesele, pentru a completa gama umorului de bună calitate pe programul nou creat, celebrul Program 3, destinat tinerilor. După ce din 1990 frecvenţa lui a fost din ce în ce mai rară, deși la debut și mulţi ani după aceea, era o emisiune săptămânală, Teatrul de divertisment şi-a încheiat, din păcate, activitatea în 10 iunie 1995, când a fost difuzată ultima emisiune de acest gen.

Acest tip de divertisment se difuza pe un spaţiu de 120 de minute şi punea accent nu numai pe text şi interpretare, dar şi pe muzică şi efecte muzicale, care alcătuiau un adevărat comentariu la text.

La realizarea acestor divertismente au contribit la început Octavian Iordăchescu, Eduard Jurist, Alexandru Darian, Dan Ursuleanu, Ovidiu Dumitru, Silviu Georgescu, Stelian Filip, Fred Firea, apoi Constantin Zărnescu, George Mihalache, Manole Pavel Dan şi alţii.

muppets fonic show la teatrul radiofonic

Pentru ediţia de duminică, 22 februarie 2015 am ales, spre exemplificare, mai multe fragmente sugestive din Muppets Fonic Show, o fantezie distractivă inspirată după celebra emisiune TV din acea vreme cu simpaticele păpuşi animate Miss Piggy,papusi muppets fantezie radiofonica Kermit, Fozzy, Marele Gonzo. Difuzată în 11 august 1985, emisiunea aceasta este şi un etalon de realizare a acestei formule de divertisment prin maniera de abordare a textului umoristic, axat pe o idee şi coroborat cu multe efecte muzicale si pasaje muzicale de succes, hituri ale acelei perioade.

Şi structura divertismentului pe care îl vom difuza duminică păstrează elementele de bază: un mixtum compositum cu trei casete tehnice, la începutul, mijlocul şi sfârşitul emisiunii, în care, cu efecte muzicale și glume scurte, sunt introduşi rând pe rând autorii, actorii şi realizatorii: regizorul artistic, regizorul muzical, regizorul tehnic si regizorul de studio. Între aceste trei repere se află miezul emisiunii: texte, muzică, efecte, care vin să potenţeze şi să creeze un ansamblu unitar, plin de umor, spre încântarea ascultătorilor. 

mari actori de comedie la radio teatru divertisment

Muppets Fonic Show – fragment

Grafică, ilustrații și editare multimedia: Costin Tuchilă.

logo revista teatrala radioVezi: Ora veselă

Arhiva Teatrul Național Radiofonic

Arhiva rubricii Premieră

costintuchilaPREMIERĂcornel vulpe,dem rădulescu,fantezie comică,jorj voicu,manuella popescu,mari actori de comedie,mihai fotino,mircea zăvoianu,nou proiect la teatrul national radiofonic,ora veselă,programul 3,silvia cusursuz,stela popescu,teatrul de divertisment,teatrul national radiofonic
Un nou proiect al Teatrului Național Radiofonic Teatrul de divertisment Duminică, 22 februarie 2015, la ora 17.30, la Radio România Cultural, Teatrul Național Radiofonic vă invită să ascultați, în premieră, spectacolul de divertisment Muppets Fonic Show, fantezie distractivă cu Dem Rădulescu, Stela Popescu, Alexandru Arşinel, Radu Zaharescu, Mihai Fotino, Cornel Vulpe,...