Apă de mină de Csaba Székely teatrul act sccena 9

Teatrul Act şi Scena9 prezintă în premieră națională Apă de mină de Csaba Székely, în traducerea lui Sándor László. Un proiect coordonat de Oana Stoica. În distribuție: Ioan Coman, Alexandru Potocean, Virginia Mirea, Alin Florea, Irina Antonie. Scenografia: Vladimir Iuganu. Muzica: Bobo Burlăcianu. Afiş: Paul Mureşan. Primul spectacol a avut loc joi, 26 noiembrie 2015, iar al doilea este programat astăzi, vineri, 27 noiembrie, la ora 19.00, în sala Teatrului Act din București (Calea Victoriei nr. 126).

Mulţumiri speciale domnului Alexandru Dabija.

Durata: 90 de minute, fără  pauză.

afis apa de mina

Când Csaba Székely a început să scrie Trilogia minelor, în 2010, teatrul românesc ignora satul ca posibilă temă de dezbatere. Dramaturgul mureşean a intuit potenţialul scenic al ruralităţii şi a avut luciditatea să scormonească în puroiul moral al satului României postcomuniste, într-o vreme în care mândria de agricultor sau miner, indusă tovărăşeşte în vechiul regim, dispăruse odată cu locurile de muncă, lăsând în urmă oameni sărăciţi, tot mai afundaţi în propria disperare, tot mai îndârjiţi de mizerie, măcinându-se singuri, în tăcere, cu inima tăbăcită de alcool şi suferinţă.

Apa de mina v mirea

Virginia Mirea în Apă de mină. Fotografie de Bogdan Bobocescu

Satul maghiar transilvănean din Trilogia minelor este exponentul oricărei comunităţi rurale din România, indiferent de limbă sau religie.

Irina Antonie

Irina Antonie. Foto: Mihai Nae

Abordând teme distincte – rata mare a sinuciderilor în rândul populaţiei maghiare (Flori de mină), conflictul româno-maghiar şi mafia lemnului din primăriile săteşti (Beznă de mină),  ipocrizia bisericii ca instituţie (Apă de mină) –, Trilogia minelor scanează degradarea omului în condiţii-limită de supravieţuire materială şi disoluţia comunităţii rurale pe fondul sărăciei. Abilitatea dramaturgului este de a ataşa acestei resemnări forţate un umor scânteietor şi replici ascuţite ca bisturiul, care lovesc cu atâta precizie încît nu ştii dacă să râzi sau să plângi.

foto adi-bulboaca apa de mina

Foto: Adi Bulboacă

„Lumea Apei de mină este o lume unde mina e închisă, dar oamenii sunt și mai închiși. Unde iubirea poate ajunge departe, dar universul se termină la satul vecin. Unde băutura e otrăvitoare și poezia nu are rimă. Este o lume în care tragedia e la ordinea zilei și fiecare încercare de a evada sau măcar de a găsi un sens în acest întuneric poate provoca un nou dezastru. Și totuși merită să încerci.” – Csaba Székely.

logo revista teatrala radioAlte știri despre Teatrul Act din București

Poveşti şi învăţăminte pentru adulţi în spectacolul „Omul-pernă” de Martin McDonagh, cronică de teatru de Mirela Nicolae

Arhiva rubricii Premieră

costintuchilaPREMIERĂalexandru potocean,apă de mină,bezna de mina,Csaba Székely,flori de mina,Ioan Coman,irina antonie,oana stoica,premiera nationala apă de mina de Csaba Székely.,satul romanesc postcomunist,teatrul act,trilogia minelor,virgina mirea
Teatrul Act şi Scena9 prezintă în premieră națională Apă de mină de Csaba Székely, în traducerea lui Sándor László. Un proiect coordonat de Oana Stoica. În distribuție: Ioan Coman, Alexandru Potocean, Virginia Mirea, Alin Florea, Irina Antonie. Scenografia: Vladimir Iuganu. Muzica: Bobo Burlăcianu. Afiş: Paul Mureşan. Primul spectacol a avut loc joi, 26 noiembrie 2015, iar al...