premii festival gulliver ed 25 2017

Cea de-a XXV-a ediţie aniversară a Festivalului Internaţional de Animaţie ”Gulliver” s-a încheiat vineri, 19 mai 2017, în ropote de aplauze, pe scena Teatrului Dramatic ”Fani Tardini” din Galaţi. O adevărată sărbătoare a oraşului, care a reuşit să bucure mii de copii şi adulţi, în cele şase zile de festival, în care au putut fi vizionate treizeci de spectacole pentru toate vârstele.

Cu toate că festivalul a devenit unul destinat întregii familii, deoarece din programul de seară fac parte şi spectacole pentru adulţi, acesta este, la bază, un festival de animaţie pentru copii, având un caracter competitiv. Juriul ediţiei din acest an a fost format din conf. univ. dr. Carmen Stanciu, preşedinta juriului, şi din membrii conf. univ. dr. Anca Doina Ciobotaru și prof. Ilie Zanfir, preşedintele Comisiei de Cultură din cadrul Consiliului Local Galaţi.

teatrul_gulliver_2_premiul_juriului

Teatrul ”Gulliver” din Galați

Directorul festivalului, Eduard Şişu, alături de Anca Doina Ciobotaru, membru al juriului, au anunţat premiile acestei ediţii care a stat sub semnul diversităţii şi al curajului ofertei artistice, după cum urmează:

Premiul special al juriului

Acesta a fost acordat Teatrului de Păpuşi ”Gulliver” din Galaţi pentru susţinerea artei păpuşăreşti prin organizarea neîntreruptă a celor douăzeci şi cinci de ediţii ale Festivalului Internaţional de Animaţie „Gulliver”.

teatrul_elmina_israel_eh-oh_gulliver_bebe

Imagine din spectacolul ”Eh-Oh!”, Teatrul Elimina, Israel

Premiul ”Gulliver Bebe”

În ultimii ani, Festivalul ”Gulliver” a avut grijă să ofere copiilor foarte mici, din categoria de vârstă 1–3 ani, posibilitatea de a intra, pentru prima dată, în contact cu un spectacol de teatru, special conceput pentru vârsta lor. Anul acesta, juriul a decis să răsplătească această iniţiativă prin oferirea Premiului ”Gulliver Bebe” Teatrului Multicultural pentru Copii şi Tineret „Elmina” din Israel, pentru spectacolul Eh-Oh!, regia: Dana Dvorin.

Cari Tibor

Cari Tibor

Premiul pentru muzica originală

A fost acordat tânărului compozitor Cari Tibor pentru muzica originală din spectacolul Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele, regia: Ioan Brancu, al Teatrului de Animaţie ”Ţăndărică” din Bucureşti. Cari Tibor s-a remarcat prin muzica originală creată pentru spectacolele de teatru, fiind premiat de către UNITER.

scenografie_pentru_harap_alb

Scenografie pentru spectacolul ”Harap-Alb”, Teatrul ”Gong” din Sibiu

Premiul pentru scenografie

I-a revenit doamnei Roxana Ionescu pentru scenografia spectacolului Harap-Alb al Teatrului pentru Copii şi Tineret “Gong” din Sibiu. Ceea ce iese în evidenţă la scenografia acestui spectacol este faptul că personajele au fost concepute din hârtie şi lemn, schimbările de decor se fac la vedere, sub ochii copiilor, iar povestea scrisă iese din carte şi capătă viaţă pe scenă.

enev_ivaylo_manuire_bulgaria

Enev Ivaylo

Premiul pentru mânuire

Juriul a urmărit atent mânuirea păpuşilor şi marionetelor din spectacolele înscrise în concurs, şi a decis să acorde două premii pentru această categorie. Primul va pleca în Bulgaria, la actorul Enev Ivaylo, pentru personajele interpretate în spectacolul Aici, acolo, pretutindeni, regia: Hristina Arsenova, al Teatrului Trio din Bulgaria.

Liliana Gavrilescu

Liliana Gavrilescu

Cel de-a doilea rămâne în ţară şi ajunge la actriţa Liliana Gavrilescu pentru personajele interpretate în spectacolul Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele, regia: Ioan Brancu, al Teatrului de Animaţie ”Ţăndărică” din Bucureşti.

Cristian Pepino

Cristian Pepino

Premiul pentru regie

Fără rival, Cristian Pepino, regizorul care s-a dedicat întru totul teatrului de animație, realizând până în prezent peste 120 de spectacole, a primit premiul pentru regia spectacolelor Visul unei nopţi de vară, al Teatrului de Animaţie „Ţăndărică” din Bucureşti şi Frumoasa şi Bestia, al Teatrului de Păpuşi „Gulliver” din Galaţi.

Omul de zapada_Marele Premiu

”Omul de zăpadă”, Teatrul ”Țăndărică din București

Marele Premiu

Cel mai dorit şi aşteptat premiu din festival a fost acordat, la această ediţie aniversară, Teatrului de Animaţie ”Ţăndărică” din Bucureşti pentru spectacolul Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele, regia: Ioan Brancu. Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele este un poem plin de tandrețe, de candoare, de sensibilitate care vorbește despre prietenie, întrajutorare, tristețe, bucurie şi speranţă.

Ramona Păuc în ”Frumoasa și Bestia”

Ramona Păuc în ”Frumoasa și Bestia”, Teatrul ”Gulliver” din Galați. Sursa foto: Teatrul ”Gulliver”

Pe lângă premiile oferite de juriul festivalului, cotidianul local ”Viaţa Liberă” înmânează, la fiecare ediţie, Premiul ”Dan Ganea”, cel care a fost fondatorul Festivalului Gulliver. Anul acesta, premiul a fost acordat actriţei Ramona Păuc pentru interpretarea personajului Frumoasa/Sora cea mică din spectacolul Frumoasa şi Bestia, al Teatrului de Păpuşi „Gulliver” din Galaţi.

Comunicat al Teatrului de Păpuşi ”Gulliver” din Galaţi

Vezi și: Festivalul Internaţional de Animaţie “Gulliver” de la Galați

Arhiva rubricii Festivaluri

costintuchilaPREMIIcari tibor,cristian pepino,Enev Ivaylo,festivaluri,frumoasa si bestia,harap alb,liliana gavrilescu,Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele,Ramona Păuc,Roxana Ionescu,Teatrul de Animaţie ”Ţăndărică” din Bucureşti,Teatrul de Păpuşi ”Gulliver” din Galaţi,Teatrul Multicultural pentru Copii şi Tineret „Elmina” din Israel
Cea de-a XXV-a ediţie aniversară a Festivalului Internaţional de Animaţie ”Gulliver” s-a încheiat vineri, 19 mai 2017, în ropote de aplauze, pe scena Teatrului Dramatic ”Fani Tardini” din Galaţi. O adevărată sărbătoare a oraşului, care a reuşit să bucure mii de copii şi adulţi, în cele şase zile de...