festivalul national de teatru independent  premii

Sanda Manu, Alice Barb, Mihaela Sîrbu, Radu Afrim și Marian Râlea au desemnat, duminică, 10 noiembrie 2013, câștigătorii primei ediții a Festivalului Național de Teatru INDEPENDENT. Premiile au fost oferite în cadrul unei gale, găzduite de Godot Café Teatru.

Teatru FIX din Iași  a câștigat premiul cel mare al Festivalului Național de Teatru INDEPENDENT cu spectacolul  Dreaming Romania.

festivalul national de teatru independent afis

Organizatorii festivalului – Centrul Cultural Casa Artelor Sectorul 3 și Fundația Godot – au acordat un premiu pentru producție  timișorenilor de la Auăleu Teatru.

Premiul pentru cea mai bună regie a fost adjudecat de Sânziana Stoican pentru montarea piesei lui Beckett, Ce zile frumoase, la UNTEATRU.

Același spectacol i-a adus și lui Valentin Vârlan premiul pentru scenografie, iar Sabrina Iașchevici  a primit  premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal, tot pentru  Ce zile frumoase.

Cătălin Babliuc a câștigat premiul pentru cel mai bun actor în rol principal pentru interpretarea din  Bullets over Lipscani, spectacol al  Fundației Calea Victoriei 2007, iar Conrad Mericoffer, pentru cel mai bun actor în rol secundar, pentru  Dontcrybaby, realizat de  Compagnie 28 & Teatrul Luni de la Green Hours.

Ilinca Manolache a fost desemnată cea mai bună actriță în rol secundar din spectacolul 7 dintr-o lovitură după piesa Liei Bugnar, produs de Teatrul nu e o clădire.

Cei cinci membri ai juriului au acordat și trei premii speciale: Lucia Mărneanu pentru spectacolul 10 studii de iubire cu „i” mic, realizat de Ground Floor Group Cluj; Christine Cizmaș pentru rolul Veta din O noapte furtunoasă de la Auăleu Teatru Timișoara și Premiul onorific, acordat doamnei Cătălina Buzoianu pentru implicarea în fenomenul de teatru independent.

fnti 2013 premii

Renumitul regizor de teatru și directorul Festivalului „undergroundzero”, Paul Bargetto, prezent la București pentru un workshop găzduit de FNTI, a oferit șansa unei trupe românești  să ajungă în America anul viitor. Daniel Popa, directorul artistic al FNTI, a ales  la solicitarea lui Paul Bargetto piesa care întruchipează cel mai bine spiritul independent. Astfel, Circus Mundi de la  Auăleu Teatru din Timișoara a câștigat Independent Spirit Award  și va fi  invitat în cadrul ediției 2014 a Festivalului „undergroundzero” din New York.

FNTI s-a desfășurat  în perioada 4–10 noiembrie 2013 și a reunit 15 spectacole  în cadrul Secțiunii Concurs și 33 în Secțiunea Off,  producții din București și din țară.  

Scopul declarat de organizatori a fost „să impulsioneze și să sprijine producțiile independente de teatru și tinerii artiști, să aducă  împreună profesioniști din domeniu în ideea consolidării unei comunități active și să pună în legătură această comunitate cu posibili colaboratori și sponsori care pot sprijini realizarea și distribuirea producțiilor independente pe viitor”.

Andreia Bârsan

Radio București FM

costintuchilaFESTIVALURI
Sanda Manu, Alice Barb, Mihaela Sîrbu, Radu Afrim și Marian Râlea au desemnat, duminică, 10 noiembrie 2013, câștigătorii primei ediții a Festivalului Național de Teatru INDEPENDENT. Premiile au fost oferite în cadrul unei gale, găzduite de Godot Café Teatru. Teatru FIX din Iași  a câștigat premiul cel mare al Festivalului...