intlaniri-internationale-cluj

Creaţia artiştilor scenei Naţionalului clujean a fost celebrată în data de 9 octombrie 2015, în cadrul Întâlnirilor Internaţionale de la Cluj, ediția a V-a (6–11 octombrie 2015), prin decernarea Premiilor Teatrului Naţional din Cluj-Napoca. Au fost acordate premii pentru cel mai bun regizor, tineri creatori, cel mai bun tehnician de scenă, cei mai buni actori şi actriţe în rol principal şi secundar și premiul publicului pentru cel mai bun spectacol, recompensând activitatea companiei Teatrului Național din stagiunea 2014– 2015.

europa-noastra-cluj-napoca-teatrul-national

Premiile au fost oferite cu generozitate de personalităţi, asociaţii şi companii iubitoare de teatru: doamna Viorica Samson Manea (sora reputatului regizor Aureliu Manea), doamna profesor Ileana Orlich (consul onorific al României în Arizona, S.U.A.), Clubul Rotary Cluj-Napoca Samvs, Compania Jolly, Medstar, Compania Crudi și Banca Trasilvania.

regizorul-tudor-lucanu-foto nicu cherciu

Tudor Lucanu. Foto: Nicu Cherciu

Premiul „Aureliu Manea” pentru cel mai bun regizor, oferit de doamna Viorica Samson Manea, în memoria fratelui său, regizorul Aureliu Manea, a fost câștigat de Tudor Lucanu, pentru regia spectacolelor Emigranții de Sławomir Mrożek, În trafic de Alina Nelega și 12 oameni furioși de Reginald Rose. Au mai fost nominalizați Alexandru Dabija pentru regia spectacolului Mein Kampf de George Tabori și Gábor Tompa, pentru regia spectacolului UbuZdup! după Alfred Jarry.

Sânziana Tarța

Sânziana Tarța

Premiul „Mona Marian” pentru tineri creatori, oferit, în numele doamnei profesor Ileana Orlich (consul onorific al României în Arizona, S.U.A.), de către doamna director artistic al Teatrului Național din Cluj-Napoca, Ștefana Pop Curșeu, a fost câștigat de Sânziana Tarța pentru rolul Cântăreața din spectacolul Apolodor, spectacol-concert de Ada Milea.
Au mai fost nominalizați Leta Popescu pentru regia spectacolului American dream de Nicoleta Esinencu și Tudor Lucanu pentru regia spectacolului Emigranții de Sławomir Mrożek.

Madalina Mânzat

Mădălina Mânzat

Premiul „Eszter Bíró” pentru tehnicieni de scenă, oferit de Compania Jolly, prin domnul Francisc Koós, a fost câștigat de Mădălina Mânzat, maestru de lumini. Au mai fost nominalizați Doru Bodrea – regizor tehnic și Vasile Grădinaru – șef atelier de producție și Silvia Doboș – costumieră.

sorin leoveanu

Sorin Leoveanu în Mein Kampf

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, oferit de Banca Transilvania prin domnul Nicolae Tarcea, Președintele Fundației Transilvania, a fost câștigat ex aequo de Sorin Leoveanu pentru rolul Hitler din spectacolul Mein Kampf de George Tabori, regia Alexandru Dabija și Matei Rotaru pentru rolul AA din spectacolul Emigranții de Sławomir Mrożek, regia Tudor Lucanu. A mai fost nominalizat și Ovidiu Crișan pentru rolul Kjell Bjarne din spectacolul Elling de Axel Hellstenius și Petter Naess, regia Sorin Misirianțu.

Ionuț Caras

Ionuț Caras

Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar, oferit de Rotary Club Cluj-Napoca Samvs, prin domnul președinte Andrei Timen, a fost câștigat de Ionuț Caras pentru rolul Fratele Tibergiu din UbuZdup! după Alfred Jarry, regia Gábor Tompa. Au mai fost nominalizați Matei Rotaru pentru rolul Himmlisch Heinrich din spectacolul Mein Kampf de George Tabori, regia Alexandru Dabija și Radu Lărgeanu pentru rolul Dreizl din spectacolul Mein Kampf.

Miriam Cuibus

Miriam Cuibus

Premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal, oferit de Compania Kludi, prin domnul Florin Barabaș, a fost câștigat ex aequo de Miriam Cuibus pentru rolul Solange din spectacolul Cameristele de Jean Genet regia István Albu și Irina Wintze pentru rolul din spectacolul În trafic de Alina Nelega, regia Tudor Lucanu. A mai fost nominalizată și Anca Hanu pentru rolul Madam Ubu din spectacolul UbuZdup! după Alfred Jarry, regia Gábor Tompa.

Irina Wintze

Irina Wintze

Premiul pentru cea mai bună actriță în rol secundar, oferit de Medstar, prin doamna doctor Rodica Mureșan, a fost câștigat de Ramona Dumitrean pentru rolul Moartea din spectacolul Mein Kampf de George Tabori, regia Alexandru Dabija. Au mai fost nominalizate Irina Wintze pentru rolul Martha Livingstone din spectacolul Agnus Dei de John Pielmeier, regia Cătălin Bocîrnea și Angelica Nicoară pentru rolul Doamna din spectacolul Cameristele de Jean Genet, regia István Albu.

Ramona Dumitrean

Ramona Dumitrean

Premiul publicului pentru cel mai bun spectacol al stagiunii 2014–2015, votat de spectatorii Teatrului Naţional din Cluj-Napoca, a fost câştigat de spectacolul Elling de Axel Hellstenius și Petter Naess, regia Sorin Misirianțu.

Elling

Imagine din spectacolul Elling

Co-organizatorul evenimentului: Ministerul Culturii. 
Am primit sprijinul generos al Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.
Parteneri: Banca Transilvania și Wens Travel. 
Sponsori: Banca Comercială Română, Nova Service Ferro Group, Compania Aegon România, Compania Jolly, Class Shoe, Liberty Technology Park Cluj, Mario Dance Atelier, Deloitte, Kludi, Rotary Club Cluj-Napoca Samvs, Cabinet Medical Medstar
Parteneri: Asociaţia Conexio, Institutul Cultural Român, Uniunea Teatrală din România, Florăria „Floarea Ta“, AICT, Hotel Hampton by Hilton, Hotel Royal Classic.
Spot publicitar: TVR1.
Parteneri media: TVR Cluj, Zile şi nopţi, Radio România Cluj, Radio România Cultural, Făclia, Infotrafic – radioul de pe strada ta, Thevents, Clujul de buzunar, Cluj.com, Niştebrand, Welcome2Cluj, Ziua de Cluj, Clujul cultural.ro, înoraş.ro, Cluj life, oraşulcluj.ro, City App, Admirror.

Comunicat al Teatrului Național din Cluj-Napoca

logo revista teatrala radio

Vezi: arhiva Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca

Arhiva rubricii Festivaluri

Arhiva rubricii Premii

costintuchilaPREMIIelling,emigrantii de mrozek,irina wintze,mein kampf,miriam cuibus,premiile teatrului national cluj napoca,ramona dumitrean,sânziana tarța,sorin leoveanu,tudor lucanu
Creaţia artiştilor scenei Naţionalului clujean a fost celebrată în data de 9 octombrie 2015, în cadrul Întâlnirilor Internaţionale de la Cluj, ediția a V-a (6–11 octombrie 2015), prin decernarea Premiilor Teatrului Naţional din Cluj-Napoca. Au fost acordate premii pentru cel mai bun regizor, tineri creatori, cel mai bun tehnician...