premii-uniter-2017

Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic al anului 2016 a fost acordat producţiei Societăţii Române de Radiodifuziune, Biblia neagră a lui William Blake, scenariul și regia artistică: Ilinca Stihi, în cadrul celei de-a XXV-a ediţii a Galei Premiilor UNITER, care s-a desfășurat luni, 8 mai 2017, la Teatrul Naţional ”Mihai Eminescu” din Timişoara. În distribuţie: Andrei Huţuleac, George Ivaşcu, Anca Sigartău, Gabriel Spahiu, Andrei Ciopec, Adrian Loghin, Sandra Ducuţă, Ciprian Cojenel, cu participarea mezzosopranei Georgiana Mototolea. Muzica originală: Vlad Pasencu. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Asistenţa tehnică înregistrări teren: Marius Țoghină, Bogdan Dumitrescu, Răzvan Andrei. Regia muzicală şi sound design: Vlad Ioachimescu. Redactor şi coordonator de proiect: Crenguţa Manea. Producţie a Teatrului Național Radiofonic, februarie 2016.

Spectacolul va fi difuzat marți, 9 mai 2017, la ora 20.00, la Radio România Cultural.

A4-Afish-BLAKE-1

Juriul final, care a desemnat câştigătorii din acest an, a fost format din: Alexandru Darie – regizor, Dana Dogaru – actriță, Luana Drăgoiescu – scenografă, Florica Ichim – critic de teatru și Maria Sârbu – critic de teatru.

Soluţiile regizoral-artistice pentru spectacolul Biblia neagră… apelează şi la o formulă de operă-rock, ceea ce apropie montarea radiofonică de sensibilitatea ascultătorului contemporan şi conduce la o receptare directă, mai puternică. În ideea de a integra teatrul radiofonic în fenomenul viu al creaţiei tinerilor artişti, spectacolul reuşeşte, prin distribuţia care numără patru debuturi actoriceşti, prin colaborarea cu un compozitor din noua generaţie, să exploreze şi să evidenţieze expresivitatea sonoră a artiştilor de mâine.

Ilinca-Stihi

Ilinca Stihi

Demersul radiofonic este inspirat de universul spiritual-artistic al lui William Blake, atât de provocator pentru lumea de astăzi, care încearcă ea însăşi să-şi formuleze o nouă mistică, fie ea şi cinică, deschizând din nou lupta cu demonul morţii personale şi al morţii colective (Apocalipsa), reuşind să-l redefinească radical. Omul contemporan schimbă, astfel, raportarea directă la operele marii culturi cu care rezonează diferit, filtrate prin noile valori, în noii parametri pe care îi declară. Scenariul Biblia Neagră a lui William Blake propune o călătorie prin operele poetice şi filozofice ale autorului. Structura lui – fidelă afirmaţiilor lui Blake care consideră imaginaţia realitate, dar realitate supremă, viziune divină – îşi asumă o formulă neconvenţională.

Spectacolul mai are în palmaresul său și Mențiunea specială a juriului la secţiunea Radio Drama, a Festivalului Prix Italia 2016 şi este nominalizat la secţiunea Drama a Festivalului ”Prix Marulić” 2017, ce se va desfăşura la Hvar (Croația), în perioada 20–26 mai 2017.

Comunicat al Teatrului Național Radiofonic

logo-revista-teatrala-radioVezi și: Audiție surround în premieră absolută la Teatrul Național Radiofonic

Arhiva Teatrul Național Radiofonic

Arhiva rubricii Premiile UNITER

Arhiva rubricii Premii

costintuchilaPREMIILE UNITERapocalipsa,Biblia Neagră a lui William Blake,ilinca stihi,lupta cu demonul,teatrul national radiofonic,UNITER,william blake
Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic al anului 2016 a fost acordat producţiei Societăţii Române de Radiodifuziune, Biblia neagră a lui William Blake, scenariul și regia artistică: Ilinca Stihi, în cadrul celei de-a XXV-a ediţii a Galei Premiilor UNITER, care s-a desfășurat luni, 8 mai...