gala tanarului actor hop 2014 rezultate preselctie

Atmosferă fremătătoare, ca la examene. Relaxare în cazul multor concurenţi, totuşi. 179 de tineri actori, la „individual” şi  la „grupurile” înscrise la preselecţie pentru anul acesta. Un record absolut în istoria manifestării ajunsă la ediţia a XVII-a, absolvenţi ai unui institut de învăţământ superior artistic, de stat sau particular,  în ultimii cinci ani, aşa cum cere Regulamentul de desfăşurare a Galei Tânărului Actor. Gala HOP, cum a „botezat-o” acela care a păstorit-o de la relansarea postdecembristă a manifestării până anul trecut, regretatul regizor Cornel Todea, denumire atât de sugestivă pentru oportunitatea prilejuită de acest foarte important program UNITER, singular în peisajul festivalier din ţara noastră, centrat pe promovarea şi lansarea tinerilor actori.

gala hop 2014

Ca şi anul trecut, condiţii de desfăşurare, minunate. În două dintre funcţionalele săli ale Teatrului Naţional din Bucureşti aflat pe ultima „sută de metri” a profundei sale restaurări, Sala „Pictură”, pentru individual, şi Sala „Mică”, pentru grupuri. Condiţii sporite de solicitudinea exemplară a staff-ului din partea UNITER, în frunte cu Doina Lupu, coordonator de proiect, şi de disponibilitatea şi dăruirea copleşitoare (pentru cine a ştiut să aprecieze la justa valoare aceste calităţi) a juriilor de preselecţie: regizorul Theodor Cristian Popescu, actriţa Ana Ciontea şi criticul de teatru Claudiu Groza (grupuri) şi regizorul Radu Afrim, directorul artistic al Galei, actorul Marius Manole, dramaturgul Mihaela Michailov (individual). Răbdarea, cheltuirea de energie, bogăţia de argumente, sfaturi, vorbe bune şi îndemnuri spre a îndruma pe o cale potrivită concurenţii cu greu ar putea fi „povestite” în doar câteva cuvinte, de asta beneficiind atât cei aflaţi pe scenă, cât şi colegii lor ocupând scaunele în public, unde s-au aflat sporadic şi unii jurnalişti, profesori sau comentatori ai fenomenului teatral.

Tema de anul acesta, incitantă, provocatoare, generatoare de fantezie, „Joacă-te cu mine, sunt om, nu personaj”, a aliniat la startul preselecţiei, desfăşurate în zilele de 15, 16, 17 iulie 2014,  tineri actori, absolvenţi ai institutelor de învăţământ superior din Bucureşti şi din ţară. O inexplicabilă şi  repetabilă… absenţă – timişorenii. 

Rezultatele preselecției sunt deja publicate şi în paginile revistei noastre.

Mariana Ciolan

La finalul acestui maraton competiţional, directorul artistic al Galei HOP, regizorul Radu Afrim  ne-a acordat interviul următor:

Interviu cu Doina Lupu, UNITER

costintuchilaREPORTAJcostinești,doina lupu,gala tanarului actor hop 2014,mariana ciolan,preselectie gala hop 2014,radu afrim,tineri actori,UNITER
Atmosferă fremătătoare, ca la examene. Relaxare în cazul multor concurenţi, totuşi. 179 de tineri actori, la „individual” şi  la „grupurile” înscrise la preselecţie pentru anul acesta. Un record absolut în istoria manifestării ajunsă la ediţia a XVII-a, absolvenţi ai unui institut de învăţământ superior artistic, de stat sau particular,...