festivalul de la almada portugalia

În perioada 4–18 iulie 2016 se desfăşoară cea de-a 33-a ediţie a Festivalului Internațional de Teatru de la Almada, cea mai importantă manifestare de acest gen din Portugalia. Institutul Cultural Român, alături de Compania de Teatru din Almada, va prezenta spectacolul cu obiecte animate Adunarea păsărilor după Farid Udin Attar, în interpretarea actorilor de la Teatrul „Țăndărică” din București. Spectacolul românesc va avea loc duminică, 17 iulie 2016, ora 18.00, în Sala mare a Teatrului da Trindade din Lisabona (Largo da Trindade, 7A).

Adunarea păsărilor după Farid Udin Attar. Scenariu după o idee de Michaela Tonitza Iordache. Regia şi scenografia: Cristian Pepino. Distribuţia: Ioan Brancu, Gabriel Apostol, Liliana Gavrilescu, Decebal Marin, Geo Dinescu, Marin Fagu Andreea Ionescu, Cristian Mitescu, Roxana Vișan, Cristina Țane. Costumele: Cristina Pepino. Ilustrația muzicală: Gabriel Apostol. Mânuire păpuși: Ioan Brancu. Mișcare scenică: Liliana Gavrilescu. Pregătire vocală: Decebal Marin.

Durată: o oră.

adunarea pasarilor festival almada

Comparat cu poemul original (ori cu dramatizarea lui Peter Brook şi Jean-Claude Carrière din 1979), Cristian Pepino, regizorul acestui spectacol, a ţinut cont în primul rând de valoarea şi dimensiunea universal-umană a gândirii poetului persan Farid Udin Attar, a filosofiei orientale, a gândirii înaintate şi a cunoaşterii de sine. „În Adunarea păsărilor drumul lung şi dificil al «iniţierii» în marea călătorie se depărtează – la Attar – faţă de ceilalţi filosofi şi scriitori orientali – de «cer» şi devine demonstraţia adevărului de pe pământ, a adevărului din om – singur vinovat şi responsabil de destinul său. Tocmai această trăsătură fundamentală a literaturii lui Attar, această desprindere de religie, această deschidere larg umanistă a gândirii lui, a făcut ca Teatrul «Țăndărică» să opteze pentru transpunerea acestui text”, declară regizorul Cristian Pepino.

Readus în atenția publicului după douăzeci și doi de ani de la prima sa montare, spectacolul repus în scenă de către Cristian Pepino la aniversarea a 70 de ani de Teatru „Țăndărică” a beneficiat de cronici laudative în critica de specialitate. 

teatrul-tandarica-bucuresti-adunarea-pasarilor-dupa-un-poem-persan

„[…] Poemul persan urmărește călătoria personajelor în căutarea fabuloasei Simorg, pasăre gigantică, despre care se spune că locuiește în Arborele vieții. Ele traversează șapte văi fermecate, iar la capătul călătoriei fiecare își va fi descoperit eul profund. Poți să ai cunoștință despre poemul original, despre sufismul iranian pe care îl exprimă, doctrină conform căreia Dumnezeu este în însăși totalitatea universului, și atunci să te bucuri de toate trimiterile fine din spectacol la acest spațiu cultural străvechi, de la nuanțele subtile ale sugestiilor unor costume, până la finalul cu imaginea stilizată a moscheii din Nishapur, unde se află mormântul poetului născut în 1145 și executat în 1221, simbol aici al perenității și universalității circulației motivelor culturale. Dar la fel de bine va fi impresionat publicul care nu cunoaște poemul iranian, căci spectacolul îi oferă, în numai un ceas, trăiri puternice sub raport estetic, emoțional și cultural care, desigur, își au sorgintea în profunzimea gândirii poetului persan, dând seama de sublimarea acestei gândiri, dirijată de generozitatea înțelegerii omenescului, de înaltele însușiri morale și spirituale ale autorului acestei creații scenice, regizorul Cristian Pepino, dovedite în spectacolele, cărțile, prelegerile sale. Sub îndrumarea sa inspirată, actorii, purtând măști de păsări și hlamide-aripi vaporoase, desenează o hartă bogată și gradat colorată, un inventar emoționant de stări și de relații umane, o alegorie ca un compendiu de umanitate dincolo de timp și de timpuri. Asistăm la mânuiri de o rafinată expresivitate (Ioan Brancu), la scene de o consistență și o concentrare tulburătoare, cu o desfășurare fluentă, într-un crescendo al ritmului, generator de o explozivă energie (mișcarea scenică Liliana Gavrilescu), cu un dozaj echilibrat de sugestii în registre variate, liric, comic, dramatic și chiar tragic. Este un spectacol non-verbal, dar și cu o sonoritate învăluitoare, conferită de muzica aleasă de compozitorul Dan Bălan și actorul Gabriel Apostol și de murmurul confuz sau de vaierului asurzitor care accentuează conturul acestei lumi, ce ți se oferă într-o copleșitoare diversitate. Sunt imagini relevante ale forței sau ale slăbiciunilor, ale determinării ferme sau ale ezitărilor, ale candorii și vicleniei, ale iubirii și urii, ale atracției și respingerii personajelor-păsări, într-un balans de stări paroxistice și descărcări tensionale. Personaje conturate, cum însuși regizorul ținea să se știe, în respectul personalității fiecărui interpret și în coagularea energiilor subiective, spre a împlini acest veritabil poem scenic. Ioan Brancu, Gabriel Apostol, Liliana Gavrilescu, Decebal Marin, Geo Dinescu, Marin Fagu, Cristian Mitescu, Andreea Ionescu, Ramona Vornicu și Cristina Țane alcătuiesc o veritabilă echipă a spectacolului, care a funcționat în mod pilduitor.” […] – Mariana Ciolan, „Adunarea păsărilor” la Teatrul „Țăndărică”, Revista Teatrală Radio, 25 martie 2015. 

festivalul de la almada

Pentru mai multe informații:

http://www.ctalmada.pt/cgi-bin/wnp_db_dynamic_record.pl?dn=db_festivais&sn=festival_2016_pe&orn=483

Pe lângă spectacolul non-verbal Adunarea păsărilor, România va fi reprezentată la ediția 2016 a FTA și de actorul Ionuț Caras de la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, care a fost invitat de către directorul festivalului portughez pentru susținerea unui număr de 10 ateliere de teatru elevilor de la diverse școli de specialitate din Almada. Atelierele vor avea loc în limba engleză, între 5 și 12 iulie, în intervalul orar 11.00–15.00, la Teatrul Municipal „Joaquim Benite” din Almada (Sala de Ensaios). Înscrierile sunt gratuite pentru studenți și pentru abonații festivalului și se pot face pe adresa geral@ctalmada.pt, prin trimiterea unui CV.

ionut-caras foto iustin-andrei-surpanelu

Ionuț Caras. Foto: Iustin Andrei Surpanelu

Ionuț Caras a absolvit Facultatea de Teatru din Cluj în 2004, la clasa profesorului și mentorului Miklós Bács. A jucat în peste 40 de spectacole și a colaborat deja cu cei mai mari regizori din România: Andrei Șerban, Silviu Purcărete, Alexandru Dabija, Mihai Măniuțiu, Gábor Tompa sau Radu Afrim. A jucat în două filme de lungmetraj (Portretul luptătorului la tinerețe, regia: Constantin Popescu și De ce eu?, regia: Tudor Giurgiu) și în mai multe scurtmetraje, unele din ele premiate la festivaluri internaționale de profil. Ionuț Caras a performat în cadrul a peste 30 de festivaluri naționale și internaționale de teatru, a susținut master class-uri la University of Hull, UK și la Théatre de Globule, Lyon, Franța. Este actor la Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca și lector univ. drd. la Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj. În 2015 a participat la Festivalul Internațional de Teatru din Almada, ca interpret în spectacolele de teatru Livada de vișini și Spectatorul condamnat la moarte.

Pentru mai multe informații: http://www.ctalmada.pt/festivais/2016/workshop.html

Comunicat al Institutului Cultural Român de la Lisabona

LOGO RT CU CHENARVezi: Festivalul de la Almada, 2015 – rubrică de Raluca Rădulescu

Arhiva rubricii Festivaluri

costintuchilaFESTIVALURIadunarea pasarilor,festivalul de la almada,ionuț caras,teatrul national cluj,teatrul tandarică
În perioada 4–18 iulie 2016 se desfăşoară cea de-a 33-a ediţie a Festivalului Internațional de Teatru de la Almada, cea mai importantă manifestare de acest gen din Portugalia. Institutul Cultural Român, alături de Compania de Teatru din Almada, va prezenta spectacolul cu obiecte animate Adunarea păsărilor după Farid Udin...