de ANNIE MUSCĂ

evocari raymonde laroche de annie musca acatrita aviatoare revista teatrala radio

La 22 august 1882 se năștea, la Paris, Élise Deroche, cea care avea să devină prima femeie-pilot din lume cu brevet de zbor.  

Tânăra Élise, pasionată de pictură și sculptură, intră în lumea artistică dedicându-se teatrului,  luându-și ca nume de scenă, Raymonde de Laroche.

prima femeie pilot cu brevet de zbor

Élise Deroche (Raymonde de Laroche)

Câteva roluri la Théâtre Sarah Bernhardt în 1905 (actualul Théâtre de la Ville), apoi la Théâtre Réjane, înființat la Paris în 1906 de actrița Gabrielle Réjane (1856–1920), printre care Rigolboche, din drama La Savelli (1906–1907), au fost încredințate domnișoarei Raymonde de Laroche, o tânără foarte drăguță care se făcuse remarcată prin câteva creații interesante.

elise de laroche actrita si pilot

Cărți poștale din 1907 ne-o înfățișează pe frumoasa actriță prezentând pălării și elegante ținute ale anilor de început de secol XX, de care nu se despărțise nici în timpul zborurilor.

theatre-rejane-1911

Théâtre Réjane, 1911

Théâtre Réjane, actualul Théâtre de Paris, la care jucase Raymonde de Laroche, în anii 1906–1907, s-a aflat mai târziu, între 1955–1965, sub conducerea celebrei actrițe românce, Elvira Popesco, care, alături de Hubert de Mallet, i-a schimbat numele în Théâtre Modern, pe care îl părăsește după zece ani pentru Théâtre Marigny.

theatre de paris astazi

Théâtre de Paris

Întâlnirea actriței cu Charles Voisin, co-fondator al „Voisin Frères”, una dintre primele societăți aeronautice franceze, o va ispiti să pătrundă în lumea pilotajului. Câteva săptămâni mai târziu după efectuarea unui zbor complet deasupra Parisului în ianuarie 1910, Élise ajunge la Sankt Petersburg unde cucerește aristocrația rusă și, mai ales, pe Țarul Nicolae II care o înnobilează cu titlul de „Baroană de Laroche”.

La 8 martie 1910 la Mourmelon își obține brevetul de pilot, cu nr. 36 la Aéro-Club de France.

brevet de zbor madame de laroche

Participă la multe competiții naționale și internaționale, iar la 8 iulie 1910 va fi grav rănită în timpul Mitingului aviatic de la Reims, avionul său prăbușindu-se. În septembrie 1912 reușește să scape teafără și din accidentul de automobil, dar prietenul ei, Charles Voisin, nu va supraviețui.

elise deroche prima femeie pilot

Specialistă în zborurile de altitudine, Élise Deroche atinge recordul feminin la 17 iunie 1919, la Issy cu 3900 metri, performanță depășită curând de americanca Ruth Law, cu 4720 metri. Baroana de Laroche se va ambiționa și va obține titlul de glorie, ridicându-se la 4800 metri. Acesta reprezintă apogeul carierei sale, înainte de a muri la 18 iulie 1919 în timpul unui zbor de antrenament pe un prototip Caudron pe care se pare că nu-l pilota ea, deasupra superbului oraș portuar Crotoy.

elise deroche moarta accident avion

Aviatoarea care purta cele mai elegante ținute în timpul concursurilor de zbor, odihnește în celebrul cimitir parizian, Père-Lachaise.

elise-deroche prima femeie pilot din lume

elise deroche raymonde de laroche actrita

raymonde-de-laroche-les-modes-1905

 de-laroche-le-theatre fevrier-1907

acrita delaroche

Februarie 1907

actrita raymonde de laroche annie musca biografie

avion de epoca anii 1910 elise deroche

raymonde-de-laroche pe bicicleta

de laroche cu cainele sau in automobil

raymonde de laroche in 1913

Fotografie cu dedicație, 1913

placa memoriala elise deroche

accident aviatic

fratii charles si gabriel voisin annie musca

Frații Charles și Gabriel Voisin

elise deroche

mormantul baroanei de la roche prima femeie pilot

Mormântul baroanei De Laroche în Cimitirul Père-Lachaise din Paris

Galerie foto realizată de Annie Muscă

costintuchilaEVOCĂRIaccident aviatic,actriță,annie muscă,biografiei de annie muscă,curiozități,elise deroche,elivra popesco,evocări,palariile lui raymonde de laroche,prima femeie pilot din lume brevet zbor,raymonde de laroche,sarah bernhardt,theatre rejane theatre de paris

de ANNIE MUSCĂ La 22 august 1882 se năștea, la Paris, Élise Deroche, cea care avea să devină prima femeie-pilot din lume cu brevet de zbor.   Tânăra Élise, pasionată de pictură și sculptură, intră în lumea artistică dedicându-se teatrului,  luându-și ca nume de scenă, Raymonde de Laroche. Élise Deroche (Raymonde de...