stagiune 2014_2015 premiera teatrul german de stat timisoara

Prima premieră a Teatrului German de Stat din Timișoara (TGST), din această stagiune, va fi spectacolul Nepal de Urs Widmer, în coordonarea și interpretarea lui Franz Kattesch și Konstantin Keidel. Scenografia este semnată de Zsolt Fehérvári, iar dramaturgia de Andrea Reisz. Premiera va avea loc vineri, 17 octombrie 2014, ora 19.30, în sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat Timișoara.

nepal premiera teatrul german de stat timisoara

Dramaturgul elvețian Urs Widmer, născut în 1938, a abordat de-a lungul timpului diverse genuri și specii literare precum piese de teatru, romane, eseuri sau proză scurtă. Critica îl consideră un semnificativ talent al literaturii de expresie germană, talent confirmat și prin câștigarea unor premii precum Premiul „Bertolt Brecht” pentru literatură în 2001 sau Premiul „Friedrich Hölderlin” în 2013.

Franz Kattesch a fost angajat al TGST atât în perioada 1992–1996, cât și din nou din 2011, remarcându-se în spectacole semnate de regizori precum Alexandru Dabija, Yuri Kordonsky sau Răzvan Mazilu. Konstantin Keidel a studiat actoria la Schauspielschule Mainz și a colaborat cu Teatrul de Stat din Wiesbaden sau cu Schauspiel Frankfurt, jucând și în numeroase scurt-metraje. Din stagiunea 2012 este actor al TGST.

nepal imagine repetitii

Imagine de la repetiții. Foto: TGST

Nepal evocă povestea lui Hans şi Heinz, doi bărbați care se ascund într-un teatru. Cei doi îşi petrec timpul cu jocuri și povestiri, îşi reînscenează fanteziile și coşmarurile. Teatrul este pentru ei un refugiu faţă de pericolele lumii exterioare. Nepal este invocat ca destinație îndepărtată și deopotrivă ca ideal de libertate. Autorul Urs Widmer izbutește, inclusiv prin jocuri de cuvinte şi umor negru, să formuleze o atitudine critică la adresa societății. Adaptarea piesei de către Franz Kattesch și Konstantin Keidel pentru TGST a fost realizată în concordanţă cu dorinţa autorului: „Piesa este adaptabilă şi trebuie rescrisă pentru fiecare oraş.” Astfel, au fost luate în considerare în special aluziile la nume şi evenimente locale.

Spectacolul beneficiază de traducere în limba română.

Biletele pot fi achiziționate într-unul din următoarele moduri:
– la casieria Teatrului German (str. Alba Iulia, nr. 2), orar: marţi–vineri: orele 10-15 şi 17-19; sâmbătă: 10-15, precum şi cu o oră înainte de începerea spectacolelor; 
– online pe paginile teatrul german.ro şi biletmaster.ro. Interfața online oferă și posibilitatea cumpărării și tipăririi biletelor la calculatorul personal.

costintuchilaPREMIERĂbertolt brecht,franz kattesch,nepal,premiera,premiera teatrul german de stat timisoara,teatru in limba germana,urs widmer
Prima premieră a Teatrului German de Stat din Timișoara (TGST), din această stagiune, va fi spectacolul Nepal de Urs Widmer, în coordonarea și interpretarea lui Franz Kattesch și Konstantin Keidel. Scenografia este semnată de Zsolt Fehérvári, iar dramaturgia de Andrea Reisz. Premiera va avea loc vineri, 17 octombrie 2014,...