Teatru și educație, rubrică de MIRELA NICOLAE

interviu mihnea chelaru mirela nicolae

2 rubrica teatru si educatie de mirela nicolae rev teatrala radioAdaptarea radiofonică a piesei de teatru Pisica verde scrisă de tânăra autoare Elise Wilk (vezi detalii în paginile Revistei Teatrale Radio) le prezintă cu măiestrie pe cele două personaje principale care nu au nici o replică în scenariu: părinţii şi pisica verde. Ele sunt doar amintite obsesiv de către tinerii adolescenţi care-şi trăiesc drama.

Pisica verde, animalul de companie imaginat de Dani, reprezintă antimodelul tinerei generaţii, o iluzie izvorâtă din frustrare, neglijenţă şi suferinţă.

Părinţii sunt prezenţi în aproape toate replicile tinerilor ca o aducere-aminte a lipsei acestora din viaţa cotidiană. Unii muncesc în străinătate, alţii sunt preocupaţi mai degrabă de petrecerea timpului liber, de găsirea unui partener de viaţă sau de o existenţă care pendulează între alcool şi violenţă.

COPERTA cd_Pisica verde

Cum primele modele în educaţie sunt părinţii, la fel vor fi şi copiii lor. Cheia întregului spectacol radiofonic Pisica verde, adaptat şi regizat de Mihnea Chelaru, este tocmai aceasta: adolescenţii adoptă sau sunt atraşi de stilul de viaţă pe care l-au văzut în familie. Montarea creionează o societate aflată în plină criză morală şi identitară. Aici soluţiile sunt neprevăzute şi radicale. Ea se adresează cu prioritate celor care azi sunt părinţi şi care nu conştientizează pericolele cauzate de neglijenţa comunicaţională.

mihnea chelaru

Mihnea Chelaru

Folosindu-se de imagistica sonoră a oraşului care dă autenticitate acţiunii şi dialogurilor, regizorul artistic Mihnea Chelaru, secondat de regizorul tehnic Mădălin Cristescu, realizează o montare filosofico-poliţistă. Sper ca ea să fie pe gustul juriilor internaţionale ale celor trei festivaluri în care spectacolul participă în acest an.

Ascultaţi-l pe Mihnea Chelaru vorbind despre valorificarea educaţională a unui piese de mare succes în rândul tinerei generaţii.

mirela-nicolae

Mirela Nicolae

logo revista teatrala radio

Vezi: Arhiva rubricii Teatru și educație de Mirela Nicolae

Alte articole, interviuri și reportaje de Mirela Nicolae: Reîntoarcerea la valori poate determina progresul, reportaj 

Ora de educație teatrală 

Între mesajul educaţional şi cel protestatar – NETA 2015, cronică de teatru

Realitatea dintre vis şi coşmar, cronică de teatru

Teatru la superlativ – „Noaptea lui Helver” de Ingmar Vilkvist la NETA 2015, cronică de teatru

Umor negru și parodie amară la Sala Mică a Teatrului Naţional „I. L. Caragiale”, cronică de teatru

Poveşti şi învăţăminte pentru adulţi în spectacolul „Omul-pernă” de Martin McDonagh, cronică de teatru

Divorţul ca pretext pentru o căsătorie necesară, cronică de teatru

Un studiu memorabil: „«Tovarăşul de luptă» Caragiale”, cronică de carte

Citindu-l pe clovnul iubitor de viaţă, cronică de carte

Hohote de râs într-o montare radiofonică antologică: „Burghezul gentilom” de Molière, cronica discului de teatru radiofonic

Gânduri despre A. P. Cehov spuse împreună cu regizorul Gavriil Pinte, interviu

O dramatizare de excepție: „Salonul roșu”, reportaj

„Pisica verde”, o piesă cu adolescenți, despre adolescenți, dar pentru părinți, reportaj

logo revista teatrala radioVezi și: Arhiva rubricii Interviu

costintuchilaTEATRU ȘI EDUCAȚIEmihnea chelaru,mirela nicolae,pisica verde,teatrul national radiofonic,tineri actori
Teatru și educație, rubrică de MIRELA NICOLAE Adaptarea radiofonică a piesei de teatru Pisica verde scrisă de tânăra autoare Elise Wilk (vezi detalii în paginile Revistei Teatrale Radio) le prezintă cu măiestrie pe cele două personaje principale care nu au nici o replică în scenariu: părinţii şi pisica verde. Ele...