dramacum privind prin piele

Asociația „dramAcum împreună” cu Asociația „Köșe”, Istanbul anunță avanpremiera spectacolului de teatru Privind prin piele duminică, 17 și luni, 18 iulie 2016, de la ora 19.00 la Centrul de Teatru Educațional Replika din București. Spectacolul este produs de Asociația „dramAcum” în cadrul proiectului „Istanbul Bucharest by Play”.

Textul a fost scris de către de Ayşıl Akşehirli și Alexandru Berceanu în urma celor 40 de interviuri cu romi horahai din Babadag, județul Constanța, romi din cartierele Istanbulului: Sulukule, Kuștepe, Balat și dom, populație de origine romă din estul Turciei din Hatai, Gaziantep, precum și refugiați dom din Siria în estul Turciei.

Piesa conține elemente de identitate comună, probleme comune ale romilor din cele două țări precum și abuzuri ale statului asupra etnicilor romi sau provocările pe care romii le întâmpină în viața de zi cu zi, provocări regăsite în urma documentării.

privind prin piele

Spectacolul Privind prin piele este povestea unei familii care pornește de la ascunderea originii rome și ajunge la asumarea acestei apartenențe. Spectacolul se oprește asupra relației dintre un tată care vrea să își asume identitatea sa și fiica lui care refuză să se identifice cu un trecut pe care nu-l cunoaște. Pe parcursul piesei, personajele se confruntă cu stereotipurile culturale, construindu-și identitatea pentru a depăși aceste preconcepții.
„Leyla află că e romă, prietenii o lasă, iubitul o părăsește, toată existența ei a fost o minciună, iar cel mai firesc lucru este autodistrugerea. De când am citit scenariul, Leyla, personajul pe care îl joc a început să mă obsedeze. Îi împrumut «pielea» ca s-o arăt lumii. Identitatea e ceva fragil. Există și nu există. Sunt romă ca și personajul meu, dar abia la finalul poveștii simt că Leyla îmi seamănă. Poate că e ceva din Leyla în fiecare femeie romă”, spune actrița Mihaela Drăgan.

Spectacolul are dublă distribuție: Mihaela Drăgan și Alina Șerban, respectiv Alexandru Fifea. Fiecare își asumă mai multe roluri pe parcursul spectacolului pentru a spune povestea familiei din anii ’30 până în prezent. Echipa artistică a spectacolului: Alexandru Berceanu – regia artistică, Maria Crețu – scenografie, Golem Studio – visuals, Andreea Duță – coregrafie, Leonard Stoica – muzică, Vlad Ioachimescu – sound design, Fatih Genckal – artist asociat.

Accesul este gratuit și se face pe bază de rezervare în limita locurilor disponibile la tel.: +40732 101 860 sau mail centrulreplika@gmail.com; Centrul Educațional de Teatru Replika, Str. Lânăriei 93-95, sector 4, București.

Proiectul B„ucharest-Istanbul by Play” este finanțat în cadrul Programului Cultural București – Orașul In-vizibil 2016, desfășurat de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Tandem Exchange Turcia. Proiectul va produce și la Istanbul, la Teatrul İkincikat, spectacolul Privind prin piele în regia Andreei Vălean.

sigla-dramacumdramAcum este un ONG activ în generarea de dramaturgie nouă, tehnici dramaturgice inovatoare precum și producția de spectacole. dramAcum utilizează dramaturgia ca instrument de acțiune socială.

Köşe este un colectiv de artiști ce inovează în coproducțiile cu comunitățile locale pe care le introduc în context național și internațional.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

LOGO RT CU CHENARVezi: Alte știri despre Asociația „dramAcum

Arhiva rubricii Proiecte

Arhiva rubricii Avanpremieră

costintuchilaAVANPREMIERĂdramacum,kose,mihaela dragan,privind prin piele,proiecte,tandem,teatru despre romi
Asociația „dramAcum împreună” cu Asociația „Köșe”, Istanbul anunță avanpremiera spectacolului de teatru Privind prin piele duminică, 17 și luni, 18 iulie 2016, de la ora 19.00 la Centrul de Teatru Educațional Replika din București. Spectacolul este produs de Asociația „dramAcum” în cadrul proiectului „Istanbul Bucharest by Play”. Textul a fost scris de către...