vasile manta regie

În 15 martie 2018, trecea în nefiinţă regizorul Vasile Manta, unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai îndrăgiţi profesionişti ai postului public de Radio. În semn de omagiu adus memoriei sale, Teatrul Naţional Radiofonic va difuza, la Radio România Actualităţi, în perioada 18 – 21 martie 2019, patru spectacole emblematice din impresionanta sa creaţie radiofonică: Marfa vie” de Anton Pavlovici Cehov, ”Extraordinarele istorii și aventuri ale baronului d’Ormesson” de Guillaume Apollinaire, ”Croitor de dame” de Georges Feydeau şi ”Doctorul zburător” de Molière. Montările se vor difuza de la ora 23.05.

Vasile Manta

scut la 31 decembrie 1949 la București, Vasile Manta a urmat cursurile Liceului ”Nicolae Bălcescu” (Colegiul ”Sf. Sava”) din București, urmate de cele ale Institutului Politehnic Bucureşti (Facultatea de Electrotehnică) și de cursurile universitare de regie artistică, încununate cu diploma de doctor în teatru cu teza Spaţialitatea universului sonor în teatrul lui Anton Pavlovici Cehov” (îndrumător: Alexa Visarion). A păşit în Radio la vârsta de 9 ani printr-o întâmplare care a avut un rol esenţial în destinul său, devenind în scurt timp colaborator al emisiunilor pentru copii și tineret. Timbrul vocii mele semăna cu cel al Silviei Chicoş, pe care am cunoscut-o, am stat alături de ea, am învăţat multe lucruri pentru că era o actriţă cu totul şi cu totul remarcabilă pentru roluri de copii”, mărturisea Vasile Manta într-un interviu realizat de scriitoarea Pușa Roth. Vocea sa ajunsese binecunoscută ascultătorilor, care îl admirau interpretând, la microfon, partituri importante din literatura pentru copii şi nu numai. Astfel, Vasile Manta, a fost: Micul prinţ din spectacolul radiofonic semnat de regizoarea Elena Negreanu, inspirat din celebra carte a lui Saint-ExupéryVişinel din încântătoarele Aventuri ale lui Cippolino” de Gianni Rodari, simpaticul Nică din ”Nică fără frică” de Nina Cassian, Prichindel din serialul pentru copii Aventurile lui Prichindel”, muzical de Călin Gruia şi Livio Bellegante, dar şi Mamilius, fiul regelui, din Poveste de iarnă” de William Shakespeare, Ilieş, fiul lui Tomşa, din Despot-Vodă de Vasile Alecsandri ori copilul din Wilhelm Tell”  de Friedrich Schiller. În perioada 1963 – 1967, în paralel cu rolurile din radio, a fost selecţionat de regizorii Lucian Pintilie şi Ion Cojar pentru a juca roluri importante pe scenele bucureştene. Astfel, la Teatrul Naţional, sala Comedia, a jucat rolul Luca Lacrimă din piesa Domnişoara Nastasia” de G.-M. Zamfirescu, în regia lui Ion Cojar, iar pe scena Teatrului ”Bulandra” a interpretat rolul copilului Johnny, din piesa Inima mea este pe înălţimi” de William Saroyan, în regia lui Lucian Pintilie. Această piesă a fost înregistrată şi în studiourile radioului şi există în Fonoteca de Aur a Teatrului Național Radiofonic. Zecilor de roluri interpretate li s-au adăugat mii de spectacole radiofonice, montări pentru copii, emisiuni scenarizate şi de divertisment la care Vasile Manta a semnat coloana sonoră şi regia artistică, în peste 40 de ani de activitate neîntreruptă.

Cele 3800 de creaţii radiofonice pe al căror afiş se regăseşte numele lui Vasile Manta, păstrate în Fonoteca de Aur scriu, peste timp, o pagină importantă din istoria Radio România si a Teatrului Naţional Radiofonic, căruia i-a dedicat, cu talent, profesionalism, dragoste şi generozitate, întreaga viaţă.

Comunicat al Teatrului Național Radiofonic

”Doctorul zburător” de Molière, traducere și adaptare de Pușa Roth, regia: Vasile Manta, 2008 – fragment

logo revista teatrala radioVezi: Arhiva Teatrul Național Radiofonic

costintuchilaTEATRUL NAȚIONAL RADIOFONICmoliere,pusa roth,vasile manta
În 15 martie 2018, trecea în nefiinţă regizorul Vasile Manta, unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai îndrăgiţi profesionişti ai postului public de Radio. În semn de omagiu adus memoriei sale, Teatrul Naţional Radiofonic va difuza, la Radio România Actualităţi, în perioada 18 – 21 martie 2019, patru spectacole emblematice din impresionanta sa creaţie...