proiectul-oreste-teatrul-national-craiova

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova anunță premiera spectacolului Proiectul Oreste/PR013C7UL 0R3ST3, după Euripide, regia: Laurențiu Tudor, coregrafia: Attila Bordás. Premiera este programată joi, 17 noiembrie 2016, ora 17.00, la Sala „Ion D. Sîrbu” a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova. Din distribuție fac parte actorii Claudiu Mihail, Raluca Păun, Haricleea Nicolau, Cătălin Miculeasa, Laura Dumitrescu. Spectacol nerecomandat persoanelor sub 16 ani.

Proiectul Oreste este un spectacol produs de Compania Teatrulescu și susținut de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova prin Programul ProIndependența – Proiectul Feelancer, care își propune sprijinirea inițiativelor artistice independente. Distribuția spectacolului reunește atât actori ai Naționalului, cât și actori ai Companiei Teatrulescu. Adaptarea scenică este rezultatul unui proces colaborativ bazat pe textele antice Oreste, Elena de Euripide, Oreste 2.0 de Charles Mee și inserții de texte scrise de echipa artistică, urmând un proces de documentare riguros, adaptat necesității producției.

proiectul-oreste

Proiectul Oreste este adaptarea piesei Oreste de Euripide, care aduce personajul antic Oreste în contemporaneitate, fără a denatura firul narativ propus de tragedia antică. Piesa îi urmărește pe cei doi frați Oreste și Electra în așteptarea sentinței lor, în urma matricidului la care cei doi au fost complici, alături de Pilade, prietenul cel mai bun al lui Oreste. În încercarea lor de a face dreptate tatălui care fusese ucis de mama lor, Clitemnestra, cele două personaje prezintă perspective diferite atât asupra ideii de conștiință, cât și asupra principiului datoriei morale. Se discută raportul crimă-sacrificiu. Prin prezența altor două personaje importante, Menelau și Elena din Troia, singurele rude care i-ar putea ajuta pe cei doi frați, spectacolul aduce în prim plan alte probleme actuale: alienarea din sânul propriei familii, egocentrismul, obsesia pentru imagine.Electra și Pilade susțin că autorul moral al tuturor nenorocirilor este Elena, care a stârnit Războiul Troian.

orestes

Proiectul Oreste propune o paralelă între legea datoriei morale și legile și normele sociale. Ideea spectacolului vine să pună în evidență paradoxurile societății moderne prin intermediul textului antic. Sunt puse în funcțiune mecanismele supravegherii, astfel că Oreste și Electra sunt nu doar claustrați până la stabilirea verdictului, ci și sub supraveghere permanentă. Media joacă un rol crucial în contextul actual și ca atare, Apollo, exponentul divinității este reprezentat și el printr-o imagine asociată cu world wide web-ul, care se dovedește a căpăta în zilele noastre atributele divinului: este omniprezent, omniscient omnipotent. Spectacolul vorbește și despre consumerism, superficialitate și îndoctrinarea cu principii New Age, care nu fac decât „să ascundă gunoiul sub preș”, păstrând imaginea bună și făcând abstracție de esență.” – Laurențiu Tudor. 

Actor și regizor, Laurențiu Tudor este absolvent al Universității din Craiova, Departamentul de Artă, specializarea actorie (2007–2010) și are o intensă activitate în zona teatrului independent. A semnat regia spectacolelor NoapteaAsasinilor de Jose Triana (2015); Bufonul după texte de Fernando Pessoa şi F. M. Dostoievski (2010); Fuchsiada de Urmuz  – în cadrul evenimentului Sibiul şi Avangarda (2013). În perioada 2011–2012 a colaborat cu Teatrul de Artă din Deva, unde a jucat în spectacolele Inventatorul iubirii de Gherasim Luca, regia Horaţiu Mihaiu și în Soţul păcălit de Molière, regia Laurian Oniga. În ultimii ani Laurențiu Tudor a colaborat cu regizori importanți invitați să creeze spectacole la Naționalul craiovean, de menționat fiind colaborarea cu regizorul Yiannis Paraskevopoulos, unde a semnat asistența de regie a două spectacole (Lysistrata de Aristofan, 2013 și Pescărușul de A. P. Cehov, 2015). În 2016 a fost stage manager la spectacolul Romeo și Julieta de William Shakespeare, regia Phillip Parr – Festivalul Internațional Shakespeare și consultant artistic la spectacolul Iulius Caesar de William Shakespeare, regia Peter Schneider.

Coregraf, dansator, actor și regizor, Attila Bordás este dedicat constant căutării noilor instrumente artelor scenice. Stilul lui este unul autentic și, totodată, experimental. Absolvent al U.N.A.T.C., a studiat apoi masterat de regie la Univ. de Arte din Târgu-Mureș (U.A.T), iar în 2014 devine regizor bursier al Teatrului Național din Budapesta. Drept coregraf, a colaborat cu regizori precum Silviu Purcărete, Peter Novak, Miklós Bács, Vlad Masacci, Dragoș Galgoțiu, Theodor-Cristian Popescu, Cristi Juncu, Sorin Militaru, Misi Fazakas. Între 2002–2009 a activat ca membru fondator al Teatrului Osonó, din Sfântu-Gheorghe. În 2015 a lansat proiectul „Contemporary Dance Series from Bucharest to Budapest”. Din 2016 este trainer și membru constant al juriului la Thessaloniki Dance Festival & Competition. Activitatea sa este atât una pedagogică – predând la diverse ateliere și facultați de specialitate în țară (U.N.A.T.C / U.A.T / Facultatea de Teatru și Televiziune Babeș-Bolyai), în Ungaria și Grecia –, cât și una creativă, realizând spectacole, coregrafie și mișcare scenică pentru diferite producții artistice în numeroase teatre. În calitate de coregraf, realizează pe lângă workshopuri intensive, coregrafii / mișcare scenică pentru spectacole în aer liber, spectacole de teatru, flashmob-uri, operă și musical.

Biletele se pot achiziționa de la Agenţia Teatrală a TNCMS sau online http://tncms.ro/bileteportal.php

În luna noiembrie 2016 sunt programate spectacole cu Proiectul Oreste și în zilele de 19, 23 și 27. 

Comunicat al Teatrului Național „Marin Sorescu din Craiova

logo-revista-teatrala-radioVezi: Arhiva Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova

Arhiva rubricii Știri

costintuchilaPREMIERĂeuripiede,laurentiu tudor,proiectul oreste,teatrul national craiova
Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova anunță premiera spectacolului Proiectul Oreste/PR013C7UL 0R3ST3, după Euripide, regia: Laurențiu Tudor, coregrafia: Attila Bordás. Premiera este programată joi, 17 noiembrie 2016, ora 17.00, la Sala „Ion D. Sîrbu” a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova. Din distribuție fac parte actorii Claudiu Mihail, Raluca Păun, Haricleea Nicolau, Cătălin Miculeasa,...